Alle vergunningen die met bouwen te maken hebben, zijn gebundeld in de Omgevingsvergunning. U kunt deze digitaal aanvragen bij Omgevingsloket Online.

Inhoudsopgave

De Omgevingsvergunning

U kunt als ondernemer te maken krijgen met een groot aantal vergunningen en voorschriften, met elk hun eigen criteria, procedures, afhandelingstermijnen, kosten en toezichthouders.

De vergunningen werden vaak verstrekt door verschillende overheidsinstanties. Dat is niet alleen onoverzichtelijk en tijdrovend, maar kan ook leiden tot tegenstrijdige beslissingen. Bovendien kost het bedrijven én overheid veel geld.

Om dit allemaal efficiënter te laten verlopen is de Omgevingsvergunning ontwikkeld.

Wat verandert er?

Sinds de invoering van de WABO (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) hoeven ondernemers voor hun bouwplannen nog maar één omgevingsvergunning aan te vragen – digitaal – bij het omgevingsloket online (OLO). Alle benodigde bijlagen moeten daar digitaal aan worden toegevoegd.

Het gaat onder andere om de volgende vergunningen:

– Aanlegvergunning
– Bouwvergunning
– Flora- en Faunawet, vergunning
– Gebruiksvergunning (en gebruiksmelding)
– Inritvergunning of uitwegvergunning
– Kapvergunning
– Milieuvergunning
– Monumentenvergunning
– Natuurbeschermingswetvergunning
– Projectbesluit
– Reclamevergunning
– Sloopvergunning

Voor wie?

Alle bedrijven die toestemming van de overheid nodig hebben voor het verrichten van activiteiten die gevolgen hebben voor de leefomgeving (bijvoorbeeld bouwen, verbouwen, slopen, aanleggen, kappen en activiteiten waar nu een milieuvergunning voor nodig is).

Voordeel

Het voordeel is dat de relevante vergunningen in één vergunningaanvraag samenkomen, met één bevoegd gezag, één besluit en met één bezwaar- en beroepsprocedure.

Een bijkomend voordeel is dat de verschillende afdelingen binnen de gemeente (milieu, bouw) verplicht zijn om de verschillende onderdelen goed op elkaar af te stemmen. Hierdoor kan er aanzienlijke tijdwinst worden behaald.

Nadeel is dat alles in één keer goed moet.

Lees ook…
Sinds de invoering van de Wet ketenaansprakelijkheid (WKA) ben je als hoofdopdrachtgever aansprakelijk wanneer door jou ingeschakelde (onder)aannemers…
Sinds 1 juli 2023 mag je klanten geen gratis wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen van plastic meer meegeven. Denk aan koffie-to-go-bekers en bezorg-…
De nieuwe Wet bescherming klokkenluiders vervangt de Wet Huis voor klokkenluiders. Werkgevers met vijftig tot tweehonderdvijftig werknemers hebben tot…
Prinsjesdag – dit jaar op 19 september – is traditioneel de dag dat het kabinet de begroting presenteert en de verschillende (belasting)plannen uit de…
Consumenten in Nederland kunnen zich beroepen op verschillende wetten en regels als er iets mis is met een afgenomen dienst of product. Maar kun je als…
Iedere ondernemer die producten verkoopt moet zich op enig moment afvragen: is er in mijn productieketen sprake van kinderarbeid? Dit is een lastige…