De zaken gaan lekker en je bedrijf groeit. Maar met die groei dienen zich nieuwe uitdagingen aan. De zoektocht naar grotere kantoorruimte of bedrijfshal bijvoorbeeld. Maar hoe pak je het huren van een bedrijfsruimte of kantoorruimte het best aan? Of kun je in jouw geval beter kopen? In 6 stappen helpen we op weg naar de perfecte plek voor jouw onderneming.

Snel en gemakkelijk inzicht krijgen in wat je kunt lenen voor een bedrijfspand? Doe de Quickscan Vastgoed Financiering in 1 minuut en je weet binnen twee werkdagen welke leensom haalbaar is.

Inhoudsopgave

Kies een bedrijfspand dat past bij je toekomstvisie

Als alles goed blijft gaan, zal je bedrijf op een gegeven moment gaan groeien. Dan moet je wellicht mensen aannemen en op zoek gaan naar grotere kantoorruimte.

Bepaal de keuze van je nieuwe bedrijfspand op basis van de strategie van je onderneming. Waar wil je – nu en in de toekomst – naartoe met je bedrijf? Zie je groeimogelijkheden? En zo ja, hoeveel en op welke termijn?

Bedrijfsruimte huren of kopen?

Twijfel je tussen huren of kopen? Neem dan deze punten in overweging:

Voordelen en nadelen bedrijfsruimte huren

• Door te huren kun je makkelijker en flexibeler omgaan met groeibewegingen in je onderneming. Je zegt nu eenmaal de huur sneller op dan dat je een pand moet kopen of verkopen.

• Bijkomend voordeel van verhuur is dat het grote onderhoud aan het bedrijfspand en de kosten daarvan voor rekening van de verhuurder zijn.

• Je profiteert niet van eventuele waardestijgingen en kunt geen grote beslissingen nemen zonder overleg met de verhuurder.

Voordelen en nadelen bedrijfsruimte kopen

• Bij de koop van een bedrijfspand profiteer je wel van een eventuele waardestijging en heb je de volledige vrijheid zelf te bepalen wat je met de bedrijfsruimte doet.

• In een gekocht bedrijfspand zit eigen vermogen. Dit kun je niet voor andere zaken gebruiken of om verder te groeien. Ook kan je bedrijfspand minder waard worden.

Kijk goed naar de omgeving

Staat er in jouw buurt bedrijfsruimte te huur? Dan is het goed om te kijken naar de omgeving en de toekomst daarvan. Het kan handig zijn als de bedrijfsruimte die jij op het oog hebt op een bedrijventerrein ligt of juist in een bedrijfsverzamelgebouw. Lees goed de omschrijving op een website of in een brochure van de verhuurder.

Raadpleeg voordat je een locatie kiest ook het bestemmingsplan van de gemeente. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Verdiep je in huurrecht bedrijfspanden

Weet dat er meerdere soorten recht bestaan als het aankomt op het huren van een bedrijfsruimte. Zo wordt onderscheid gemaakt tussen publiek toegankelijke bedrijfsruimte en overige bedrijfsruimte.

Een publiek toegankelijke bedrijfsruimte heeft vooral betrekking op horeca of winkels. Overige bedrijfsruimte gaat vooral over kantoorpanden en opslagruimtes. Beiden hebben eigen regels als het gaat over de bescherming van de huurprijs en de termijn van de huur. In dit artikel gaan we dieper in op de wetten en regels die komen kijken bij de huur van een kantoor, winkelruimte of bedrijfshal.

Maak een huurprijs-deal

Ben je van plan een bedrijfsruimte of kantoorruimte te gaan huren en wil je weten wat een goede huurprijs is? Dan aan te raden om goed vergelijkend marktonderzoek te doen en eventueel een makelaar in te schakelen. Je wilt tenslotte niet te veel per maand betalen.

De hoogte van de huurprijs is niet in de wet is vastgelegd. Er valt veel te onderhandelen als het aankomt op de huur van jouw bedrijfspand. Als je maar op de juiste knoppen drukt. Laat je goed adviseren door een gespecialiseerde makelaar of andere expert.

Kijk wat wel en niet in de huurprijs zit

Je huurt je bedrijfshal of kantoorruimte voor een vast bedrag per maand. Zaken als service en onderhoud zijn vaak meegenomen in de huurprijs.

Sommige verhuurders rekenen ook zaken zoals groenvoorziening van het bedrijfspand door in de huurprijs. Ga voor jezelf na wat jij belangrijk vindt en controleer vooraf wat allemaal is inbegrepen in de aangegeven huurprijs.

Kijk ook naar extra dienstverlening van de eigenaar van het pand. Zitten onderhoud en beveiliging bijvoorbeeld standaard in de gevraagde huurprijs? En stem vooraf goed af wat de eventuele consequenties zijn bij groei of krimp voor wat betreft de huurprijs.

Check het energielabel

Besluit je kantoorruimte te huren? Dan is het aan te raden goed te letten op duurzame maatregelen die genomen zijn. Als huurder kun je heel veel profijt hebben van energiebesparende maatregelen. Zeker met de huidige energieprijzen.

Gaat het om nieuwbouw? Dan kun je ervan uitgaan dat er voldoende maatregelen genomen zijn. Vanaf 1 januari 2023 moet een bedrijfsruimte het energielabel C moeten hebben. Ga je bestaande bouw huren? Dan is het aan te raden om na te gaan of het pand dat je gaat huren duurzaam genoeg is.

Samenvatting

Ben je opzoek naar meer ruimte voor je bedrijf? Dan kan het huren van bedrijfsruimte een heel interessante optie zijn. De huurprijs legt minder beslag op je eigen vermogen en bij huren ben je veel flexibeler mocht het even wat minder gaan.

Ga vooral niet over één nacht ijs. Bepaal de keuze van je nieuwe bedrijfspand op basis van de strategie van je onderneming. En verdiep jezelf in de locatie, de omgeving en de dienstverlening en bedrijfsgegevens van de verhuurder.

Laat je tot slot goed adviseren. Het is verstandig om bij verschillende gespecialiseerde makelaars een zoekopdracht uit te zetten zodat je goed beeld krijgt van de diverse mogelijkheden bij jou in de buurt.

Zakelijk vastgoed op het oog en benieuwd wat je maximaal kunt lenen? Doe de Quickscan Vastgoed Financiering in 1 minuut en je weet binnen twee werkdagen welke leensoom haalbaar is

Lees ook…
i.s.m.
Het komt steeds vaker voor dat een persoonlijke relatie het pand van een ondernemer wil financieren. Mogelijk speelt hierop in met haar nieuwe dienst:…
Ben je van een plan een bedrijfspand te kopen? Dan betaal je in 2024 10,4 % overdrachtsbelasting. Koop je een woning om zelf in te wonen mét een…
i.s.m.
Een zwemschooleigenaresse die de exploitatie van het centrumgebouw ter hand neemt om deze van verval te behoeden. Geen standaardverhaal, zeker niet wat…
i.s.m.
Als ondernemer en eigenaar van een bedrijfspand weet je welke uitdaging zakelijk vastgoed met zich mee kan brengen. Of het nou gaat om een…
Krijg je in 2024 te maken met een huurverhoging voor jouw bedrijfsruimte? Dan is goed om te weten wat de regels en wat je rechten zijn. In de wereld…
i.s.m.
Overstromingen, droogte, hagelstenen als tennisballen, bosbranden, mislukte oogsten en een toename van vluchtelingenstromen. Het hangt allemaal samen…