Wat is no code?
No code is een manier om software, zoals apps en websites, te maken zonder programmeerkennis. In plaats van code te schrijven, gebruik je eenvoudige bouwstenen waarmee je zelf een app bouwt.
Normaal gesproken moet je een programmeertaal kennen om een app te bouwen. Je moet dus kunnen programmeren. Met no code hoeft dat niet. De bouwstenen voor een formulier, een knop of een tekstvak zijn al klaar. Je hoeft ze alleen op de juiste plek te zetten om een werkende app te maken.
No code versus low code
Naast no code, waarvoor je helemaal geen code hoeft te kunnen schrijven, heb je ook low code. Low code hangt tussen programmeren en no code in. Je kunt nog steeds gebruikmaken van visuele tools en sjablonen, maar kun ook zelf code toevoegen als dat nodig is. No code-tools zijn vooral geschikt voor snel en eenvoudig werk; low code kun je gebruiken als je meer maatwerk nodig hebt.
Hoe werken no code-tools?
Om een app of systeem te ontwikkelen zonder programmeerkennis, ga je naar een no code platform. Hier vind je vooraf gebouwde componenten. Denk aan knoppen, tekstvakken, formulieren, etc. Deze bouwstenen sleep je naar de juiste plek.
De no code tool zorgt ervoor dat alles op de achtergrond wordt gekoppeld, zodat je app of website doet wat je wilt. Zonder dat je zelf moet begrijpen hoe dat technisch en aan de achterkant werkt.
Waar kun je no code-development voor gebruiken?
Je kunt no code-oplossingen voor allerlei zaken in je bedrijf gebruiken, zoals voor:
- Bedrijfsprocessen optimaliseren. Bouw je eigen tools voor projectbeheer, CRM of voorraadbeheer.
- Marketing. Maak gepersonaliseerde landingspagina’s of een platform om je campagnes op te beheren.
- E-commerce. Bouw een app waar klanten bestellingen kunnen plaatsen of een eigen webshop.
- Klantenservice. Voeg een stukje automatisering aan je klantenservice toe met een gepersonaliseerde chatbot.
Zelf aan de slag met no code development
Wil je zelf aan de slag met no code? Zo begin je:
- Bedenk je doel. Welk probleem wil je oplossen of welke verbetermogelijkheid zie je? Bepaal wat je wilt oplossen en wat je daarvoor nodig hebt.
- Kies een no code platform. Er zijn verschillende platforms waar je uit kunt kiezen, bijvoorbeeld Wix voor websites, Adalo voor mobiele applicaties en Airtable voor het beheren van je data.
- Leer de basis. Gebruik de handleidingen, tutorials en video’s die de platforms bieden om de basis onder de knie te krijgen.
- Begin klein. Alle begin is moeilijk, dus start met een eenvoudig project.
De voordelen no code en low code
- Eenvoudig. No code platforms zijn gemaakt om makkelijk in gebruik te zijn. Je hebt geen technische vaardigheden of kennis nodig om ermee aan de slag te gaan.
- Snel. Omdat je gebruik maakt van kant en klare sjablonen en bouwstenen, kun je veel sneller iets ontwikkelen dan wanneer je vanaf nul zou moeten programmeren.
- Goedkoop. Professionele ontwikkelaars inhuren kost geld. Met no code kun je zelf aan de slag. Veel no code platforms hebben betaalbare abonnementen en soms ook gratis versies.
De nadelen no code en low code
- Beperkte mogelijkheden. No en low code-tools zijn geweldig voor eenvoudige projecten, maar wil je iets specifieks of een complexe applicatie bouwen, dan loop je snel tegen beperkingen op. Je bent gebonden aan wat een tool kan bieden.
- Afhankelijk van platforms. Heb je eenmaal een app gebouwd met een platform? Dan ben je afhankelijk van dat specifieke platform. Voeren zij een update uit die niet lekker werkt met jouw project, dan kan dat problemen veroorzaken.
- Schaalbaarheid. Groeit je bedrijf snel, dan kan het zijn dat een no code oplossing niet meer voldoende is. Je moet dan overstappen op een complexer, op maat systeem.
Low code en no code platforms: welke opties heb je?
Bubble: veelzijdig no code platform voor complexe applicaties
- Kenmerken. Bubble is een veelzijdig no code platform waar je (complexe) webapplicaties kunt bouwen. Denk aan een online winkel, een boekingssysteem, marktplaatsen, CRM-systemen of SaaS-producten.
- Voordelen. Volledig aanpasbare gebruikersinterface, geïntegreerde database en krachtige backend logica. Dit betekent dat het heel flexibel is en je bijna alles kunt maken wat je wilt.
- Voor wie? Bedrijven die webapplicaties willen maken.
Adalo: gebruiksvriendelijk no code platform voor mobiele apps
- Kenmerken. Adalo is een no code platform waarmee je makkelijk mobiele apps kunt bouwen. Je kunt apps maken voor bijvoorbeeld klantenbeheer, reserveringen, of eenvoudige e-commerce toepassingen.
- Voordelen. Intuïtieve drag-and-drop-tools waar je makkelijk elementen op de juiste plek sleept. Extra handig: je kunt je app direct in de App Store of Google Play Store zetten.
- Voor wie? Ondernemers die snel en eenvoudig een mobiele app willen lanceren.
Wix: eenvoudige no code tool voor het bouwen van websites
- Kenmerken: Wix is een no code platform waarmee je websites kunt bouwen. Je kunt kiezen uit verschillende sjablonen en deze aanpassen zodat ze bij jouw bedrijf passen.
- Voordelen. Makkelijk te gebruiken, veel sjablonen om uit te kiezen, ingebouwde SEO-tools. Wix is ideaal om snel een functionele en mooie website te maken.
- Voor wie? Kleine bedrijven en freelancers die zelf een website willen bouwen en beheren.
Airtable: flexibele no code tool voor gegevensbeheer
- Kenmerken: Airtable is een no code platform dat eruitziet als een spreadsheet, maar dat je kunt gebruiken als een database. Bijvoorbeeld voor projectbeheer, klantrelaties en voorraadbeheer.
- Voordelen. Makkelijk te gebruiken, krachtige gegevensbeheerfuncties, verschillende visuele weergaven mogelijk, zoals kanban-borden en kalenders. Met Airtable houdt je gegevens overzichtelijk.
- Voor wie? Bedrijven die hun workflow en gegevensbeheer willen stroomlijnen.
OutSystems: krachtig low code platform voor bedrijfsapplicaties
- Kenmerken. OutSystems is een low code platform waarmee je snel complexe bedrijfsapplicaties kunt bouwen. Het is geschikt voor het ontwikkelen van apps die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van jouw bedrijf.
- Voordelen. Hoge schaalbaarheid, snelle ontwikkeling, en robuuste beveiliging. OutSystems biedt veel mogelijkheden voor maatwerk terwijl je toch snel resultaten kunt bereiken.
- Voor wie? Middelgrote tot grote bedrijven die unieke en complexe applicaties nodig hebben.
Mendix: samenwerkingsgericht low code platform voor web- en mobiele apps
- Kenmerken. Mendix is een low code platform waarmee beginners en meer technische gebruikers samen kunnen werken. Je kunt er web- en mobiele applicaties mee bouwen. Extra voordeel: verschillende teams kunnen hier makkelijk samenwerken.
- Voordelen. Uitgebreide integratiemogelijkheden en goede samenwerkingstools. Mendix maakt het mogelijk om snel apps te ontwikkelen, die aansluiten op de verschillende behoeften binnen je bedrijf.
- Voor wie? Bedrijven die apps willen ontwikkelen met input van zowel technische als niet-technische teamleden.
Zoho Creator: veelzijdig low code platform voor maatwerk bedrijfsapps
- Kenmerken. Zoho Creator is een low code platform waarmee je eenvoudig maatwerkbedrijfsapplicaties kunt bouwen.
- Voordelen. Flexibel en gebruiksvriendelijk, goede integratie met andere bedrijfssoftware en betaalbaar.
- Voor wie? Kleine tot middelgrote bedrijven die hun bedrijfsprocessen willen automatiseren en/of verbeteren.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Veelgestelde vragen over no code en low code
Wat is no code?
No code is een methode voor applicatieontwikkeling en software ontwikkeling, waarvoor ontwikkelaars geen code hoeven schrijven. Met eenvoudige, vooraf gebouwde elementen klik je zelf makkelijk een applicatie in elkaar. Het is een manier van software development waarvoor je geen programmeertaal hoeft te kunnen.
Wat is low code?
Low code is vergelijkbaar met no code, maar biedt meer mogelijkheden voor maatwerk. Je kunt nog steeds gebruik maken van drag-and-drop-elementen, maar hebt ook de mogelijkheid tot traditionele codering als dat nodig is.
Wat is het verschil tussen no code en traditionele softwareontwikkeling?
Bij traditionele softwareontwikkeling schrijven vaak ervaren ontwikkelaars alles zelf in een bepaalde programmeertaal. Hiervoor heb je naast programmeerkennis ook veel tijd nodig. Bij no code gebruik je kant-en-klare elementen en hoef je geen technische kennis te hebben.
Welke soorten bedrijven kunnen profiteren van no code?
Vooral voor kleine tot middelgrote bedrijven zonder of met een kleine IT-afdeling die willen groeien of innoveren. Voor hen is no code een mooie manier om nieuwe applicaties te ontwikkelen.
Hoe begin ik met no code?
Bepaal eerst wat je wilt bereiken met no code. Wil je een probleem oplossen of interne bedrijfsprocessen optimaliseren? En wat heb je daarvoor nodig? Kies daarna een no code platform dat past bij jouw behoeften en ga aan de slag.
Welke bedrijven gebruiken no code succesvol?
Veel start-ups en kleine bedrijven maken gebruik van no code voor een snellere ontwikkeling van apps en producten, zonder grote investeringen. Een van de bekendste voorbeelden is Zapier, een bedrijf dat automatiseringstools aanbiedt.
Hoe kies ik de juiste no code tool voor mijn bedrijf?
Kijk eerst naar wat je nodig hebt. Wil je een mobiele applicatie, een website of een tool om gegevens te beheren en analyseren? Vergelijk dan verschillende platforms. Wat bieden ze, hoe makkelijk vind jij ze in gebruik en wat kosten ze?