Veilig werk voor zwangere werkneemsters
U moet voorkomen dat uw zwangere werkneemster fysiek zwaar werk verricht, zoals zwaar tillen, trekken of duwen. Zeker in de laatste drie maanden voor de bevalling is het beter om dit zware werk zoveel mogelijk te beperken. Houd u daarom aan een aantal richtlijnen.
Bukken, hurken knielen
tijdens de hele zwangerschap zoveel mogelijk voorkomen. Laatste drie maanden dagelijks niet meer dan eenmaal per uur bukken, hurken, knielen en staande voetpedalen bedienen.
Tijdens zwangerschap en tot drie maanden na bevalling
handmatig tillen van gewichten zoveel mogelijk beperken.
Is tillen toch nodig?
dan moet het in een handeling te tillen gewicht minder zijn dan tien kilo. Vanaf de twintigste zwangerschapsweek: niet vaker dan tien keer per dag maximaal vijf kilo tillen. Vanaf de dertigste week: niet vaker dan vijf keer per dag maximaal vijf kilo tillen.
Bepaalde soorten werk zijn voor zwangere vrouwen erg onplezierig of kunnen zelfs gevaar opleveren. U kunt hierbij denken aan:
Trillingen

uw zwangere werkneemster mag niet worden blootgesteld aan sterke lichaamstrillingen of schokken en is daarom niet verplicht om te werken op of met trillende machines of voertuigen.

Ploegendiensten
uw werkneemster mag vragen om andere werk- en rusttijden; als hiervoor medische redenen zijn, krijgt uw werkneemster een eventueel verschil tussen het salaris voor het oorspronkelijke en het vervangende werk vergoed via de Ziektewet; het recht op regelmatige arbeidstijden en rustpauzes geldt tot zes maanden na de bevalling.
Straling

ioniserende en radioactieve straling zijn gevaarlijk voor het ongeboren kind; deze straling komt voor in kerncentrales, röntgenkamers en sommige laboratoria; andere straling, bijvoorbeeld van beeldschermen of magnetrons, is niet gevaarlijk voor moeder en kind.

Infectierisico
bepaald werk, bijvoorbeeld in laboratoria en ziekenhuizen, geeft een grotere kans op infectie door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten; een zwangere mag geen direct contact hebben met besmet bloed, organen, dieren of patiënten; u moet ander werk aanbieden.
Chemische stoffen

sommige chemische stoffen zijn gevaarlijk voor moeder en kind; als de kans bestaat dat de aanstaande moeder door het werk bloot staat aan schadelijke chemische stoffen, dan bent u verplicht vervangend werk aan te bieden.

Staand werken
de werkneemster moet altijd even kunnen zitten als het werk het toelaat of als zij er behoefte aan heeft. Ze mag ook niet verplicht worden staande voetpedalen te bedienen.
Stress
als de zwangere werkneemster last heeft van werkdruk, moet u samen overleggen hoe dit kan worden verminderd of over aanpassing van de rust- en werktijden.
Bovendien:
  • is het tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding niet verstandig om onder extreme kou of hitte te werken (vanwege dalende bloeddruk);
  • mag de werkneemster tijdens de zwangerschap niet worden blootgesteld aan schadelijk geluid (80dB maximaal 8 uur per dag);
  • is de werkneemster tijdens de zwangerschap niet verplicht om onder overdruk te werken (bijvoorbeeld duik- en caissonarbeid).
Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
De risico inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is een verplichte gezondheids- en veiligheidscheck van je bedrijf. Wie zo’n RI&E niet kan laten zien,…
Faillissement is het schrikbeeld van iedere ondernemer. Je zakelijke droom gaat in rook op, inclusief je geïnvesteerde geld, tijd, denkkracht en…
Helemaal thuiswerken zijn de meeste mensen inmiddels spuugzat, maar af en toe een dagje thuiswerken willen we er wel inhouden. Reden genoeg dus om een…