Het tweede sollicitatiegesprek is een cruciale stap in het sollicitatieproces. Het biedt je de kans om dieper in te gaan op de vaardigheden en persoonlijkheid van de kandidaat. Dit gesprek gaat verder dan het eerste gesprek, met als doel te ontdekken of de kandidaat de juiste match is voor jouw team en bedrijfscultuur. Deze checklist biedt handige richtlijnen voor zowel fysieke als online gesprekken.

In het kort

  • Het tweede sollicitatiegesprek gaat dieper in op de vaardigheden en persoonlijkheid van de kandidaat, en helpt inschatten of hij of zij binnen het team en de bedrijfscultuur past.
  • Bereid je als werkgever goed voor door notities van het eerste gesprek te herlezen en een rustige, comfortabele setting te regelen, of bij een online gesprek te zorgen voor een stabiele verbinding.
  • Verdiep de onderwerpen uit het eerste gesprek met dieptevragen, bijvoorbeeld via de STAR-methode, en stel open of onverwachte vragen om meer inzicht te krijgen in het denken en reageren van de kandidaat.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Waarom is een tweede sollicitatiegesprek belangrijk?

Een tweede sollicitatiegesprek is dé kans om echt te ontdekken of een kandidaat de juiste persoon is voor de functie. In deze ronde ga je dieper in op de vaardigheden en persoonlijkheid van de kandidaat en krijg je meer inzicht in hoe deze persoon omgaat met tegenslagen en uitdagingen. Daarnaast is dit het moment om te beoordelen of de kandidaat goed binnen het team zal passen.

Tweede sollicitatiegesprek voorbereiden

Kandidaten delen hun ervaringen vaak binnen hun netwerk, en een slechte ervaring kan schadelijk zijn voor het imago van je bedrijf. Zorg ervoor dat je elke kandidaat respectvol behandelt, op tijd bent en goed voorbereid het gesprek ingaat.

Doe je huiswerk als werkgever

Lees je notities van het eerste sollicitatiegesprek goed door en stel jezelf opnieuw de vraag: welke waarden en kwaliteiten moet de ideale kandidaat bezitten? Zo voorkom je dat je te veel focust op een vlotte babbel en de beste kandidaat over het hoofd ziet.

Zorg voor de juiste setting

Zorg voor een rustige, comfortabele ruimte. Bij online gesprekken is een stabiele internetverbinding en een neutrale achtergrond belangrijk. Nodig naast iemand die bij het eerste gesprek was, ook een directe collega of manager uit die kan inschatten of de kandidaat inhoudelijk en qua teamdynamiek past.

Het tweede sollicitatiegesprek openen

  • Bedank de kandidaat voor zijn of haar komst of deelname aan het gesprek en stel de persoon op zijn gemak.
  • Stel de gespreksdeelnemers voor en licht hun rol toe.
  • Leg kort uit wat het doel van dit tweede gesprek is.


Verdieping op het eerste gesprek

Kom terug op eerdere onderwerpen

Kom terug op onderwerpen uit het eerste gesprek, maar vermijd herhaling van feiten. Stel verdiepende vragen om meer informatie te krijgen, vooral over onderwerpen die in het eerste gesprek oppervlakkig zijn behandeld.

Vraag naar eerdere ervaringen

  • Vraag niet alleen naar successen, maar ook naar situaties waarin het minder goed ging.
  • Probeer een beeld te krijgen van hoe de kandidaat reageert op zowel positieve als negatieve ervaringen.
  • Gebruik doorvragen om vage antwoorden te verduidelijken.


Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Vraagtechnieken voor het tweede sollicitatiegesprek

Dieptevragen en de STAR-methode

Tijdens dit gesprek wil je doorvragen naar praktijkvoorbeelden die de kwaliteiten van de kandidaat onderbouwen. Vraag bijvoorbeeld hoe een kandidaat heeft gehandeld in een specifieke situatie en wat het resultaat daarvan was.

Stel open vragen

Open vragen dwingen de kandidaat om een eigen antwoord te formuleren en geven je meer inzicht in hun manier van denken en communiceren.

Stel onverwachte vragen

Zorg ervoor dat je een paar vragen hebt waarop de kandidaat zich niet heeft kunnen voorbereiden. Dit geeft inzicht in hoe goed de kandidaat kan improviseren.

Persoonlijke motivatie en teamdynamiek

  • Vraag wat de kandidaat van het bedrijf verwacht op het gebied van werksfeer en doorgroeimogelijkheden. Is de kandidaat ambitieus? Past de persoon binnen het team en de bedrijfscultuur?
  • Ga dieper in op waarom de kandidaat van baan wil veranderen. Dit geeft belangrijke informatie over de motivatie en ambities van de persoon.


Bespreek hobby’s en interesses

  • Het bespreken van hobby’s kan helpen om de kandidaat wat losser te maken als het gesprek stroef verloopt.
  • De manier waarop iemand over zijn of haar hobby praat, kan veel zeggen over de persoonlijkheid en interesses van de kandidaat.


Bespreek secundaire arbeidsvoorwaarden

Het tweede gesprek is het juiste moment om secundaire arbeidsvoorwaarden te bespreken, zoals een auto van de zaak, pensioenregelingen, werktijden en vakantie. Als het salaris al eerder is besproken, kun je nu terugkoppelen of de verwachtingen realistisch zijn.

Aantekeningen maken tijdens het tweede sollicitatiegesprek

  • Schrijf tijdens het gesprek aantekeningen op om achteraf een goed beeld te hebben van de sterke en zwakke punten van de kandidaat.
  • Focus op de belangrijkste kwaliteiten en indrukken van de kandidaat, zodat je later gemakkelijk kunt terugblikken.


Afsluiting van het tweede sollicitatiegesprek

  • Maak duidelijke afspraken over de vervolgstappen en zorg dat de kandidaat weet wanneer hij of zij feedback kan verwachten.
  • Vraag om toestemming voor het nagaan van referenties, conform de AVG-regelgeving.
  • Bedank de kandidaat voor het gesprek en sluit positief af.


Pas op met de eerste indruk

Ga niet te veel af op de eerste indruk. Het tweede gesprek is bedoeld om dieper in te gaan op de kwaliteiten van de kandidaat, waardoor je een objectiever oordeel kunt vormen dan op basis van een snelle eerste indruk.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Kom je mensen tekort voor een groot project of heb je in drukke periodes extra krachten nodig? Tijdelijk personeel kan je uit de brand helpen. Maar…
Vrouwen krijgen in Nederland voor hetzelfde soort werk 13 procent minder betaald dan mannen. Om die loonkloof te dichten, tekende de Europese Unie in…
Als werkgever heb je de taak om de identiteit van je werknemers te verifiëren. Voorafgaand aan de indiensttreding bekijk je het originele…
Een eerste indruk wordt binnen enkele seconden gemaakt. Dat geldt ook voor vacatureteksten. Wil je een goede vacaturetekst schrijven die echt werkt?…
Als de zomer in aantocht is, versterken veel ondernemers hun team met vakantiekrachten. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze vaak jonge mensen op de…
Een bemiddelingsbureau kan erg handig zijn voor zzp’ers. Bijvoorbeeld omdat de opdrachten binnen het eigen netwerk (nog) niet voor het oprapen liggen…