Categorieën

QR-codes – die vierkante barcodes – zie je overal verschijnen. Op verpakkingen van producten, in advertenties en op visitekaartjes. Bedrijven zetten ze in om hun marketingcampagnes naar een hoger niveau te tillen, hun klantenservice te verbeteren en productiviteit binnen hun bedrijf te verhogen. Ontdek de mogelijkheden van deze codes, hoe je ze gebruikt en hoe je ze veilig en effectief inzet.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is een QR-code?

Een Quick Response-code is een kleine, vierkante code waar je informatie aan kunt koppelen. Potentiële klanten kunnen deze code scannen en worden dan naar je website, productinformatie of een feedbackformulier geleid. QR-codes zijn makkelijk te gebruiken, snel, veelzijdig en meetbaar.

QR-code gebruiken in je bedrijf

QR-codes hebben veel verschillende toepassingen. Je kunt QR-codes gebruiken voor online marketing en promotie, voor klantenservice en support, voor interne processen en communicatie, voor evenementen, betalingen en nog veel meer.

Leads genereren, meer volgers op sociale media of het vergroten van je online aanwezigheid: QR-codes hebben talloze mogelijkheden. Bovendien kun je volgen hoeveel mensen de code hebben gescand, zodat je meetbare resultaten hebt.

Voorbeelden toepassingen QR-code

Marketing en promotie

 • Met QR-codes op flyers, brochures en visitekaartjes worden mensen direct doorgestuurd naar je website.
 • Voeg QR-codes toe aan productverpakkingen om aanvullende informatie, video’s en handleidingen te delen.
 • Gebruik QR-codes op menukaarten om gasten naar online bestelplatforms te leiden, allergie-informatie te delen of extra informatie te geven over gerechten.
 • Maak QR-codes die klanten naar kortingscodes of speciale aanbiedingen leiden.
 • Je kunt QR-codes gebruiken om klanten om feedback te vragen.


Klantenservice en support

 • Met een QR-code op een (pak)bon kun je consumenten snel om feedback vragen.
 • Gebruik QR-codes bij apparaten waar klanten online hulpbronnen bij kunnen gebruiken.
 • Gebruik QR-codes om klanten naar video-tutorials of handleidingen te verwijzen, die hen verder kunnen helpen met installaties of het oplossen van een probleem.
 • Maak een QR-code waarmee klanten snel contact met je op kunnen nemen, bijvoorbeeld door hen naar je contactgegevens te leiden of naar een chat.
 • Met een QR-code op de verpakking kun je consumenten op een handige manier extra informatie geven over het product.


Interne processen en communicatie

 • Gebruik QR-codes om medewerkers naar interne documenten, handleidingen of trainingen te leiden.
 • Maak QR-codes om te linken naar roosters, vergaderagenda’s of bedrijfsnieuws.
 • Digitaliseer interne processen, zoals het aanvragen van vakantie of het melden van incidenten, met behulp van QR-codes.
 • Maak QR-codes die medewerkers naar online tools, platforms of programma’s leiden die ze nodig hebben voor hun werk.


Evenementen en netwerken

 • Met QR-codes op naamkaartjes of presentaties kun je contactgegevens delen of direct naar de voor hen relevante pagina op je website sturen.
 • Door QR-codes te gebruiken op eventbanners of flyers kun je mensen naar registratiepagina’s of enquetes leiden.
 • Link naar social media-pagina‘s of online communities met de QR-code om de betrokkenheid bij je bedrijf je vergroten.


Risico’s QR-code en hoe je ze kunt vermijden

QR-codes bieden dus een breed scala aan voordelen voor bedrijven, maar er zijn ook potentiële risico’s die met het gebruik gepaard gaan. Door deze risico’s te begrijpen en daar proactief op in te spelen, kun je QR-codes veilig en verantwoord gebruiken.

Mogelijke risico’s QR-codes

 • Malafide QR-codes. Kwaadwillenden kunnen QR-codes maken die gebruikers naar verkeerde of frauduleuze websites leiden, malware op hun apparaten installeren of gevoelige informatie stelen.
 • Fouten in QR-codes. Een statische QR-code kun je niet achteraf aanpassen. Hier kan onjuiste of onvolledige informatie in staan. Dit kan leiden tot frustratie bij gebruikers die de code scannen.
 • Gebrek aan privacy. QR-codes kunnen gebruikersgegevens verzamelen, zonder hun toestemming of medeweten.
 • Onduidelijk wat men moet doen. Met alleen een code weten gebruikers niet wat ze kunnen verwachten.
 • QR-code is onbruikbaar. Dit kan komen door slijtage of slechte printkwaliteit, maar ook door een verkeerde of verouderde link.


Tips voor het gebruiken van QR-codes op een veilige en effectieve manier

 • Maak en beheer je eigen QR-codes. Gebruik een betrouwbare QR-code-generator en vermijd het gebruik van codes van onbekende bronnen.
 • Gebruik een korte URL. Lange URL’s zijn onhandig en kunnen er onbetrouwbaar uitzien.
 • Zorg voor een duidelijke call-to-action. Vertel mensen wat ze moeten doen met de QR-code. Bijvoorbeeld: Scan voor meer informatie, download onze app, neem direct contact met ons op.
 • Controleer je QR-codes. Scan de QR-code eerst zelf, voor je hem inzet voor je bedrijf. Hoe is de klantervaring en wordt de klant direct naar de juiste informatie geleid?
 • Wees voorzichtig met informatie. Bedenk goed welke informatie je achter de code hangt. Deel nooit gevoelige informatie, zoals wachtwoorden of persoonsgegevens.
 • Werk met dynamische QR-codes. Als je deze soort QR-code gebruikt, dan kun je achteraf de informatie achter de code nog aanpassen. Dus verandert de link, verhuist je fysieke winkel of wijzigt het telefoonnummer? Dan kun je de code aanpassen met de nieuwe informatie.
 • Gebruik een meetbare QR-code. Als je bijhoudt hoe vaak jouw code wordt gescand, dan kun je zien hoe effectief de code is. De resultaten van de QR-code kunnen je helpen bij het doorontwikkelen van marketingcampagnes, een betere klantervaring of het identificeren van knelpunten.


Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Veelgestelde vragen over de QR-code

Wat is een QR-code?

QR-code staat voor Quick Response-code. Het is een barcode die informatie kan opslaan, zoals een URL, een tekst of een telefoonnummer. Je kunt een QR-code scannen met smartphones en tablets.

Hoe maak je een QR-code?

Je kunt een QR-code maken met een QR-code-generator. Online vind je veel generators waar je gratis QR-codes kunt aanmaken. Je voert de informatie in die je wilt koppelen aan de QR-code, zoals een URL, een e mailadres of een visitekaartje.

Welke soorten QR-codes zijn er?

Er zijn verschillende soorten QR-codes: statische codes en dynamische QR-codes. Een statische code bevat een vast stuk informatie, zoals een URL of tekst. Een dynamische QR-code kun je achteraf nog wijzigen.

Hoeveel kost het om een QR-code te maken?

Een QR-code maken is meestal gratis met online generators. Er zijn ook betaalde generators. Hier krijg je dan vaak toegang tot extra functies, zoals betere beveiligingsmogelijkheden, aanpasbare ontwerpen (in kleur of met je eigen logo) en mogelijkheden om te tracken.

Kan ik bijhouden hoeveel klanten mijn QR-codes scannen?

Dit kan alleen bij een dynamische QR-code. Deze wordt namelijk gekoppeld aan een URL, die kan worden gewijzigd en bijgehouden. Hierdoor kun je bijhouden hoe vaak de code is gescand, maar ook waar de code is gescand en op wat voor apparaten.

Zijn QR-codes veilig?

QR-codes zijn veilig, als je ze op de juiste manier gebruikt. In dit artikel behandelen we de risico’s die het gebruik van QR-codes met zich meebrengt en hoe je daar op in kunt spelen.

Kan iedereen een QR-code scannen?

Om een QR-code te scannen heb je een smartphone of tablet met QR-code scanner nodig. In bijna elke mobiele telefoon zit dit tegenwoordig ingebouwd in de camera-app. Voor tablets heb je vaak nog een aparte app nodig. QR-codes zijn niet toegankelijk voor mensen met een visuele beperking.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Lian de Snoo van Zon

Lian de Snoo van Zon

Als ondernemer heb je het druk genoeg. Daarom vind ik het belangrijk om ingewikkelde informatie om te zetten in praktische, makkelijk leesbare artikelen, zodat jij snel weer verder kunt.
Lees ook…
Succesvolle organisaties leveren kwaliteit, werken graag efficiënt en zijn innovatief. Maar hoe zit het dan met het afval dat vrijkomt? Denk…
Hybride werken is in veel organisaties de norm geworden. Mensen werken op kantoor én vanuit huis. Dat kan voordelen opleveren op het gebied van…