Quiet quitting is een mogelijk zorgelijke nieuwe trend onder generatie z medewerkers. Quiet quitters nemen geen ontslag maar beperken hun inspanningen voor jouw onderneming tot het minimale. Hoe voorkom je als werkgever dat jouw jonge werknemers (de generatie z) voortijdig uitchecken op de werkvloer en dus kiezen voor quiet quitting?

Beperk de impact van verzuim in jouw organisatie met een verzuimverzekering. Krijg ondersteuning bij verzuimbegeleiding en re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen

Inhoudsopgave

Wat is quiet quitting

Quiet quitting gaat, vreemd genoeg, niet over daadwerkelijk vrijwillig ontslag nemen maar een medewerker die voor quiet quitting kiest, doet precies wat er in zijn of haar functieomschrijving staat en geen haar meer. Extra taken laten ze moeiteloos aan zich voorbijgaan en overwerk laten ze liever aan iemand anders over. Na 17 uur zal je de quiet quitter niet meer op kantoor zien. Of quiet quitting een nieuwe trend gaat worden, moet nog gaan blijken. Maar in ieder geval hebben we deze houding nooit eerder bij vorige generaties waargenomen.

Veelal is dit type medewerker niet tevreden over zijn of haar baan en zijn ze op zoek naar een betere work-life balance. Soms is quiet quitting een voorbode van een burn-out of een manier om grenzen te stellen.

De balans tussen werk en privé

Quiet quitting is in ieder geval een manier om tot een betere balans tussen werk en privé te komen. Een goede balans is immers essentieel voor mentale gezondheid en draagt op een positieve manier bij aan werkgeluk. Daarom is het voor werkgevers essentieel om te luisteren naar de behoefte van de werknemer, die te ondersteunen in zijn/haar persoonlijke ontwikkelingen en eventueel ruimte te bieden voor minder werkuren. Dit komt de geestelijke gezondheid van mensen ten goede maar ook de productiviteit.

Quitting in stilte zou in de praktijk ook gezien kunnen worden als een gezonde menselijke reactie op werkgevers die te veel vragen van hun personeel. Het is in deze tijd niet normaal om extra inzet van medewerkers te vragen, zoals bijvoorbeeld zakelijke e-mails beantwoorden op zondagochtend, of verwachten dat je werknemers meegaan met een teamuitje in hun vrije tijd. Zorg als werkgever dat je jouw mensen niet overvraagt. Denk aan hun welzijn. Geef ze de ruimte om bij te komen, investeer in hun persoonlijke ontwikkeling en motiveer hen door bijvoorbeeld offline dagen in te stellen waarbij zowel telefoon als email even uit mogen. Ook het vragen van feedback aan je werknemer kan je als werkgever voorzien van waardevolle informatie.

Ontslag als oplossing voor quiet quitting?

Ontslag is uiteraard niet de oplossing voor quiet quitting. Een medewerker doet immers wel precies wat gedaan moet worden en heeft zelf geen ontslag genomen. Toch is het raadzaam om als leidinggevende het gesprek over quiet quitting met iemand aan te gaan. Mogelijk schuilt er een burn-out achter of is er iets anders aan de hand. Het is voor werkgevers altijd goed om in gesprek te blijven met medewerkers en te weten wat er op de werkvloer speelt. Ga vandaag nog het gesprek aan met jouw medewerkers en maak quiet quitting bespreekbaar.

Krijg grip op verzuim met een verzuimverzekering die risico’s beheert en expertondersteuning biedt voor een vlotte re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen.

Lees ook…
In het eerste jaar van de coronapandemie werd het al snel een onderwerp van discussie: hoe ga je als werkgever met vakantiedagen om? Medewerkers…
Wat is mantelzorg verlenen? Mantelzorg is onbetaalde hulp voor zieke familieleden of vrienden. Meestal is dit langdurige zorg die bestaat uit…
Nederland heeft elk jaar meerdere officiële feestdagen. De meeste mensen zijn dan vrij, maar het is een misverstand dat dat verplicht is. Er is geen…
i.s.m.
Het kan voorkomen dat wanneer een medewerker langdurig ziek is, hij of zij toch op vakantie wil. Mag dat? En ben je dan als werkgever verplicht om het…
Je hebt een beoordelingsgesprek met een medewerker op de agenda staan. Deze werknemer meldt zich regelmatig ziek. Mag je dit verzuim meewegen in de…
Sinds 2 augustus 2022 hebben ouders en verzorgers recht op (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof. Dat heeft consequenties voor jou als werkgever en…