In samenwerking met
Weet u eigenlijk of uw pensioen er straks een beetje financieel rooskleurig uitziet? Nee? Da’s niet zo gek. Heel veel andere Nederlanders hebben namelijk ook geen idee. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van Wijzer in Geldzaken. Bent u benieuwd hoe uw pensioenbewustheid zich verhoudt tot die van uw landgenoten? Dat leest u hieronder.

Inhoudsopgave

Feit 1: 37% van de beroepsbevolking ligt wakker van zijn of haar pensioen

En dat is niet omdat ze twijfelen of ze later per cruiseschip of vliegtuig op vakantie gaan. Nee, daarvoor zijn betere redenen. Heel veel mensen denken namelijk dat hun pensioen laag gaat uitvallen, dat ze tijdens hun pensioen niet genoeg geld hebben om rond te komen of dat ze te maken krijgen met een daling van inkomsten.

Dat de overige 63% van de Nederlanders prima slaapt, betekent trouwens niet dat ze geen pensioenstress hebben. Ruim een tiende van de Nederlandse beroepsbevolking maakt zich namelijk daadwerkelijk zorgen over het pensioen. Overigens slaapt een derde van die beroepsbevolking prima: zij hebben hun pensioen bijvoorbeeld goed geregeld of leven in het hier en nu en denken nog helemaal niet aan later.

Feit 2: De pensioenbewustheid is toegenomen

Ten opzichte van de voorgaande jaren weten meer werkende Nederlanders (44%) op hoeveel euro’s ze tijdens hun pensioen kunnen teren en wat ze later nodig hebben (34%). Die stijging is positief, maar er blijft natuurlijk een grote groep die geen flauw benul heeft van de toekomstige pensioensituatie.

Feit 3: Ondernemers bereiden zich beter voor

Bent u ondernemer? Dan moet u alles zelf regelen. Eigen klussen, eigen administratie… en eigen pensioen. Want u kunt er moeilijk vanuit gaan dat uw werkgever wel even alles voor u regelt. U bent immers eigen werkgever. Als ondernemer word u dus gedwongen om na te denken over uw pensioen en het is niet gek dat ondernemers beter op de hoogte zijn dan mensen in loondienst.

Ondernemers denken (of dromen) namelijk vaker over het leven ná de AOW-leeftijd (21% van hen doet dat, ten opzichte van 13% van de mensen in loondienst). Dat maakt ook dat ze beter weten wat ze voor dat pensioen moeten doen: 57% van ondernemend Nederland is op de hoogte van de mogelijkheden om zelf (meer) pensioen op te bouwen. De score bij mensen in loondienst is een stuk lager: slechts 40% van hen weet wat ze kunnen doen om hun pensioenpotje te vergroten.

Feit 4: Ouderen met spijt

Vroeg beginnen loont. Niet alleen hoeft u dan per maand of per jaar minder geld te sparen of beleggen voor een goed pensioen dan wanneer u op oudere leeftijd begint, maar het scheelt later ook een hoop stress. En spijt, want liefst 38% van de 55-plussers betreurt het feit dat ze zich op jonge leeftijd (nog) niet bekommerden om hun pensioen.

“Begin op tijd met sparen”, is dan ook de belangrijkste boodschap die 55-plussers hun 30-jarige zelf hadden willen meegeven. Bent u nu rond de 30? Doe uw voordeel met die boodschap. Bent u nu ouder dan 55? Ook dan is het nog zeker niet te laat om iets aan uw pensioen te doen.

Gerelateerd lezen:

• Een pensioenplan in vijf stappen
• Bouw ik te weinig pensioen op?
• 92% mkb vindt pensioen belangrijk, maar 38% doet er iets aan aan

Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
BrandNewDay

Brand New Day, partner van De Zaak

Brand New Day is een online pensioenbank van deze tijd, onze klanten beleggen en sparen voor later. En net als bij de oprichting in 2010 houden we ervan om ouderwets hard te rennen voor onze klanten én om een prijsvechter te zijn. Calvinistisch in kosten, bourgondisch in service. Dat zijn we in een notendop.

Bekijk alle artikelen van Brand New Day>

Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen opbouw. Maar hoe weet je of je te weinig pensioen aan het opbouwen bent? En welke stappen…
Veel ondernemers zijn onzeker over hun pensioengat, ook wel pensioentekort genoemd. Wat is een pensioengat en hoe dicht je het tekort? In dit artikel…
De verwachting is dat op 1 januari 2023 nieuwe regels voor pensioen ingaan. Belangrijk onderdeel hiervan is dat er meer ruimte komt voor persoonlijke…