Categorieën

Om op te vallen bij potentiële kandidaten moet je personeelsadvertentie goed in elkaar zitten. Waar moet je op letten bij een effectieve vacaturetekst en wat kun je er wel of niet inzetten?

In het kort

  • Houd de tekst helder en beknopt, vermijd lange zinnen en wees actief in je formulering.
  • Wees concreet in het beschrijven van functie-eisen en arbeidsvoorwaarden om verwachtingen duidelijk te maken.
  • Geef gedetailleerde informatie over selectiecriteria, sollicitatieprocedure en deadline voor reacties.
  • Let op wettelijke bepalingen zoals gelijke behandeling en vermijd onnodige geslachts- en leeftijdsgerelateerde eisen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is een personeelsadvertentie?

Een personeelsadvertentie, ofwel vacature-advertentie, is een oproep aan potentiële nieuwe werknemers om zich aan te sluiten bij jouw team. In deze tekst beschrijf je de functie die vrijkomt in je bedrijf. Je vertelt wat de baan inhoudt, wat de belangrijkste verantwoordelijkheden zijn en welke kwaliteiten je zoekt in een kandidaat.

Daarnaast licht je toe wat je biedt, zoals het salaris en andere arbeidsvoorwaarden. En geef je een beeld van de sfeer en cultuur binnen je bedrijf. Zo weten geïnteresseerden precies wat ze kunnen verwachten en of ze goed bij je team passen.

Uitgangspunten personeelsadvertentie

De vorm en omvang van een goede vacaturetekst worden mede bepaald door het niveau van de functie, het aantal mensen dat je zoekt en het beleid van je bedrijf. Toch zijn er een aantal algemene uitgangspunten:

Formuleer helder

Wees duidelijk over de functie-eisen en wat je een nieuwe werknemer te bieden hebt, zodat belangstellenden in één oogopslag kunnen zien of de advertentie voor hen interessant is. Vermijd onnodig lange zinnen die geen informatie toevoegen. Beknoptere zinnen zijn vaak duidelijker, net als een actieve schrijfwijze.

Wees concreet

Vermijd te algemene termen en wees zo concreet mogelijk. Wat jij onder ‘uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden’ verstaat, kan iets heel anders zijn dan je buurman.

Wees open over selectiecriteria

Beschrijf gedetailleerd wat de selectiecriteria zijn voor de nieuwe medewerker. Beschrijf ook hoe de sollicitatieprocedure zal verlopen.

Vermeld de arbeidsvoorwaarden

Denk aan het soort overeenkomst, het aantal werkuren, de proeftijd, het salaris, onkostenvergoedingen, pensioenregeling en dergelijke.

Duidelijke deadline

Vergeet niet te vermelden hoe sollicitanten kunnen reageren en geef een uiterste datum waarop kandidaten hun sollicitaties moeten indienen.

Informatie over het bedrijf

Begin je vacaturetekst met de kernpunten en bewaar een uitgebreidere beschrijving van je bedrijf voor het einde. Dit zorgt ervoor dat kandidaten direct de belangrijkste informatie zien en pas later meer lezen over het bedrijf zelf.

Geef een korte beschrijving van je bedrijf en het product of dienst dat je levert met een verwijzing naar de website. Noem ook het aantal medewerkers. De ene sollicitant geeft de voorkeur aan een klein bedrijf, de andere aan een groot. Ook geeft het een beeld van de carrièreperspectieven binnen het bedrijf.

Laat verder zien wat jullie uniek maakt. Het is niet genoeg om alleen te zeggen dat je een fantastisch bedrijf bent – leg ook uit waarom.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Vacatures plaatsen: wat mag wel en niet?

Bij het opstellen van de advertentie moet je een aantal wettelijke bepalingen in de gaten houden. De Wet Gelijke Behandeling (WGB) verbiedt het maken van onderscheid tussen mannen en vrouwen, net als onderscheid tussen gehuwden en ongehuwde kandidaten. Ook mag je geen ongegronde leeftijdseisen stellen.

Je mag een bepaalde eigenschap niet vragen als die niet relevant is voor het vervullen van de functie. Je mag niet eisen dat iemand een bepaalde lengte heeft als dat niets met het uitvoeren van het werk te maken heeft; alleen eisen die relevant zijn voor de functie mag je vermelden. Dit geldt ook voor het opleidingsniveau, het moet passen bij de functie.

  • maak gebruik van geslachtsneutrale woorden zoals persoon en kandidaat en termen als hij/zij en niet alleen ‘hij’ of ‘zij’.
  • het gebruik van alleen mannelijke functietermen is gebruikelijk, als je hierachter ‘m/v’ zet. Bijvoorbeeld: directeur m/v. Sommige beroepen vormen hierop een uitzondering, zoals secretaresse. 


Een goed opgestelde personeelsadvertentie is de eerste stap naar het aantrekken van de juiste kandidaten. Door helder, concreet en open te zijn in je communicatie, stel je niet alleen duidelijke verwachtingen, maar trek je ook kandidaten aan die echt bij jouw bedrijf passen. Vergeet niet de wettelijke richtlijnen te volgen en altijd ruimte te laten voor de unieke kwaliteiten die iedere kandidaat kan brengen. Succes met je zoektocht naar nieuwe teamleden!

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Detacheren biedt je de flexibiliteit om snel en zonder langdurige verbintenis gekwalificeerde professionals in te huren. Daarbij leen je als het ware…
Je komt handen tekort en denkt erover om iemand aan te nemen. Hoe zoek je een geschikte kandidaat? Waar moet je op letten bij het opstellen van een…
Heb je door de krappe arbeidsmarkt moeite om nieuw personeel te vinden? Dan kun je overwegen personeel te zoeken in het buitenland. Dan kan een prima…
Zoek je snel versterking voor je team en zie je op tegen sollicitatieprocedures en complexe administratie? Een uitzendkracht kan de ideale oplossing…
De dertiende maand is een magische term in de wereld van arbeidsvoorwaarden. Volgens onderzoek is het de meeste gewilde secundaire voorwaarde onder…
Vrouwen krijgen in Nederland voor hetzelfde soort werk 13 procent minder betaald dan mannen. Om die loonkloof te dichten, tekende de Europese Unie in…