Naast de 'vaste kost' zoals het jaarlijkse bedrijfsuitje, de incidentele bonus en het aloude kerstpakket, zijn er veel alternatieve manieren om medewerkers te binden. De beste tips en trucs.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

10 manieren om werknemers te stimuleren

1. Vier succes direct

Net een belangrijke order binnengesleept of een groot project afgerond? Wacht niet tot later; vier het direct en betrek uw personeel hierbij.

2. Mee naar de klant

Neem een medewerker eens mee naar de klant voor wie hij werk verricht. Dat werkt motiverend én inspirerend. Kennis van de situatie bij de klant kan bovendien tot betere oplossingen leiden.

3. Geef iets weg

Geef eens iets weg: bijvoorbeeld een Apple iPod voor het halen van een bepaald resultaat. En wat het kerstpakket is voor december, zou het vakantiepakket voor juni kunnen zijn: beachbalsetje, tuinfakkels, longdrinkglazen, flesje rosé….

4. Gemeend en persoonlijk

Zorg dat uw waardering voor de betreffende medewerker altijd geméénd is. Dit kan door betrokkenheid te tonen en actief aanwezig te zijn bij de activiteit of overhandiging van een cadeau. Reik kerstpakketten dus persoonlijk uit op een speciale bijeenkomst en laat ze niet tussen de bedrijven door bij de secretaresse afhalen.

5. Sparen voor leuke dingen

Laat uw budget het op korte termijn niet toe dat u met dure cadeaus of verwenpakketten smijt? Ook daar zijn oplossingen voor. U kunt uw werknemers ook laten spáren voor een bijzonder evenement. Aan welke prestatie u de spaarpunten verbindt, kunt u zelf bepalen.

6. Beloon partner of gezin

Als u een medewerker vraagt ‘s avonds of in het weekeinde over te werken, vraagt u eigenlijk ook iets van diens partner of gezin. Beloon hun passieve bijdrage ook eens, bijvoorbeeld door een dinerbon te geven, kaartjes voor een pretpark of theatervoorstelling.

7. Doe iets voor de samenleving

Aan de teamspirit in uw bedrijf werken en tegelijkertijd iets doen voor uw omgeving? Veel vrijwilligersorganisaties zitten te springen om extra ondersteuning bij een evenement of opbouw en onderhoud van hun voorzieningen – een kinderboerderij of een speeltuin, bijvoorbeeld.

Uw medewerkers zien een blijvend resultaat van hun inspanning en u profileert zich als maatschappelijk verantwoorde onderneming.

Lees meer over de voordelen van werknemers die vrijwilligerswerk doen »

8. Meer dan een fruitmand

Een fruitmand voor de zieke? Een bon voor een schoonheidsbehandeling of een ontspannende massage is origineler én stoomt de gevelde werknemer klaar voor zijn terugkeer op de werkvloer.

U kunt natuurlijk ook een masseur inhuren om uw werknemers op de werkplek een lekkere (stoel)massage te geven. Verrassend, makkelijk te regelen, niet duur, en succes verzekerd!

9. Samen sporten

Een steentje bijdragen aan de gezondheid van uw personeel én tegelijkertijd de teamgeest vergroten? Dit kan door als bedrijf bijvoorbeeld mee te doen aan sportevenementen zoals een zaalvoetbaltoernooi, de ING Amsterdam Marathon of de jaarlijkse Landelijke Fietsdag. Tien tegen één dat de deelnemende medewerkers zélf gaan trainen in hun vrije tijd.

Meer ideeën om gezamenlijk te sporten»

10. T-shirt met opdruk

En als ze dan toch op sportief vlak in actie komen, is het wel zo leuk om ze op weg te sturen met een T-shirt met opdruk van uw bedrijf en een aantrekkelijk overlevingspakket. Goed voor de onderlinge band en gratis reclame voor uw bedrijf. Uw medewerkers kunnen ook ‘sportief’ aan de slag gaan met een goed doel.

De bovenstaande tips

zijn afkomstig uit het artikel: Zo neemt uw personeel nooit de benen »

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…