Een aankoop van een dienst of product via internet valt onder de Wet kopen op afstand. Dat betekent dat de consument een bedenktermijn heeft van 7 dagen.

Bedenktermijn van 7 dagen

Een aankoop van een dienst of product via internet valt onder de Wet kopen op afstand. Dat betekent onder meer dat er een bedenktermijn is van 7 werkdagen, die bij een product ingaat op de dag nadat de consument het heeft ontvangen en bij een dienst op de dag dat het contract is gesloten. Hoewel bescherming van de consument zwaar weegt in de wet, zijn er toch de nodige uitzonderingen.

Geldt niet voor

De bedenktermijn geldt niet voor:
– diensten zoals logies, vervoer, restaurantbedrijf of vrijetijdsbesteding, als de dienstverlener zich verplicht deze te verrichten op een bepaalde datum of tijdens een bepaalde periode.
– zaken waarvan de prijs gebonden is aan de schommelingen op de financiële markt, waarop de verkoper geen invloed heeft;
– zaken die tot stand zijn gebracht overeenkomstig specificaties van de koper;
– zaken die duidelijk persoonlijk van aard zijn;
– zaken die door hun aard niet kunnen worden teruggezonden;
– zaken die snel kunnen bederven of verouderen;
– cd’s, dvd’s en computerprogramma’s waarvan de koper de verzegeling heeft verbroken;
– kranten en tijdschriften.

Concrete voorbeelden

Een aantal concrete voorbeelden van diensten en producten waarvoor geen bedenktermijn geldt: als u via internet een reis boekt, aandelen, een maatpak of concertkaartjes koopt, bederfelijke waar zoals eten of bloemen besteld, of als u een dienst afsluit die meteen begint, zoals een abonnement voor mobiel bellen.

Bron: vandaagbesteldenmorgeninhuis.nl / acceptgiro-winkels.nl

Lees ook…
Een belangrijk moment in het verkoopproces: een potentiële klant vraagt een offerte aan. Wat heb je nodig om op een professionele manier een…
Een goed opgebouwde database met e-mailadressen is een van de succesfactoren van geslaagde e-mailmarketing. Voor adressen hoef je niet direct bij een…
In je marketingplan omschrijf je gedetailleerd hoe je jouw producten en diensten onder de aandacht van je potentiële klanten wilt…
Een verkoopbrief voor een potentiële klant, een schriftelijke reactie op een klacht of een uitnodiging voor de jaarlijkse borrel met belangrijke…
Het versturen van commerciële e-mail naar consumenten en bedrijven is aan nogal wat regels gebonden. Hieronder een beknopte uitleg over waar je…
Wil je zeker weten dat je e-mailings in de inbox van de ontvanger komen? Zorg er dan voor dat ze niet als spam worden gezien. Dat blijkt in de praktijk…