In samenwerking met
Heb jij een eigen bedrijf en ben je verantwoordelijk voor de boekhouding? Dan is het cruciaal om deze veelvoorkomende boekhoudfouten te vermijden. Fouten in je financiële administratie zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook geld kosten. Daarom bespreken we hier de 10 grootste boekhoudfouten voor mkb en zzp, inclusief praktische oplossingen.

Inhoudsopgave

Als ondernemer wil je ongetwijfeld je kosten laag houden. Daarom speciaal voor lezers van De Zaak 15 maanden gratis de boekhoudsoftware van e-Boekhouden.nl uitproberen.

1. Vermenging van zakelijke en privéfinanciën

Zorg voor een strikte scheiding tussen je zakelijke en persoonlijke financiën. Het is essentieel om je bedrijfsuitgaven correct te documenteren en apart te houden van je persoonlijke transacties. 

Als je dit vanaf het begin nauwkeurig doet, scheelt dat heel veel werk achteraf.

2. Geen aparte zakelijke betaalrekening

Bij de start van je bedrijf is het aan te raden direct een zakelijke betaalrekening te openen. Dit vergemakkelijkt de scheiding tussen zakelijke en persoonlijke transacties. 

Let op: zorg ervoor dat je bedrijfsaankopen met je zakelijke rekening betaalt én vermeld je zakelijke rekeningnummer op facturen.

3. Onvoldoende reservering voor belastingen en btw

Zorg ervoor dat je de btw en belastingen die je int, apart houdt. Deze bedragen zijn niet van jou, maar moeten later worden betaald. 

Een aparte reservering voor inkomstenbelasting is ook raadzaam, gezien variabele belastingverplichtingen.

4. Fouten in btw-aangifte

Start tijdig met je belastingaangifte om boetes en correcties te vermijden. Plan vaste tijden in om je administratie bij te werken en gebruik boekhoudsoftware om fouten te minimaliseren.

5. Gebrekkige administratie

Een nauwkeurige administratie is cruciaal. Automatiseer zoveel mogelijk processen om tijdsinvestering en fouten te verminderen.

6. Facturatie fouten

Fouten bij het opstellen van facturen kunnen nadelige gevolgen hebben. Gebruik boekhoudsoftware om geautomatiseerde facturen en creditfacturen op te stellen. Zo minimaliseer je fouten.

7. Verzuim om investeringen af te schrijven

Bij grote investeringen boven de € 450,- is het een vereiste om deze over meerdere jaren af te schrijven. 

Let op: bij startende ondernemers geldt een uitzondering: je mag dan investeringen wel in 1 keer afschrijven. Dat heet ‘willekeurig afschrijven’ en dat kan je fiscale voordelen opleveren.

8. Ontbreken van urenregistratie

Het bijhouden van gewerkte uren is essentieel. Dit urencriterium kan invloed hebben op belastingaftrek. Zorg er daarom voor dat alle relevante uren, inclusief administratie en onderhoud, worden geregistreerd. 

9. Niet profiteren van aftrekposten

Zorg dat je op de hoogte bent van de fiscale aftrekposten. Maak gebruik van beschikbare fiscale voordelen voor mkb en zzp. Dit omvat aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en investeringsaftrek en er bestaat bijvoorbeeld ook een kleine ondernemingsregeling.

10. Uitstelgedrag bij boekhouding

Het uitstellen van je boekhouding leidt tot accumulatie van werk en onzekerheid over financiële status. Automatiseer processen om je boekhouding regelmatig bij te werken en actueel te houden.

Met moderne boekhoudsoftware, kun je deze boekhoudfouten vermijden en je administratieve taken vereenvoudigen. Dit helpt je om nauwkeurigheid te waarborgen, kosten te minimaliseren, belastingvoordelen en je te richten op je kernactiviteiten als ondernemer.

Hoe staat het met jouw boekhouding? Via De Zaak krijg je 15 maanden gratis boekhouden met e-Boekhouden.nl. Ook wanneer je al gebruikmaakt van een boekhoudpakket. Je zet de gegevens van je oude boekhouding in een handomdraai over en je hebt geen dubbele kosten.

Picture of Marlies Bonnike

Marlies Bonnike

Marlies Bonnike is uitgever, schrijver en redacteur. Zij startte haar loopbaan bij een internationale tijdschriftenuitgeverij, had haar eigen pr-bureau en was directeur van een tijdschriftenuitgeverij. Ze was de mede oprichter en eigenaar van Editio, een online schrijversacademie.
e-Boekhouden

e-Boekhouden.nl, partner van De Zaak

Al ruim 20 jaar biedt e-Boekhouden.nl eenvoudige en betaalbare boekhoudoplossingen aan ondernemend Nederland. Met ons haal je een professionele en betrouwbare partner in huis. Boekhoudkennis is niet nodig. Heb je toch een vraag? Onze razendsnelle en deskundige helpdesk staat graag voor je klaar. Het is daarom niet gek dat klanten ons beoordelen met een 9,4. Al 500.000 ondernemers gingen je voor.

Bekijk alle artikelen van e-Boekhouden.nl >

Lees ook…
60% van de zzp’ers maakt al gebruik van online boekhoudprogramma’s. En dat is niet voor niets. Handmatige boekhouding kost niet alleen veel tijd, maar…
Als zzp’er krijg je energie van nieuwe opdrachten. Je wil vooral geen klus missen. Je staat altijd ‘aan.’ Je zorgt ervoor dat je bereikbaar bent….
Het succes van je bedrijf valt en staat met een goed debiteurenbeheer. En het goede nieuws is: of je nu van boekhouden houdt of er een hekel aan…
Een factuur of vordering verjaart en is dus niet eeuwig incasseerbaar. De verjaringstermijn van een factuur voor zakelijke klanten is in principe vijf…
Ieder kwartaal is het weer zover. Dan moet elke ondernemer de btw-aangifte (omzetbelasting) doen en betalen. Veel ondernemers zien er als een berg…
Klaar voor een upgrade in je administratie? Ontdek hoe je met een slimme switch naar een nieuw boekhoudpakket niet alleen tijd en geld bespaart, maar…