In samenwerking met
Veel ondernemers onderschatten de impact van een zieke medewerker. Niet alleen betaal je het loon door, maar je krijgt ook te maken met productieverlies en de kosten van vervanging. Wist je dat verzuimkosten kunnen oplopen tot wel € 405,- per dag? In dit artikel ontdek je hoe je met een verzuimverzekering deze financiële risico’s kunt beperken en welke stappen je moet nemen om grip te houden op het ziekteverzuim in je bedrijf.

Inhoudsopgave

Beperk de impact van verzuim in jouw organisatie met een verzuimverzekering. Krijg ondersteuning bij verzuimbegeleiding en re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen

Verplichte loondoorbetaling

Als een medewerker ziek is, heb je als werkgever de wettelijke plicht om de eerste twee jaar minimaal 70% van het brutoloon door te betalen. In veel cao’s is afgesproken dat het eerste jaar 100% wordt doorbetaald en het tweede jaar 70%.

Extra plichten bij langdurig verzuim

Naast de loondoorbetalingsplicht ben je bij langdurig verzuim verantwoordelijk voor de begeleiding en re-integratie van de medewerker. Als je medewerker na twee jaar niet volledig aan het werk is, beoordeelt UWV of je de juiste stappen hebt genomen. Als dit niet het geval is, kan UWV je verplichten om het loon maximaal één jaar langer door te betalen.

Wet verbetering poortwachter

Om te voorkomen dat je loon langer moet doorbetalen, is het cruciaal om de Wet verbetering poortwachter te volgen. We hebben de verschillende stappen hieronder op een rij gezet. Het laat zien met hoeveel verplichtingen je als werkgever te maken krijgt.

Plichten eerste jaar

  • Dag 1: je medewerker meldt zich ziek en jij meldt dit binnen één week aan de arbodienst of bedrijfsarts.
  • Week 6: de arbodienst of bedrijfsarts maakt een probleemanalyse.
  • Week 8: samen met je medewerker maak je een Plan van aanpak.
  • Week 42: je meldt de ziekmelding aan UWV.
  • Week 46 t/m 52: evaluatie van het eerste jaar samen met je medewerker.

Plichten tweede jaar

  • Week 88: de medewerker ontvangt een informatiebrief over de WIA-aanvraag.
  • Week 88 t/m 93: de medewerker stuurt het WIA-aanvraagformulier binnen drie weken naar UWV.
  • Week 104: De WIA-beoordeling wordt gepland.


Hulp bij re-integratie

Met alleen de stappen van de Wet verbetering poortwachter volgen, ben je er helaas nog niet. Als werkgever ben je ook verplicht om de medewerker te ondersteunen bij de terugkeer naar werk. Dit kan extra hulp vereisen, zoals training, opleiding of therapie, maar ook aanpassingen aan de werkplek.

Voordelen verzuimverzekering

De impact van langdurig verzuim op je medewerker, jezelf en je bedrijf is dus enorm. Het afsluiten van een verzuimverzekering biedt belangrijke voordelen om te voorkomen dat je voor nare financiële verrassingen komt te staan. We zetten de voordelen op een rij:

  • De kosten van loondoorbetaling bij ziekte zijn gedekt.
  • De verzekering kan worden aangepast aan de wensen en situatie van je bedrijf.
  • Je krijgt ondersteuning van experts, zodat je medewerker snel weer aan de slag kan.
  • De regie op ziekmeldingen ligt bij een externe partij, waardoor jij je kunt blijven richten op je bedrijf.


Is een verzuimverzekering verplicht?

Nee, een verzuimverzekering is niet wettelijk verplicht. Maar gezien de mogelijke hoge kosten van ziekteverzuim is het vaak verstandig om er wel eentje af te sluiten. Zeker als je niet zeker weet of je de kosten op korte en lange termijn kunt dragen. Wil je meer weten over hoe je je bedrijf kunt beschermen tegen de kosten van verzuim? Neem vandaag nog contact op met een expert en vraag een offerte aan.

Krijg grip op verzuim met een verzuimverzekering die risico’s beheert en expertondersteuning biedt voor een vlotte re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen.

Sazas logo

Sazas, partner van De Zaak

Aangenaam. Wij zijn Sazas, jouw verzuimspecialist. Wij nemen je zorgen uit handen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid van jezelf of je medewerkers. Naast diverse verzuimoplossingen helpen wij je ook met verzuimbegeleiding in samenwerking met onze partners. Voor een gezond bedrijf heb je vitale medewerkers nodig. Toch kan het gebeuren dat jezelf of een van jouw medewerkers ziek wordt. Je wilt dit natuurlijk voorkomen en daarbij kunnen wij je helpen.

Bekijk alle artikelen van Sazas >

Lees ook…
Zelfs de meest toegewijde werkgevers krijgen er vroeg of laat mee te maken: zieke werknemers. Of het nu gaat om kortdurend verzuim of langdurige…
i.s.m.
Zowel jij als je medewerkers kunnen het zwaar te verduren krijgen met een hoge werkdruk. Verzuim ligt dan op de loer. Maar geen zorgen: er zijn…
Ziekteverzuim kan een flinke uitdaging voor ondernemers zijn. Van wettelijke plichten tot het opstellen van een effectief verzuim- en…
i.s.m.
Ziekteverzuim binnen je bedrijf? Met de juiste verzuimverzekering blijf je als ondernemer financieel sterk staan. Maar hoe kies je de beste…
Ziekteverzuim kan je bedrijf flink in de kosten jagen. Is een verzuimverzekering de oplossing om jezelf te beschermen tegen dit financiële risico? In…
Een medewerker die zich regelmatig een paar dagen ziek meldt, kost je bedrijf meer dan je denkt. En niet alleen financieel. Het zorgt voor…