In samenwerking met
Ieder kwartaal is het weer zover. Dan moet elke ondernemer de btw-aangifte (omzetbelasting) doen en betalen. Veel ondernemers zien er als een berg tegenop. Maar uitstel is geen optie. Het niet tijdig betalen van de verschuldigde belasting levert in eerste instantie een waarschuwing op, maar daarna een boete, die behoorlijk kan oplopen. Stel het dus niet uit!

Als ondernemer wil je ongetwijfeld je kosten laag houden. Daarom speciaal voor lezers van De Zaak 15 maanden gratis de boekhoudsoftware van e-Boekhouden.nl uitproberen.

Inhoudsopgave

Data btw-aangifte en betaling: 31 januari – 30 april – 31 juli – 31 oktober.

Wat is btw en hoe werkt het?

Btw betekent belasting over de toegevoegde waarde. Btw wordt ook omzetbelasting genoemd. Het is de belasting die je moet betalen over alle producten en diensten die je verkoopt, oftewel je omzet. Je betaalt ook btw aan je leveranciers. Dit heet voorbelasting.

Voorbelasting

Als je inkopen doet, brengen je leveranciers meestal btw in rekening. Dit bedrag zit in de prijs die jij betaalt. De btw die je hebt voorgeschoten – de zogenaamde voorbelasting – mag je vaak weer aftrekken van de btw die je moet betalen aan de belastingdienst. En als je meer btw betaald hebt dan ontvangen, krijg je vanzelfsprekend de meer betaalde btw terug.

Ook als je geen omzet hebt

Btw-aangifte is verplicht. Ieder kwartaal staat er in Mijn Belastingdienst Zakelijke weer een aangifte voor je klaar. Zorg dat je die aangifte op tijd indient, ook als je geen omzet hebt gemaakt in die periode.

Als je starter bent

Het kan zijn dat je eerste aangifte een papieren aangifte is, omdat je nog niet in het systeem van de Belastingdienst bent opgenomen. Je ontvangt dan voor de betaling daarna een naheffingsaanslag. Hoe dit werkt, lees je hier.

Geen boekhoudervaring nodig

Geen boekhoudervaring? Of vind je het prettig als het wat makkelijker kan. Dat is zeker mogelijk met een online boekhoudprogramma. Zo´n programma neemt je het vervelende werk uit handen. Als je je zakelijke administratie netjes bijhoudt staat de hele belastingaangifte al voor je klaar. En dan? Eén druk op de knop…

Aangifte met 1 druk op de knop

Wanneer je gebruik maakt van het boekhoudsysteem, hoef je alleen je facturen en bonnetjes in te voeren en houdt het programma precies bij welke btw je moet afdragen en welke btw je terug krijgt. Zodra je de btw-aangifte wilt doen, staat deze al helemaal ingevuld voor jou klaar, waarna je de aangifte met 1 druk op de knop naar de Belastingdienst verzendt. Je hebt hiervoor geen extra gebruikersnaam en wachtwoord nodig en ook geen ingewikkeld certificaat. Je hoeft niet eens in te loggen. Je kunt meteen betalen via een iDEAL-betaallink en je ontvangt van de Belastingdienst een e-mailbevestiging. Alle complexe zaken met betrekking tot de btw-aangifte zijn zo voor jou geregeld. Super handig dus.

Je hebt dus voor je btw-aangifte geen accountant, boekhouder of belastingadviseur nodig en ook geen speciaal btw-aangiftesoftware programma. Wil jij je belasting per maand of jaar indienen? Dan kan ook prima. Als je dit wenst heb je wél speciale afspraken met de Belastingdienst nodig.

Doe je zaken met het buitenland?

Ook als je klanten of leveranciers in het buitenland hebt (binnen of buiten de EU) wordt de btw-aangifte helemaal automatisch voor jou opgesteld. Als je zakelijke klanten in het buitenland binnen de EU hebt, moet je tevens periodiek de opgaaf ICP (Intercommunautaire prestaties) insturen. Hiermee geef je aan voor welk bedrag je aan welke onderneming in het buitenland binnen de EU hebt verkocht. Ook dat is een fluitje van een cent. De opgaaf ICP staat gelijktijdig met de btw-aangifte voor je klaar en kun je met 1 druk op de knop versturen.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Uitzondering voor de Kleine Ondernemer – KOR

De kleineondernemersregeling, vaak afgekort tot KOR, is een regeling gericht op de btw-vrijstelling voor ondernemers die (nog) niet zoveel omzet draaien. Daarom heet deze regeling ook de kleineondernemersregeling, omdat bedrijven met veel omzet geen gebruik kunnen maken van de KOR regeling.

Om in aanmerking te komen voor de regeling en te profiteren van de vrijstelling van btw, moeten ondernemingen voldoen aan drie basisregels:

  • Je bent een ondernemer en betaalt btw bij aankopen en rekent btw bij verkoop.
  • Jouw onderneming is gevestigd in Nederland.
  • Je hebt minder dan € 20.000 aan omzet per jaar.

In tegenstelling tot de oude KOR regeling, kunnen alle soorten bedrijven gebruikmaken van deze regeling. Hier kun je zien of je in aanmerking komt voor KOR

Hoe staat het met jouw boekhouding? Via De Zaak krijg je 15 maanden gratis boekhouden met e-Boekhouden.nl. Ook wanneer je al gebruikmaakt van een boekhoudpakket. Je zet de gegevens van je oude boekhouding in een handomdraai over en je hebt geen dubbele kosten.

Marlies Bonnike

Marlies Bonnike

Marlies Bonnike is uitgever, schrijver en redacteur. Zij startte haar loopbaan bij een internationale tijdschriftenuitgeverij, had haar eigen pr-bureau en was directeur van een tijdschriftenuitgeverij. Ze was de mede oprichter en eigenaar van Editio, een online schrijversacademie.
e-Boekhouden

e-Boekhouden.nl, partner van De Zaak

Al ruim 20 jaar biedt e-Boekhouden.nl eenvoudige en betaalbare boekhoudoplossingen aan ondernemend Nederland. Met ons haal je een professionele en betrouwbare partner in huis. Boekhoudkennis is niet nodig. Heb je toch een vraag? Onze razendsnelle en deskundige helpdesk staat graag voor je klaar. Het is daarom niet gek dat klanten ons beoordelen met een 9,4. Al 500.000 ondernemers gingen je voor.

Bekijk alle artikelen van e-Boekhouden.nl >

Lees ook…
Je hebt een opdracht aangenomen voor een paar maanden. Hard gewerkt. En nu is het tijd om betaald te worden. Je stuurt de factuur. En dan wordt het…
Het succes van je bedrijf valt en staat met een goed debiteurenbeheer. En het goede nieuws is: of je nu van boekhouden houdt of er een hekel aan…
Een factuur of vordering verjaart en is dus niet eeuwig incasseerbaar. De verjaringstermijn van een factuur voor zakelijke klanten is in principe vijf…
De klus is geklaard. De factuur kan de deur uit. Maar dan… Hoe zorg je ervoor dat de factuur klopt en aan alle wettelijke eisen voldoet? Wat zet je…
Klaar om vaarwel te zeggen tegen administratieve chaos en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Ontdek hoe een strak georganiseerde boekhouding…
Klaar voor een upgrade in je administratie? Ontdek hoe je met een slimme switch naar een nieuw boekhoudpakket niet alleen tijd en geld bespaart, maar…