In 2010 begon Imke Arts samen met Margot Willems vanuit een zolderkamer in Hilversum aan hun bedrijf: eerlijkmetrecht. Nu zijn er twintig medewerkers en ambitieuze plannen om Nederland verder te veranderen op juridisch gebied.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Naam: Imke Arts (links) en Margot Willems (rechts)
Bedrijf: eerlijkmetrecht
Opgericht: 2010
Gevestigd: Utrecht
Medewerkers: 20
Ondernemersdroom: juridisch Nederland veranderen

Het bedrijf

Eerlijkmetrecht is een juridische dienstverlener, ingericht per rechtsgebied, voor bedrijven en particulieren. Na vijf jaar heeft het bedrijf al twintig vaste medewerkers en een flink aantal flexwerkende juristen en advocaten, opererend in heel Nederland. “Dat het zo snel zou gaan had ik niet verwacht,” vertelt Imke Arts. “Hoe zulke snelle groei mogelijk is? Vooral door heel goed te luisteren naar de behoeften in de markt. Onze dienst is in de basis niet anders dan bij veel van onze concurrenten, maar wel de manier waarop we te werk gaan. Het grote verschil is dat wij de klantvraag altijd centraal stellen en pas tevreden zijn als de klant tevreden is. Wij gaan voor het beste resultaat voor de klant en dat is niet altijd de juridische weg bewandelen.”

De droom

“Met eerlijkmetrecht willen we ervoor zorgen dat juridische dienstverlening meeverandert met de behoeften in de markt,” vertelt Willems. Alhoewel het bereiken van heel Nederland de focus heeft, kijkt Margot Willems, samen met haar compagnons Imke Arts en Ferdinand Keulen, al stiekem over de grens. “We zijn specialist in het Nederlands recht en dat is niet makkelijk internationaal uit te breiden, maar we kunnen wel bedrijven helpen die zich in Nederland gaan vestigen of zich hier op de markt gaan begeven. Die kunnen wij bijvoorbeeld begeleiden bij fiscale en contractuele kwesties. Dat doen we vanuit het label Holland Advisors, maar dat staat nu nog in de kinderschoenen,” weet Willems.

De zomer

Voor sommige bedrijven is de zomer een tijd van relatieve rust, maar niet voor eerlijkmetrecht: “We zijn bezig met een interne herstructurering. Daarnaast zijn we binnen ons label eerlijkarbeidsrecht heel druk door de invoering van de Wet werk & zekerheid. De belangrijkste onderdelen van die wet gaan in per 1 juli. We hebben voorbereidingen getroffen voor onze klanten; geven cursussen en helpen bij het maken van nieuwe contracten.”

“Voor mijzelf is de zomer wel een periode van reflectie,” vertelt Arts. “Ik neem in de zomer altijd vakantie om veel tijd met mijn man en kinderen door te kunnen brengen. Dan kan ik even afstand nemen van het bedrijf en nog eens nadenken over het strategisch plan dat er ligt.”

Reflectie

Reflectie op de bedrijfsstrategie en persoonlijke reflectie zijn heel belangrijk voor ons”, aldus Arts. “Ik volg regelmatig trainingen en cursussen. Naast de gebruikelijke juridisch inhoudelijke trainingen volg ik ongeveer twee cursussen per jaar om me persoonlijk en als ondernemer verder te ontwikkelen. Zoals cursussen over balanslezen of boekhouden voor gevorderden.” Arts volgde vorig jaar de Masterclass van de Utrechtse Ondernemers Academie, een traject dat haar compagnon Ferdinand Keulen dit jaar ook doorloopt. “Daar zijn zo’n beetje alle aspecten van het ondernemerschap aan de orde gekomen; van personeelsbeleid en marketing tot het boekhoudkundige stuk en financiën,” vertelt Arts. “Ik vond vooral de intervisie met mede-ondernemers heel aantrekkelijk in deze masterclass. Er waren tien cursisten, waarvan ik de enige vrouw was. Van elkaar leren is heel belangrijk. Zij kennen ook het spanningsveld waar je als ondernemer mee worstelt. Je kunt kwesties aan elkaar voorleggen en vragen hoe zij dit hebben opgelost of zouden oplossen. Daar heb je heel veel aan. Het is heel belangrijk om te blijven leren.”

Tip voor andere ondernemers

“Je moet inside-out denken”, zegt Willems. “Verplaats je goed in je doelgroep bij het aanbieden van je dienstverlening. En wees bereid om keihard te werken. Gebruik de zomer om ook bij je klanten te toetsen of de huidige dienstverlening klopt. Loopt het zoals je wilt? Wees daarin eerlijk en verbeter je dienst. De zomer is een mooi toetsmoment. Benut deze tijd.”

Benut de zomer

Hans de Graaf, Directeur MKB van ING (foto): “De zomer is voor veel ondernemers een geschikt moment om te kijken hoe de vlag erbij hangt, maar kijk vooral ook eens naar de toekomstbestendigheid van je bedrijf. En hoe zit het met de kennis? Ook voor ondernemers zelf is het belangrijk om daarin te blijven investeren. Je kunt je ook laten inspireren door andere ondernemers, bijvoorbeeld op een ondernemersevent zoals de Week van de Ondernemer of bij één van de 27 ING Roadshows die wij organiseren door het hele land.”

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Ben je wel eens onverwacht getrakteerd op een parkeerboete tijdens het laden en lossen? Die frustratie kennen veel ondernemers. Maar wanneer is…
Bedrijfshulpverlening (bhv) is een onderwerp dat voor de meeste mkb-ondernemers niet bovenaan hun to-dolijst staat. Maar eigenlijk zou dat wel moeten,…
Werk je in je bedrijf veel met flexwerkers en nulurencontracten? Dan is het goed om te weten dat op dit moment strengere wet- en regelgeving in de maak…
Je harde werk, je passie, je levenswerk. Wat gebeurt er met je bedrijf als jij er niet meer bent? Je denkt er misschien liever niet aan, maar…
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) bezit je een unieke positie binnen het bedrijfslandschap. Deze rol combineert het directeurschap met…
Wat gaat er per 1 januari 2024 veranderen voor zzp’ers en mkb’ers? Een overzicht van de belangrijkste…