Inhoudsopgave
Data btw-aangifte en betaling: 31 januari – 30 april – 31 juli – 31 oktober.
Wat is btw en hoe werkt het?
Btw betekent belasting over de toegevoegde waarde. Btw wordt ook omzetbelasting genoemd. Het is de belasting die je moet betalen over alle producten en diensten die je verkoopt, oftewel je omzet. Je betaalt ook btw aan je leveranciers. Dit heet voorbelasting.
Voorbelasting
Als je inkopen doet, brengen je leveranciers meestal btw in rekening. Dit bedrag zit in de prijs die jij betaalt. De btw die je hebt voorgeschoten – de zogenaamde voorbelasting – mag je vaak weer aftrekken van de btw die je moet betalen aan de belastingdienst. En als je meer btw betaald hebt dan ontvangen, krijg je vanzelfsprekend de meer betaalde btw terug.
Ook als je geen omzet hebt
Btw-aangifte is verplicht. Ieder kwartaal staat er in Mijn Belastingdienst Zakelijke weer een aangifte voor je klaar. Zorg dat je die aangifte op tijd indient, ook als je geen omzet hebt gemaakt in die periode.
Als je starter bent
Het kan zijn dat je eerste aangifte een papieren aangifte is, omdat je nog niet in het systeem van de Belastingdienst bent opgenomen. Je ontvangt dan voor de betaling daarna een naheffingsaanslag. Hoe dit werkt, lees je hier.
Geen boekhoudervaring nodig
Geen boekhoudervaring? Of vind je het prettig als het wat makkelijker kan. Dat is zeker mogelijk met een online boekhoudprogramma. Zo´n programma neemt je het vervelende werk uit handen. Als je je zakelijke administratie netjes bijhoudt staat de hele belastingaangifte al voor je klaar. En dan? Eén druk op de knop…
Aangifte met 1 druk op de knop
Wanneer je gebruik maakt van het boekhoudsysteem, hoef je alleen je facturen en bonnetjes in te voeren en houdt het programma precies bij welke btw je moet afdragen en welke btw je terug krijgt. Zodra je de btw-aangifte wilt doen, staat deze al helemaal ingevuld voor jou klaar, waarna je de aangifte met 1 druk op de knop naar de Belastingdienst verzendt. Je hebt hiervoor geen extra gebruikersnaam en wachtwoord nodig en ook geen ingewikkeld certificaat. Je hoeft niet eens in te loggen. Je kunt meteen betalen via een iDEAL-betaallink en je ontvangt van de Belastingdienst een e-mailbevestiging. Alle complexe zaken met betrekking tot de btw-aangifte zijn zo voor jou geregeld. Super handig dus.
Je hebt dus voor je btw-aangifte geen accountant, boekhouder of belastingadviseur nodig en ook geen speciaal btw-aangiftesoftware programma. Wil jij je belasting per maand of jaar indienen? Dan kan ook prima. Als je dit wenst heb je wél speciale afspraken met de Belastingdienst nodig.
Doe je zaken met het buitenland?
Ook als je klanten of leveranciers in het buitenland hebt (binnen of buiten de EU) wordt de btw-aangifte helemaal automatisch voor jou opgesteld. Als je zakelijke klanten in het buitenland binnen de EU hebt, moet je tevens periodiek de opgaaf ICP (Intercommunautaire prestaties) insturen. Hiermee geef je aan voor welk bedrag je aan welke onderneming in het buitenland binnen de EU hebt verkocht. Ook dat is een fluitje van een cent. De opgaaf ICP staat gelijktijdig met de btw-aangifte voor je klaar en kun je met 1 druk op de knop versturen.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Uitzondering voor de Kleine Ondernemer – KOR
De kleineondernemersregeling, vaak afgekort tot KOR, is een regeling gericht op de btw-vrijstelling voor ondernemers die (nog) niet zoveel omzet draaien. Daarom heet deze regeling ook de kleineondernemersregeling, omdat bedrijven met veel omzet geen gebruik kunnen maken van de KOR regeling.
Om in aanmerking te komen voor de regeling en te profiteren van de vrijstelling van btw, moeten ondernemingen voldoen aan drie basisregels:
- Je bent een ondernemer en betaalt btw bij aankopen en rekent btw bij verkoop.
- Jouw onderneming is gevestigd in Nederland.
- Je hebt minder dan € 20.000 aan omzet per jaar.
In tegenstelling tot de oude KOR regeling, kunnen alle soorten bedrijven gebruikmaken van deze regeling. Hier kun je zien of je in aanmerking komt voor KOR