De juiste bureaustoel kiezen: zo zit u goed
Hoeveel tijd van van uw werkweek brengt u zittend door? Een groot deel waarschijnlijk. Investeer daarom in een goede bureaustoel. Een degelijke en juist ingestelde stoel voorkomt veel vervelende rug- en nekklachten, bij uzelf én uw medewerkers.

Wat is een goede bureaustoel?

De overheid heeft normen vastgesteld voor werkplekken. U bent als werkgever verplicht om te zorgen voor passend en goed ingesteld kantoormeubilair. Een goede bureaustoel is daar onderdeel van, maar dan moet u wel weten waar die aan moet voldoen.

Een goede bureaustoel houdt rekening met persoonlijke kenmerken als lengte en gewicht. Een stoel op maat dus. Gelukkig kunt u de meeste bureaustoelen zelf instellen, op basis van die eigenschappen.

Stoel volgens de norm
Een bureaustoel die aan de NEN-norm voldoet, is in ieder geval in te stellen. Hij voldoet dan aan bepaalde afmetingen, waardoor hij geschikt is voor de meeste mensen.

Volgens de genoemde NEN-norm moet de bureaustoel op een bepaalde zithoogte in te stellen zijn. Dat geldt ook voor de diepte van de zitting, de stand van de rugleuning en hoogte en diepte van de armleuningen. Ook hebben zo’n stoel vijf geremde zwenkwielen voor meer balans en veiligheid. U herkent goedgekeurde stoelen aan het NEN-nummer (NEN-EN 1335).

5 tips voor de juiste instelling van een bureaustoel

Elk mens is uniek en heeft andere lichaamseigenschappen. Dus als u eenmaal een goede stoel hebt gevonden, dan moet u hem nog wel zo instellen dat hij past bij de persoon die er op gaat zitten. Met deze vijf tips zit u al een stuk beter.

 1. De juiste zithoogte
  Bij het instellen van de zithoogte staan de voeten plat op de grond en de knieën bij voorkeur in een hoek van zo’n 90 graden. Let erop dat heup- en kniegewricht in lijn zijn.
 2. Wanneer is de rugleuning goed?
  Een rugleuning staat goed als hij vooral de onderrug ondersteunt, die twee moeten als het ware op elkaar ‘passen’. De zitting van een goede stoel is flexibel.
 3. Goed zitten
  De lengte (en de instelling) van de zitting is goed als het de onderbenen goed ondersteunt. Dat ziet u: als de onderbenen te ver uitsteken, is het zitvlak te kort. Dat is ook voelbaar: als de onderbenen te kort zijn voor het zitvlak, knelt het. Het is ook te checken: als er een hand tussen knieholten en stoel past, is de verhouding goed.
 4. Ondersteun de armen
  Gebruik de armleuningen van de stoel. Dat voorkomt dat nek en schouders te ver omhoog worden getrokken en er klachten ontstaan. De hoogte van een armlegger is goed als hij de arm net licht ondersteunt, de arm in een hoek van 90 graden ligt en er geen spanning in de schouders voelbaar is.
 5. De verhouding bureau en beeldscherm
  Een bureaustoel verhoudt zich ook tot de hoogte van het bureau en de afstand tot het beeldscherm. De armleggers van de stoel zouden ongeveer even hoog moeten staan als het bureau. Het beeldscherm staat op een armlengte afstand. Bij recht vooruit kijken, valt de blik dan net onder de bovenkant van het scherm.

Kijk op arboportaal.nl voor alle arbo-eisen en meer handige informatie over (de verplichting wat betreft) arbeidsomstandigheden.

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Pauzes zijn belangrijk. Even ontspannen om daarna weer goed effectief aan de slag te gaan gaan. Maar wanneer werknemers een pauze hebben en totaal niet…
Werknemers die een (nieuwe) hypotheek aanvragen, zullen bij jou aankloppen voor een werkgeversverklaring. Meestal zul je deze probleemloos…
Volgend jaar stijgt het wettelijk minimumloon met maar liefst 10 procent. In dit artikel praten we je bij over wat minimumloon precies is, wie het…