Categorieën

U moet voorkomen dat uw zwangere werkneemster fysiek zwaar werk verricht, zoals zwaar tillen, trekken of duwen. Zeker in de laatste drie maanden voor de bevalling is het beter om dit zware werk zoveel mogelijk te beperken. Houd u daarom aan een aantal richtlijnen.

Inhoudsopgave

Is werkstress een probleem binnen jouw team? Pak stress gerelateerd verzuim aan met gerichte adviezen. Download het whitepaper ‘Werkstress’ voor praktische inzichten en voorkom verzuim door werkstress.

Bukken, hurken knielen

tijdens de hele zwangerschap zoveel mogelijk voorkomen. Laatste drie maanden dagelijks niet meer dan eenmaal per uur bukken, hurken, knielen en staande voetpedalen bedienen.

Tijdens zwangerschap en tot drie maanden na bevalling handmatig tillen van gewichten zoveel mogelijk beperken.

Is tillen toch nodig? dan moet het in een handeling te tillen gewicht minder zijn dan tien kilo. Vanaf de twintigste zwangerschapsweek: niet vaker dan tien keer per dag maximaal vijf kilo tillen. Vanaf de dertigste week: niet vaker dan vijf keer per dag maximaal vijf kilo tillen.

Bepaalde soorten werk zijn voor zwangere vrouwen erg onplezierig of kunnen zelfs gevaar opleveren. U kunt hierbij denken aan:

Trillingen

uw zwangere werkneemster mag niet worden blootgesteld aan sterke lichaamstrillingen of schokken en is daarom niet verplicht om te werken op of met trillende machines of voertuigen.

Ploegendiensten
uw werkneemster mag vragen om andere werk- en rusttijden; als hiervoor medische redenen zijn, krijgt uw werkneemster een eventueel verschil tussen het salaris voor het oorspronkelijke en het vervangende werk vergoed via de Ziektewet; het recht op regelmatige arbeidstijden en rustpauzes geldt tot zes maanden na de bevalling.

Straling

ioniserende en radioactieve straling zijn gevaarlijk voor het ongeboren kind; deze straling komt voor in kerncentrales, röntgenkamers en sommige laboratoria; andere straling, bijvoorbeeld van beeldschermen of magnetrons, is niet gevaarlijk voor moeder en kind.

Infectierisico
bepaald werk, bijvoorbeeld in laboratoria en ziekenhuizen, geeft een grotere kans op infectie door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten; een zwangere mag geen direct contact hebben met besmet bloed, organen, dieren of patiënten; u moet ander werk aanbieden.

Chemische stoffen

sommige chemische stoffen zijn gevaarlijk voor moeder en kind; als de kans bestaat dat de aanstaande moeder door het werk bloot staat aan schadelijke chemische stoffen, dan bent u verplicht vervangend werk aan te bieden.

Staand werken
de werkneemster moet altijd even kunnen zitten als het werk het toelaat of als zij er behoefte aan heeft. Ze mag ook niet verplicht worden staande voetpedalen te bedienen.

Stress
als de zwangere werkneemster last heeft van werkdruk, moet u samen overleggen hoe dit kan worden verminderd of over aanpassing van de rust- en werktijden.

Bovendien:

  • is het tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding niet verstandig om onder extreme kou of hitte te werken (vanwege dalende bloeddruk);
  • mag de werkneemster tijdens de zwangerschap niet worden blootgesteld aan schadelijk geluid (80dB maximaal 8 uur per dag);
  • is de werkneemster tijdens de zwangerschap niet verplicht om onder overdruk te werken (bijvoorbeeld duik- en caissonarbeid).

Werkstress effectief aanpakken begint hier. Wil je weten hoe je je medewerkers kunt ondersteunen in het omgaan met stress? Download het gratis whitepaper ‘Werkstress’.

Lees ook…
In het eerste jaar van de coronapandemie werd het al snel een onderwerp van discussie: hoe ga je als werkgever met vakantiedagen om? Medewerkers…
i.s.m.
Het kan voorkomen dat wanneer een medewerker langdurig ziek is, hij of zij toch op vakantie wil. Mag dat? En ben je dan als werkgever verplicht om het…
De zomerperiode staat weer voor de deur: een periode waarin veel werknemers op vakantie gaan. Voor ondernemers betekent het vaak flink puzzelen, want…
Wat is mantelzorg verlenen? Mantelzorg is onbetaalde hulp voor zieke familieleden of vrienden. Meestal is dit langdurige zorg die bestaat uit…
Het is een menselijke basisbehoefte om in een gezonde, comfortabele en veilige werkomgeving te verkeren. Mensen brengen een behoorlijk deel van hun…
Nederland heeft elk jaar meerdere officiële feestdagen. De meeste mensen zijn dan vrij, maar het is een misverstand dat dat verplicht is. Er is geen…