Categorieën

Je bent volop aan het ondernemen en in de bloei van je leven. Toch is het belangrijk om af en toe na te denken over je oude dag. Ben je tevreden met alleen een AOW-uitkering? Of zet je geld opzij om met een aanvullende pensioen van het leven te kunnen genieten? In dit artikel leggen we het verschil uit tussen AOW en pensioen en AOW-leeftijd en pensioenleeftijd. Ook geven we tips hoe je als ondernemer een goed pensioen kunt opbouwen.

Inhoudsopgave

Wat is het verschil tussen AOW en pensioen?

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Dit is een basispensioen voor mensen met de AOW-leeftijd. Je bouwt automatisch AOW op als je in Nederland woont of werkt. Iedereen krijgt AOW, maar het basispensioen is geen vetpot.

Als jij jezelf onbezorgd ziet genieten van AOW, moeten we je uit de droom helpen. Het AOW is in 2023 maximaal € 1.353,11 per maand. Dat bedrag groeit mee met minimumloon en wordt met stapjes verhoogd

Om bovenop de AOW een extra inkomen toe te voegen, hebben veel mensen een aanvullend ouderdomspensioen dat ze zelf hebben opgebouwd via de werkgever. Dat geldt vaak niet voor ondernemers.

Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Start gratis Pensioen Scan en binnen 2 minuten heb je inzicht welke van de 8 opties voor pensioenopbouw het beste bij jouw situatie past

Wanneer gaat mijn AOW in?

Vroeger gingen Nederlanders standaard met pensioen als ze 65 waren. Vanaf die leeftijd kreeg je een AOW-uitkering van de overheid, uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank. Door de hogere gemiddelde levensverwachting is dat veranderd. De AOW-leeftijd is verhoogd.

JaarAOW-leeftijdvoor personen geboren
202266 jaar en 7 maanden na 31 augustus 1955 en voor 1 juni 1956
202366 jaar en 10 maanden na 31 mei 1956 en voor 1 maart 1957
202467 jaarna 28 februari 1957 en voor 1 januari 1958
202567 jaarna 31 december 1957 en voor 1 januari 1959
202667 jaarna 31 december 1958 en voor 1 januari 1960
202767 jaarna 31 december 1959 en voor 1 januari 1961

Wat is de pensioenleeftijd in 2023?

Heb je de AOW-leeftijd bereikt? Dat betekent dat je AOW ontvangt van de overheid. Denk je meer nodig te hebben om te kunnen genieten van je oude dag? Dan is het zaak om als ondernemer regelingen te treffen voor het moment dat je met pensioen gaat.

Sinds 2020 wordt je pensioen standaard uitgerekend op een pensioenleeftijd van 68 jaar (in plaats van 67 jaar). Ook dat heeft te maken met de gestegen gemiddelde levensverwachting. Dat betekent niet dat je pensioen per se op je 68ste ingaat. Je kunt zelf kiezen wanneer je met pensioen gaat. Eerder of later stoppen heeft alleen effect op de hoogte van de pensioenuitkering. 

Pensioen opbouwen als ondernemer

Als ondernemer bouw je niet automatisch een aanvullend pensioen op, zoals meestal het geval is als je in loondienst werkt. Een aanvullend pensioen is iets wat je als ondernemer helemaal zelf moet regelen.

Hoe weet je nou wat je opzij moet zetten om te kunnen genieten van je pensioen zoals jij dat wilt? Er zijn voldoende handige rekentools die jou hierbij kunnen helpen, zoals de Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud. 

Er zijn verschillende manieren om dit pensioen vervolgens op te bouwen. De meest simpele en voor de hand liggende manier is misschien wel het openen van een spaarrekening waar je bijvoorbeeld iedere maand wat geld op stort. Daarnaast kun je jouw geld natuurlijk voor een deel beleggen of kiezen voor een lijfrente of een pensioenregeling voor ondernemers. 

Het is altijd goed om met je boekhouder of financieel adviseur te praten over ‘later’ zodat je op de juiste en voordeligste manier de zaken goed kunt regelen voor de oude dag. 

Welk pad bewandel jij naar jouw pensioen? 

Zelf pensioen opbouwen is dus niet verplicht, maar zeker niet onverstandig. Wanneer en of je start met het opbouwen van pensioen, hoeveel je opbouwt en hoe je dat doet, bepaal je als ondernemer dus helemaal zelf.

Lekker doorwerken na je pensioenleeftijd omdat je dol bent op wat je doet, kan natuurlijk ook. Zoals altijd in ondernemersland bepaal jij weer lekker zelf hoe jij het doet. Jij hebt de regie en bent de baas.

Veelgestelde vragen

Wat is de pensioenleeftijd in 2024?

De pensioenleeftijd in 2024 is precies 67 jaar. Dat geldt ook voor 2025, 2026 en 2027. Pas in 2028 wordt de pensioenleeftijd (met drie maanden) weer verhoogd.

Wat is het verschil tussen AOW-leeftijd en pensioenleeftijd?

De AOW-leeftijd en pensioenleeftijd zijn beide gerelateerd aan het moment waarop je met pensioen gaat, maar ze zijn niet hetzelfde.

De AOW-leeftijd is de leeftijd waarop je in aanmerking komt voor de Algemene Ouderdomswet (AOW), een basispensioenregeling die wordt gefinancierd door de overheid. De AOW-leeftijd wordt bepaald door de overheid en is afhankelijk van je geboortedatum.

De pensioenleeftijd heeft betrekking op de leeftijd waarop je met pensioen gaat en je pensioenuitkering begint te ontvangen. Dit kan verschillen per pensioenregeling en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur van je dienstverband en het type pensioenregeling dat je werkgever aanbiedt.

Nieuwsgierig naar welke pensioenoptie het beste bij jouw situatie past? Start de gratis Pensioen Scan
Amber Oomen

Amber Oomen

Amber Oomen is een jonge ambitieuze onderneemster. Ze mag zichzelf tekstschrijver, videomaker, beeldredacteur en mediaprofessional noemen. Al vroeg begon zij met het bouwen aan haar carrière. De combinatie van beeld en tekst is haar kracht.
Lees ook…
De verwachting is dat er in 2023 nieuwe regels voor pensioen ingaan. Belangrijk onderdeel hiervan is dat er meer ruimte komt voor persoonlijke…
Weet je eigenlijk of je pensioen er straks een beetje financieel rooskleurig uitziet? Nee? Da’s niet zo gek. Heel veel andere Nederlanders hebben…
Nederland telt in 2020 meer dan 1,25 miljoen zzp’ers. Een record. Want nog nooit eerder namen zoveel Nederlanders het heft in eigen handen. Best iets…