Pensioenleeftijd
Je bent volop aan het ondernemen, ongestoord en in de bloei van je leven. Ook al leef je van dag tot dag, toch is het belangrijk om soms na te denken over ‘later’. Want: heb jij nagedacht over jouw oude dag? Zet je geld opzij om later flink van het leven te kunnen genieten? En weet je überhaupt wanneer je met pensioen kunt en waar je dan recht op hebt? In dit artikel nemen we je mee en zetten we jou als ondernemer op het juiste pad naar jouw welverdiende pensioen. 

Inhoudsopgave

Wat is de pensioenleeftijd?

Het kan je niet ontgaan zijn dat de pensioenleeftijd omhoog gegaan is. Waar je dit jaar nog vanaf 66 jaar en 7 maanden van een welverdiend pensioen mag genieten, is dat in 2023 pas vanaf 66 jaar en 10 maanden en in 2024 pas als je 67 kaarsjes uitblaast op de verjaardagstaart. Eerder met pensioen kan natuurlijk altijd, maar dan heb je nog geen recht op je AOW-pensioen, dus moet je zelf voldoende hebben weggelegd. 

AOW’tje 

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Dit is een basispensioen voor mensen met de AOW-leeftijd. Je bouwt automatisch AOW op als je in Nederland woont of werkt. Dit basispensioen is echter geen vetpot. Als jij jezelf met je pensioen dus onbezorgd ziet genieten van een AOW’tje, moeten we je uit de droom helpen. Het AOW is in 2022 maximaal €1.244,35 per maand. Denk je meer nodig te hebben om te kunnen genieten van je oude dag? Dan is het zaak om als ondernemer nu al regelingen te treffen voor het moment dat je met pensioen gaat.

Pensioen opbouwen 

Als ondernemer bouw je niet automatisch een aanvullend pensioen op, zoals meestal het geval is als je in loondienst werkt. Een aanvullend pensioen is iets wat je als ondernemer helemaal zelf moet regelen.

Hoe weet je nou wat je opzij moet zetten om te kunnen genieten van je pensioen zoals jij dat wilt? Er zijn voldoende handige rekentools die jou hierbij kunnen helpen, zoals de Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud. 

Er zijn verschillende manieren om dit pensioen vervolgens op te bouwen. De meest simpele en voor de hand liggende manier is misschien wel het openen van een spaarrekening waar je bijvoorbeeld iedere maand wat geld op stort. Daarnaast kun je jouw geld natuurlijk voor een deel beleggen of kiezen voor een lijfrente of een pensioenregeling voor ondernemers. 

Een regeling om zeker in gedachte te houden, is de fiscale oudedagsreserve. Dit is een aftrekpost waarmee je de jaarlijkse winst kunt ‘verminderen’. Hierdoor kun je als ondernemer een belastingheffing uitstellen. Deze regeling is interessant omdat je vanaf de AOW-leeftijd minder inkomstenbelasting betaalt. Meer weten over de oudedagsreserve? Lees het op de site van de Belastingdienst

Het is altijd goed om met je boekhouder of financieel adviseur te praten over ‘later’ zodat je op de juiste en meest voordelige manier de zaken goed kunt regelen voor de oude dag. 

Welk pad bewandel jij naar jouw pensioen? 

Zelf pensioen opbouwen is dus niet verplicht, maar zeker niet onverstandig. Wanneer en of je start met het opbouwen van pensioen, hoeveel je opbouwt en hoe je dat doet, bepaal je als ondernemer dus helemaal zelf. Lekker doorwerken na je pensioenleeftijd omdat je dol bent op wat je doet, kan natuurlijk ook. Zoals altijd in ondernemersland bepaal jij weer lekker zelf hoe jij het doet. Jij hebt de regie en bent de baas.

Amber Oomen

Amber Oomen

Amber Oomen is een jonge ambitieuze onderneemster. Ze mag zichzelf tekstschrijver, videomaker, beeldredacteur en mediaprofessional noemen. Al vroeg begon zij met het bouwen aan haar carrière. De combinatie van beeld en tekst is haar kracht.
STARTEN MET CRYPTO’S?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Lees ook…
Nederland telt in 2020 meer dan 1,25 miljoen zzp’ers. Een record. Want nog nooit eerder namen zoveel Nederlanders het heft in eigen handen. Best…
Veel ondernemers zijn onzeker over hun pensioengat, ook wel pensioentekort genoemd. Wat is een pensioengat en hoe dicht je het tekort? In dit artikel…
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen opbouw. Maar hoe weet je of je te weinig pensioen aan het opbouwen bent? En welke stappen…