Categorieën

In samenwerking met
Weet je eigenlijk of je pensioen er straks een beetje financieel rooskleurig uitziet? Nee? Da’s niet zo gek. Heel veel andere Nederlanders hebben namelijk ook geen idee. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van Wijzer in Geldzaken. Ben je benieuwd hoe je pensioenbewustheid zich verhoudt tot die van je landgenoten? Dat lees je hieronder.

Inhoudsopgave

Feit 1: 37% van de beroepsbevolking ligt wakker van zijn of haar pensioen

En dat is niet omdat ze twijfelen of ze later per cruiseschip of vliegtuig op vakantie gaan. Nee, daarvoor zijn betere redenen. Heel veel mensen denken namelijk dat hun pensioen laag gaat uitvallen, dat ze tijdens hun pensioen niet genoeg geld hebben om rond te komen of dat ze te maken krijgen met een daling van inkomsten.

Dat de overige 63% van de Nederlanders prima slaapt, betekent trouwens niet dat ze geen pensioenstress hebben. Ruim een tiende van de Nederlandse beroepsbevolking maakt zich namelijk daadwerkelijk zorgen over het pensioen. Overigens slaapt een derde van die beroepsbevolking prima: zij hebben hun pensioen bijvoorbeeld goed geregeld of leven in het hier en nu en denken nog helemaal niet aan later.

Feit 2: De pensioenbewustheid is toegenomen

Ten opzichte van de voorgaande jaren weten meer werkende Nederlanders (44%) op hoeveel euro’s ze tijdens hun pensioen kunnen teren en wat ze later nodig hebben (34%). Die stijging is positief, maar er blijft natuurlijk een grote groep die geen flauw benul heeft van de toekomstige pensioensituatie.

Feit 3: Ondernemers bereiden zich beter voor

Ben je ondernemer? Dan moet je alles zelf regelen. Eigen klussen, eigen administratie… en eigen pensioen. Want je kan er moeilijk vanuit gaan dat je werkgever wel even alles voor jou regelt. Je bent immers eigen werkgever. Als ondernemer word je dus gedwongen om na te denken over je pensioen en het is niet gek dat ondernemers beter op de hoogte zijn dan mensen in loondienst.

Ondernemers denken (of dromen) namelijk vaker over het leven ná de AOW-leeftijd (21% van hen doet dat, ten opzichte van 13% van de mensen in loondienst). Dat maakt ook dat ze beter weten wat ze voor dat pensioen moeten doen: 57% van ondernemend Nederland is op de hoogte van de mogelijkheden om zelf (meer) pensioen op te bouwen. De score bij mensen in loondienst is een stuk lager: slechts 40% van hen weet wat ze kunnen doen om hun pensioenpotje te vergroten.

Feit 4: Ouderen met spijt

Vroeg beginnen loont. Niet alleen hoef je dan per maand of per jaar minder geld te sparen of beleggen voor een goed pensioen dan wanneer je op oudere leeftijd begint, maar het scheelt later ook een hoop stress. En spijt, want liefst 38% van de 55-plussers betreurt het feit dat ze zich op jonge leeftijd (nog) niet bekommerden om hun pensioen.

“Begin op tijd met sparen”, is dan ook de belangrijkste boodschap die 55-plussers hun 30-jarige zelf hadden willen meegeven. Ben je nu rond de 30? Doe je voordeel met die boodschap. Ben je nu ouder dan 55? Ook dan is het nog zeker niet te laat om iets aan je pensioen te doen.

Gerelateerd lezen:

• Een pensioenplan in vijf stappen
• Bouw ik te weinig pensioen op?
• 92% mkb vindt pensioen belangrijk, maar 38% doet er iets aan aan

BrandNewDay

Brand New Day, partner van De Zaak

Brand New Day is een online pensioenbank van deze tijd, onze klanten beleggen en sparen voor later. En net als bij de oprichting in 2010 houden we ervan om ouderwets hard te rennen voor onze klanten én om een prijsvechter te zijn. Calvinistisch in kosten, bourgondisch in service. Dat zijn we in een notendop.

Bekijk alle artikelen van Brand New Day>

Lees ook…
De verwachting is dat er in 2023 nieuwe regels voor pensioen ingaan. Belangrijk onderdeel hiervan is dat er meer ruimte komt voor persoonlijke…
Je bent volop aan het ondernemen en in de bloei van je leven. Toch is het belangrijk om af en toe na te denken over je oude dag. Ben je tevreden met…
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen opbouw. Maar hoe weet je of je te weinig pensioen aan het opbouwen bent? En welke stappen…