Je bent volop aan het ondernemen en in de bloei van je leven. Toch is het belangrijk om af en toe na te denken over je oude dag. Ben je tevreden met alleen een AOW-uitkering? Of zet je geld opzij om met een aanvullende pensioen van het leven te kunnen genieten? In dit artikel leggen we het verschil uit tussen AOW en pensioen en AOW-leeftijd en pensioenleeftijd. Ook geven we tips hoe je als ondernemer een goed pensioen kunt opbouwen.

Inhoudsopgave

Wat is het verschil tussen AOW en pensioen?

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Dit is een basispensioen voor mensen met de AOW-leeftijd. Je bouwt automatisch AOW op als je in Nederland woont of werkt. Iedereen krijgt AOW, maar het basispensioen is geen vetpot.

Als jij jezelf onbezorgd ziet genieten van AOW, moeten we je uit de droom helpen. Het AOW is in 2022 maximaal €1.244,35 per maand. Dat bedrag groeit mee met minimumloon en wordt met stapjes verhoogd

Om bovenop de AOW een extra inkomen toe te voegen, hebben veel mensen een aanvullend ouderdomspensioen dat ze zelf hebben opgebouwd via de werkgever. Dat geldt vaak niet voor ondernemers

Wanneer gaat mijn AOW in?”

Vroeger gingen Nederlanders standaard met pensioen als ze 65 waren. Vanaf die leeftijd kreeg je een AOW-uitkering van de overheid, uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank. Door de hogere gemiddelde levensverwachting is dat veranderd. De AOW-leeftijd is verhoogd.

De AOW-leeftijd was in 2021 66 jaar en 4 maanden. In 2022 stijgt de AOW-leeftijd met 3 maanden en komt in 2024 uit op 67 jaar. Daarna zal de AOW-leeftijd niet 1 jaar stijgen per jaar dat we langer leven, maar 8 maanden. De AOW-leeftijd blijft dus gekoppeld aan de levensverwachting, maar in mindere mate.

Wat is de pensioenleeftijd in 2022?

Heb je de AOW-leeftijd bereikt? Dat betekent dat je AOW ontvangt van de overheid. Denk je meer nodig te hebben om te kunnen genieten van je oude dag? Dan is het zaak om als ondernemer regelingen te treffen voor het moment dat je met pensioen gaat.

Sinds 2020 wordt je pensioen standaard uitgerekend op een pensioenleeftijd van 68 jaar (in plaats van 67 jaar). Ook dat heeft te maken met de gestegen gemiddelde levensverwachting. Dat betekent niet dat je pensioen per se op je 68ste ingaat. Je kunt zelf kiezen wanneer je met pensioen gaat. Eerder of later stoppen heeft alleen effect op de hoogte van de pensioenuitkering. 

Pensioen opbouwen als ondernemer

Als ondernemer bouw je niet automatisch een aanvullend pensioen op, zoals meestal het geval is als je in loondienst werkt. Een aanvullend pensioen is iets wat je als ondernemer helemaal zelf moet regelen.

Hoe weet je nou wat je opzij moet zetten om te kunnen genieten van je pensioen zoals jij dat wilt? Er zijn voldoende handige rekentools die jou hierbij kunnen helpen, zoals de Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud. 

Er zijn verschillende manieren om dit pensioen vervolgens op te bouwen. De meest simpele en voor de hand liggende manier is misschien wel het openen van een spaarrekening waar je bijvoorbeeld iedere maand wat geld op stort. Daarnaast kun je jouw geld natuurlijk voor een deel beleggen of kiezen voor een lijfrente of een pensioenregeling voor ondernemers. 

Een regeling om zeker in gedachte te houden, is de fiscale oudedagsreserve. Dit is een aftrekpost waarmee je de jaarlijkse winst kunt ‘verminderen’. Hierdoor kun je als ondernemer een belastingheffing uitstellen. Deze regeling is interessant omdat je vanaf de AOW-leeftijd minder inkomstenbelasting betaalt. Meer weten over de oudedagsreserve? Lees het op de site van de Belastingdienst

Het is altijd goed om met je boekhouder of financieel adviseur te praten over ‘later’ zodat je op de juiste en meest voordelige manier de zaken goed kunt regelen voor de oude dag. 

Welk pad bewandel jij naar jouw pensioen? 

Zelf pensioen opbouwen is dus niet verplicht, maar zeker niet onverstandig. Wanneer en of je start met het opbouwen van pensioen, hoeveel je opbouwt en hoe je dat doet, bepaal je als ondernemer dus helemaal zelf.

Lekker doorwerken na je pensioenleeftijd omdat je dol bent op wat je doet, kan natuurlijk ook. Zoals altijd in ondernemersland bepaal jij weer lekker zelf hoe jij het doet. Jij hebt de regie en bent de baas.

Amber Oomen

Amber Oomen

Amber Oomen is een jonge ambitieuze onderneemster. Ze mag zichzelf tekstschrijver, videomaker, beeldredacteur en mediaprofessional noemen. Al vroeg begon zij met het bouwen aan haar carrière. De combinatie van beeld en tekst is haar kracht.
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
.
Beleggen in vastgoed is inflatiebestendig. Stijgt de inflatie? Dan stijgt ook de huur en dus het directe rendement. Benieuwd wat jouw opties zijn?
Lees ook…
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen opbouw. Maar hoe weet je of je te weinig pensioen aan het opbouwen bent? En welke stappen…
Weet u eigenlijk of uw pensioen er straks een beetje financieel rooskleurig uitziet? Nee? Da’s niet zo gek. Heel veel andere Nederlanders hebben…
De verwachting is dat op 1 januari 2023 nieuwe regels voor pensioen ingaan. Belangrijk onderdeel hiervan is dat er meer ruimte komt voor persoonlijke…