In samenwerking met
In tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het vervullen van vacatures vaak een uitdaging. Het vinden van nieuwe werknemers wordt hierdoor steeds tijdrovender, zéker als je extern op zoek gaat. Daarom kan het slim zijn om eerst naar geschikte kandidaten binnen je bedrijf te kijken. Dit noemen we ook wel interne werving.

Inhoudsopgave

Intern potentieel aanboren

Een geschikte kandidaat aantrekken voor een openstaande vacature kost tijd en moeite, terwijl in veel gevallen andere werkzaamheden gewoon doorgaan. En als ondernemer heb je het waarschijnlijk al druk genoeg.

De huidige omstandigheden op de arbeidsmarkt dwingen werkgevers om te kijken naar het eigen potentieel. Intern werven kan het antwoord zijn op de uitdagingen van vandaag.

De perfecte nieuwe werknemer vinden. Dat kan een behoorlijke zoektocht zijn! Hoe schrijf je bijvoorbeeld een pakkende vacaturetekst? Welke vragen wil je stellen in een sollicitatiegesprek? En welke rol speelt technologie in hr & recruitment? Ontdek Indeed Inspiration, hét platform waar je een schat aan inspirerende artikelen, video’s en e-books vindt. Zo ben je weer een stap verder bij het vinden van jouw toptalent.

Voordelen van het uitzetten van een interne vacature

Behoort jouw onderneming tot de bedrijven die alleen gebruikmaakt van externe werving? Dan is het tijd om je wervingsstrategie onder de loep te nemen. Intern werven kent namelijk een aantal interessante voordelen.

Bespaar tijd en kosten

Allereerst is je time-to-hire en de inwerkperiode aanzienlijk korter dan bij nieuwe kandidaten. Daardoor bespaar je kostbare tijd én kosten. Het is dus een efficiënte manier van werven en meestal goedkoper.

Je werknemer kent het bedrijf

Naast een aantrekkelijke besparing op kosten heeft interne werving nog een voordeel: de medewerker kent het bedrijf al. En jij als werkgever weet precies of de persoon in kwestie bij de functieomschrijving past.

Meer waardering en betrokkenheid

Waar een externe kandidaat kan leiden tot scheve ogen bij de bestaande werknemers, zorgt een interne medewerker vaker voor een verhoogd gevoel van waardering. Vooral wanneer een nieuwe functie ingevuld wordt door iemand van een andere afdeling binnen dezelfde onderneming.

Personeel behouden

Nog een voordeel van het inzetten van interne werving bij het vervullen van een vacature, is het behoud van personeel. Je vermindert het verloop binnen je organisatie. Mensen die al binnen je organisatie werken, kunnen doorgroeien en dus promotie maken.

Aandachtspunten bij interne werving

Er ontstaat een nieuwe vacature

De medewerker die een andere rol binnen je bedrijf gaat vervullen, laat een gat achter in zijn of haar huidige rol of team. Je moet van tevoren goed nadenken hoe je dat gat gaat opvullen, anders creëer je met het oplossen van het ene probleem een nieuwe uitdaging.

Afwijzen is lastiger
Stel: een medewerker uit je bedrijf solliciteert, maar jij ziet het niet zitten. Dan zal je extra aandacht moeten besteden aan het communiceren van de afwijzing. Iemand blijft waarschijnlijk deel van team en zal voldoende gemotiveerd moeten blijven. Het is daarom heel belangrijk de afwijzing op een bewuste, persoonlijke manier te brengen.

Ga voor een goede en gebalanceerde wervingsstrategie

Interne en externe werving hebben hun eigen voor- en nadelen en je kunt ze naast elkaar inzetten. Een doordachte en gebalanceerde wervingsstrategie is van essentieel belang om zo snel mogelijk aan goed personeel te komen. Zo’n strategie scheelt niet alleen tijd, maar ook geld en maakt het wervingsproces bovendien succesvoller.

Altijd de juiste medewerkers vinden én aan je bedrijf verbinden? Indeed Inspiration is jouw bron voor tips & advies van experts. 

Indeed

Indeed, partner van De Zaak

Indeed helpt mensen over de hele wereld om medewerkers of een baan te vinden. Meer dan 250 miljoen mensen per maand zoeken naar vacatures, plaatsen cv’s en doen onderzoek naar bedrijven via Indeed. Ga vandaag nog aan de slag op nl.indeed.com/personeel en vind meer informatie op nl.indeed.com/inspiration.

Bekijk alle artikelen van Indeed >

Lees ook…
Werkgevers zijn verplicht om minimaal twee jaar het loon van zieke werknemers door te betalen. Je kunt je gelukkig voor deze kosten verzekeren. In dit…
Wanneer een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, kan een werknemer vragen om een getuigschrift. Als werkgever ben je verplicht dit te verstrekken….
Een auto van de zaak is voor veel werknemers een gewilde secundaire arbeidsvoorwaarde. Maar voor werkgevers kan het een kostenpost zijn met extra…
Wat is een cao? Moet jouw bedrijf voldoen aan een cao? En hoe pas je de cao toe binnen je bedrijf? Lees hier de basisregels over de collectieve…
Van sportabonnementen tot kerstpakketten en een vergoeding voor thuiswerken. Met de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever bepalen wat je…
Een persoonlijk ontwikkelingsplan helpt je personeel om alles uit zichzelf te halen. Je stelt er doelen mee op die helpen bij de zakelijke én…