Thema's

Zo wordt de uiteindelijk prijs berekend

In het kentekenregister van de RDW staan ook de catalogusprijzen van auto's. Handig als je de bijtelling van een van je werknemers wilt berekenen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Catalogusprijs en bijtelling

Rijd jij in een auto van de zaak of heb je er een beschikbaar gesteld aan je werknemer? Dan krijg je te maken met de fiscale bijtelling. Je moet dan voor het voordeel van het privégebruik van de auto een bedrag bij het inkomen bijtellen.

Dit gebeurt forfaitair, ofwel in vaste termijnen van doorgaans een maand, op basis van de waarde van de auto. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van de catalogusprijs.

Te vinden in kentekenregister RDW

De catalogusprijs kun je voortaan vinden in een nieuw kentekenregister van de RDW, waarin de catalogusprijzen wordt vastgelegd van auto’s die vanaf 1 januari 2010 voor het eerst zijn geregistreerd.

De catalogusprijs is gebaseerd op informatie van de importeur en bestaat uit de nettocatalogusprijs plus de btw en de bpm.

Zoeken

Wanneer je het kenteken hebt ingevoerd op de site van de RDW, dan vind je de catalogusprijs van de auto onder ‘Historie’.

Fiscus gebruikt dezelfde catalogusprijs

De Belastingdienst gaat bij de controle van jouw aangifte uit van de catalogusprijs in het RDW-kentekenregister.

Rijdt u in een youngtimer

Wanneer jij in een zogeheten youngtimer rijdt, een auto met een leeftijd van 15 tot 25 jaar, dan geldt een andere waarde. De bijtelling wordt dan berekend op basis van de huidige (meestal lagere) marktwaarde en niet de cataloguswaarde.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Op vakantie met je auto van de zaak? Dat kan, maar er zijn wat regels waar je rekening mee moet houden. Van bijtelling tot btw en…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
Benieuwd naar de laatste tarieven van autobelastingen? In dit artikel lees je alles over kosten, kortingen en toeslagen voor 2024. Of je nu een…
Ondernemers die een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen gebruikmaken van een gunstige regeling. In dit artikel onderzoeken we de redenen waarom…
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is vanaf 1 januari 2024 € 0,23 per kilometer. Wat moet jij als ondernemer en/of werkgever weten over de…
De kosten van bedrijfsauto’s rijzen de pan uit, terwijl deelmobiliteit snel in populariteit groeit. Veruit de meeste Nederlandse ondernemers overwegen…