Categorieën

Pensioenleeftijd in zicht en toch blijven ondernemen? Of zelfs starten met een nieuw bedrijf? Dan ben je zeker niet de enige. Naast werknemers in loondienst werken zelfstandigen ook steeds vaker door. En waarom zou je ook stoppen met werken? We worden steeds ouder én zijn langer fit en vitaal. Om succesvol te ondernemen na je pensioenleeftijd is een goede voorbereiding essentieel. In dit artikel helpen we je op weg.

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Of je nu je volledige boekhouding uit handen wilt geven, je jaarcijfers wilt laten opmaken of je inkomstenbelasting aangifte wilt uitbesteden, een boekhouder biedt uitkomst. Ontdek direct je opties.

Inhoudsopgave

Trend: aantal 65 plus-ondernemers groeit sterk 

Het aantal ondernemers op leeftijd is de afgelopen vijf jaar met 42 procent toegenomen. In 2018 stonden ruim 135.000 ondernemers van 65 jaar en ouder ingeschreven bij de KvK. Begin 2023 waren dat er bijna 193.000. 

Daarnaast is er een sterk groeiend aantal mensen dat na de pensionering start met een eigen zaak: in 2022 waren dit er 4313 (een groei van 15 procent vergeleken met 2018). 

Hoe zit het met inkomen als zelfstandige naast je AOW-uitkering en ouderdomspensioen?

We beginnen met het fiscale aspect. Ondernemen na je pensioenleeftijd moet natuurlijk wel financieel aantrekkelijk zijn. En dat is het in de meeste gevallen ook. Zodra je de AOW-leeftijd bereikt, ontvang je een AOW-uitkering.

Iedere Nederlander ontvangt deze basisuitkering. Daarbij maakt het niet uit of je in loondienst bent geweest, ondernemer was of nooit hebt gewerkt. Voor de hoogte van de uitkering wordt wel gekeken naar het aantal jaren dat je in Nederland woonde tussen je 15e en 67e levensjaar.

De exacte AOW-leeftijd hangt af van je geboortedatum. Benieuwd naar jouw AOW-leeftijd? Doe dan de check op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Aanvullend pensioen opbouwen

Heb je een tijd in loondienst gewerkt? Dan heb je waarschijnlijk ook aanvullend pensioen opgebouwd. Of dit pensioen al is ingegaan, hangt af van wettelijke regels en je pensioenovereenkomst. Wettelijk gezien mag je pensioen op ieder moment vóór en tot maximaal 5 jaar na de AOW-datum ingaan.

Daarnaast bepaalt ook je pensioenovereenkomst deels wat mogelijk is. Meestal is vastgelegd dat je pensioen op z’n vroegst 5 jaar vóór je AOW-leeftijd mag ingaan.

Beter vangnet zelfstandig ondernemer

Samen met een AOW-uitkering is een extra pensioen (of vrijgekomen lijfrente) waarschijnlijk voldoende om goed van rond te komen. Zoek je toch meer financiële ruimte? Of wil je vanuit passie blijven ondernemen of van je hobby je werk maken? Dan houdt niets je tegen om na je pensioen te ondernemen.

Daarbij is het een groot voordeel dat je minder risico loopt: je hebt immers dankzij de AOW-uitkering – plus eventueel pensioen of lijfrente – een prima vangnet.

Na pensioenleeftijd onbeperkt bijverdienen als zelfstandige

Goed nieuws: je mag onbeperkt bijverdienen na het bereiken van je pensioenleeftijd. Dus ook als zelfstandige. Daarnaast betaal je minder belasting. Het tarief van de eerste belastingschijf is namelijk een stuk lager voor mensen die de pensioenleeftijd zijn gepasseerd – je betaalt namelijk geen AOW-premie meer.

Wat de verschillende belastingtarieven precies zijn, hangt af van je geboortedatum. Bekijk het complete overzicht op de website van de Belastingdienst.

Hoeveel je precies bijverdient, heeft geen gevolgen voor de hoogte van je AOW-uitkering of pensioen/lijfrente.

Hoger belastingtarief

Kleine kanttekening: je kunt door extra inkomsten wel in een hogere belastingschijf vallen. Over een deel van je extra inkomen zul je in dat geval meer belasting betalen. Het belastbare inkomen uit werk en woning (box 1) is namelijk een optelsom van:

  • AOW-uitkering
  • Aanvullend pensioen/lijfrente
  • Inkomsten (als zelfstandige of uit loondienst)

Pensioenleeftijd nog niet bereikt en ontvang je wel vervroegd pensioen? Dan is de kans groot dat je meer belasting betaalt

Niet alle situaties zijn belastingtechnisch even gunstig. Heb je nog geen recht op een AOW-uitkering, maar ontvang je wel al vervroegd pensioen? Dan is de kans groot dat je juist meer belasting gaat betalen.

Hoeveel dit precies is, kun je het beste checken bij je boekhouder, pensioenfonds of de Belastingdienst.

Van welke aftrekposten kun je gebruikmaken als je onderneemt nadat je met pensioen gaat?  

Als ondernemer ben je ook na je pensioenleeftijd gewoon nog ondernemer voor de inkomstenbelasting en kom je in aanmerking voor bepaalde aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en (eventueel) de startersaftrek.

Hiervoor geldt wel een belangrijke uitzondering: na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd mag je 50 procent van de vastgestelde bedragen aftrekken van je boekwinst. Voor 2023 gelden – als je aan het urencriterium voldoet – de volgende bedragen:

Zelfstandigenaftrek: € 5.030
Startersaftrek: € 2.123

Dit zijn de normale aftrekbedragen (100%). Zodra je de AOW-leeftijd hebt bereikt, mag je dus nog de helft van deze bedragen van je winst aftrekken.

Hoe zit het met de afdracht van btw?

In principe doe je elk kwartaal aangifte omzetbelasting. Je berekent wat je je klanten aan btw in rekening bracht en dit verminder je met de btw die je zelf op kosten of inkopen betaalde (voorbelasting). Het bedrag dat hier uit rolt, draag je af aan de Belastingdienst.

Kleineondernemersregeling

Btw bijhouden hoeft niet als je jaarlijks minder dan € 20.000 bijverdient. Dan kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Dat is een vrijstelling voor de omzetbelasting.

Gunstig, want jouw klanten of opdrachtgevers hoeven geen btw te betalen én jij hoeft het niet af te dragen. De medaille heeft ook een keerzijde: btw op kosten mag je niet aftrekken.

Wat zijn andere handige zaken om rekening mee te houden?

Ga je starten met een nieuwe onderneming na je pensioenleeftijd? Dan schrijf je je, net als ieder ander, eerst in bij de Kamer van Koophandel.

Eenmalige klus voormalig werkgever

Houd je het bij één klus of project? Dan word je niet gezien als ondernemer en hoef je je ook niet in te schrijven bij de KvK.

Vaker klussen aannemen

Wil je vaker klussen voor bepaalde opdrachtgevers (bijvoorbeeld een voormalige werkgever) uitvoeren, maar heb je geen zin om je als ondernemer in te schrijven en administratie bij te houden? Dan kun je ook werken via een uitzendbureau of een payrollbedrijf.

Huurtoeslag en zorgtoeslag

Bijverdiensten na je pensioen kunnen van invloed zijn op de hoogte van huur- en zorgtoeslag die je ontvangt.

Schrijf een ondernemingsplan

Blijf vooral ondernemen na je pensioenleeftijd als dat iets is wat je graag wil. Niemand is te oud om te ondernemen en het feit dat je een financieel vangnet hebt, geeft rust.

Start je met een nieuwe onderneming? Begin dan met een goede voorbereiding en schrijf een ondernemingsplan waarin je financiële gegevens en verwachtingen op een rijtje zet. Zo kun je goed inschatten of je plan haalbaar is.

Op zoek naar professionele hulp voor je boekhouding, jaarcijfers of belastingaangifte? Ontdek direct je opties.

Picture of Martin De Coninck

Martin De Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.
Lees ook…
Een liquiditeitsbegroting is een belangrijk instrument voor elke ondernemer. Het biedt inzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf en helpt…
Twijfel je over de financiële haalbaarheid van je nieuwe bedrijf of project? Stel dan een exploitatiebegroting op. Die helpt je bij het in kaart…
Excel rekent met heel veel decimalen. Bij de uitkomst toont het programma echter niet altijd alle decimalen. Dat hangt namelijk af van hoe Excel…
Wat is een service level agreement (sla)? En waarom is het belangrijk voor ondernemers? Wil je als ondernemer de kwaliteit van je dienstverlening…
i.s.m.
Als ondernemer in Nederland weet je als geen ander dat tijd en geld waardevolle middelen zijn. Het streven naar slim en efficiënt ondernemen is dan…
Ben je een zzp’er die vaak werkt voor dezelfde opdrachtgever? Of heb je een bedrijf dat op vaste basis met dezelfde freelancers samenwerkt? Dan is het…