tijdens de hele zwangerschap zoveel mogelijk voorkomen. Laatste drie maanden dagelijks niet meer dan eenmaal per uur bukken, hurken, knielen en staande voetpedalen bedienen.
Tijdens zwangerschap en tot drie maanden na bevalling
handmatig tillen van gewichten zoveel mogelijk beperken.
Is tillen toch nodig?
dan moet het in een handeling te tillen gewicht minder zijn dan tien kilo. Vanaf de twintigste zwangerschapsweek: niet vaker dan tien keer per dag maximaal vijf kilo tillen. Vanaf de dertigste week: niet vaker dan vijf keer per dag maximaal vijf kilo tillen.
Bepaalde soorten werk zijn voor zwangere vrouwen erg onplezierig of kunnen zelfs gevaar opleveren. U kunt hierbij denken aan:
uw zwangere werkneemster mag niet worden blootgesteld aan sterke lichaamstrillingen of schokken en is daarom niet verplicht om te werken op of met trillende machines of voertuigen.
uw werkneemster mag vragen om andere werk- en rusttijden; als hiervoor medische redenen zijn, krijgt uw werkneemster een eventueel verschil tussen het salaris voor het oorspronkelijke en het vervangende werk vergoed via de Ziektewet; het recht op regelmatige arbeidstijden en rustpauzes geldt tot zes maanden na de bevalling.
ioniserende en radioactieve straling zijn gevaarlijk voor het ongeboren kind; deze straling komt voor in kerncentrales, röntgenkamers en sommige laboratoria; andere straling, bijvoorbeeld van beeldschermen of magnetrons, is niet gevaarlijk voor moeder en kind.
bepaald werk, bijvoorbeeld in laboratoria en ziekenhuizen, geeft een grotere kans op infectie door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten; een zwangere mag geen direct contact hebben met besmet bloed, organen, dieren of patiënten; u moet ander werk aanbieden.
sommige chemische stoffen zijn gevaarlijk voor moeder en kind; als de kans bestaat dat de aanstaande moeder door het werk bloot staat aan schadelijke chemische stoffen, dan bent u verplicht vervangend werk aan te bieden.
de werkneemster moet altijd even kunnen zitten als het werk het toelaat of als zij er behoefte aan heeft. Ze mag ook niet verplicht worden staande voetpedalen te bedienen.
als de zwangere werkneemster last heeft van werkdruk, moet u samen overleggen hoe dit kan worden verminderd of over aanpassing van de rust- en werktijden.
Bovendien:
|