In samenwerking met
Nederlanders zijn Europees kampioen zitten. In geen enkel ander Europees land zit zo’n groot deel, namelijk 32% van de volwassen bevolking, meer dan 8,5 uur per dag, blijkt uit een onderzoek van TNO uit 2022. En in andere Europese landen is dat slechts 12,5%. Langdurig zitten kan de kans op aandoeningen als overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten vergroten. En niet alleen neemt de kans op dit soort aandoeningen toe. Als je te weinig beweegt, kun je vroeg of laat last van je gewrichten krijgen. Uiteindelijk kan te weinig beweging zelfs tot langdurig verzuim leiden.

Inhoudsopgave

Beperk de financiële impact van verzuim in jouw organisatie met een verzuimverzekering. Krijg ondersteuning bij verzuimbegeleiding en re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen.

Hou je medewerkers in beweging

Zorg als werkgever dat je je medewerkers met zittend werk in beweging krijgt én houdt. Het maakt niet uit of ze bijvoorbeeld de hele dag achter een bureau zitten of in een vrachtauto rijden. Door beweging aan te moedigen kun je het risico op verzuim verlagen en de kosten van verzuim verminderen (deze kunnen oplopen tot gemiddeld € 405,- per dag). 

5 tips die altijd kunnen helpen

Gezondheidsklachten door (lang) zittend werken, kunnen alleen worden voorkomen door dagelijks te bewegen. Gelukkig kun je je medewerkers op veel manieren helpen om meer te bewegen. We zetten een aantal tips op een rij:

1. Staand aan het werk

Veel werk kan staand worden uitgevoerd. Denk aan telefoneren, bijpraten en vergaderen. Geef zelf het goede voorbeeld: voer lopend een (telefonisch) overleg of ga een tijdje staan tijdens een vergadering. Neem de trap in plaats van de lift. Introduceer deze routines bij je collega’s en blijf dit doen, totdat de zitcultuur verandert.

2. Kleine, praktische veranderingen

Neem kleine, praktische maatregelen om zitten te verminderen. Zet bijvoorbeeld de prullenbakken weg van de bureaus, dan moeten je medewerkers opstaan om iets weg te gooien. Plaats ook printers en koffieautomaten verder van de bureaus. Haal dienbladen weg, zodat iedereen zelf een drankje gaat halen. Ook met zit-sta bureaus, zitballen of een kantoorfiets kunnen je medewerkers tijdens hun werk meer bewegen.

3. Meer lopen

Tijd voor de lunch? Ga buiten lopen en neem je collega’s mee. Zo krijgt iedereen beweging op een moment dat toch niemand productief hoeft te zijn. De frisse buitenlucht zorgt ervoor dat iedereen de rest van de dag meer energie heeft.

4. Bewegen achter je bureau

Werken en tegelijkertijd bewegen:  het kan. Het is altijd goed om je spieren te trainen terwijl je zit. Spieroefeningen zijn niet intensief, maar helpen om te bewegen tijdens zittend werk.

  • Span je buik- of bilspieren dertig seconden aan en laat los. Herhaal dit vijf keer;
  • Til je voeten een paar centimeter van de vloer en laat deze zakken tot ze nét niet de vloer raken. Herhaal dit vijf keer;
  • Duw je vuisten tien seconden hard op je bureau. Herhaal dit ook vijf keer.


5. Blijf bewegen

Hou je medewerkers in beweging door beweging te promoten: hang posters op met tips, bijvoorbeeld oefeningen die zij achter hun bureau kunnen doen. Hang deze op plaatsen waar veel collega’s komen; in de lift, in vergaderruimtes en bij de koffiemachine. En deel deze tips via intranet. Zo blijft je boodschap voor meer beweging bij zoveel mogelijk collega’s langer in beeld.

Werkgevers, let op: een werkplekonderzoek kan uitkomst bieden bij medewerkers die last hebben van rug-, nek- of schouderklachten. Ook als werknemer kun je vragen of de ergonomie van je werkplek goed is. Vaak helpt een kleine aanpassing en een goed advies hoe je achter je computer moet zitten.

Krijg grip op verzuim met een verzuimverzekering die risico’s beheert en expertondersteuning biedt voor een vlotte re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen.

Sazas logo

Sazas, partner van De Zaak

Aangenaam. Wij zijn Sazas, jouw verzuimspecialist. Wij nemen je zorgen uit handen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid van jezelf of je medewerkers. Naast diverse verzuimoplossingen helpen wij je ook met verzuimbegeleiding in samenwerking met onze partners. Voor een gezond bedrijf heb je vitale medewerkers nodig. Toch kan het gebeuren dat jezelf of een van jouw medewerkers ziek wordt. Je wilt dit natuurlijk voorkomen en daarbij kunnen wij je helpen.

Bekijk alle artikelen van Sazas >

Lees ook…
Sinds 2 augustus 2022 hebben ouders en verzorgers recht op (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof. Dat heeft consequenties voor jou als werkgever en…
i.s.m.
Als je personeel in dienst hebt, dan kan het gebeuren dat één of meerdere medewerkers ziek worden. Dat is allereerst natuurlijk vervelend voor hem of…
i.s.m.
Van relatieproblemen tot financiële zorgen – persoonlijke omstandigheden kunnen leiden tot langdurige uitval bij je medewerkers. Ontdek hoe je als…
Iets meer dan 5% van alle werkenden in Nederland is ziek. Ofwel van elke 100 mensen die in je organisatie werken, zijn er elke dag 5 ziek. Voor heel…
Wat is mantelzorg verlenen? Mantelzorg is onbetaalde hulp voor zieke familieleden of vrienden. Meestal is dit langdurige zorg die bestaat uit…
Zelfs de meest toegewijde werkgevers krijgen er vroeg of laat mee te maken: zieke werknemers. Of het nu gaat om kortdurend verzuim of langdurige…