Zo wordt de uiteindelijk prijs berekend

In het kentekenregister van de RDW staan ook de catalogusprijzen van auto's. Handig als je de bijtelling van een van je werknemers wilt berekenen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Catalogusprijs en bijtelling

Rijd jij in een auto van de zaak of heb je er een beschikbaar gesteld aan je werknemer? Dan krijg je te maken met de fiscale bijtelling. Je moet dan voor het voordeel van het privégebruik van de auto een bedrag bij het inkomen bijtellen.

Dit gebeurt forfaitair, ofwel in vaste termijnen van doorgaans een maand, op basis van de waarde van de auto. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van de catalogusprijs.

Te vinden in kentekenregister RDW

De catalogusprijs kun je voortaan vinden in een nieuw kentekenregister van de RDW, waarin de catalogusprijzen wordt vastgelegd van auto’s die vanaf 1 januari 2010 voor het eerst zijn geregistreerd.

De catalogusprijs is gebaseerd op informatie van de importeur en bestaat uit de nettocatalogusprijs plus de btw en de bpm.

Zoeken

Wanneer je het kenteken hebt ingevoerd op de site van de RDW, dan vind je de catalogusprijs van de auto onder ‘Historie’.

Fiscus gebruikt dezelfde catalogusprijs

De Belastingdienst gaat bij de controle van jouw aangifte uit van de catalogusprijs in het RDW-kentekenregister.

Rijdt u in een youngtimer

Wanneer jij in een zogeheten youngtimer rijdt, een auto met een leeftijd van 15 tot 25 jaar, dan geldt een andere waarde. De bijtelling wordt dan berekend op basis van de huidige (meestal lagere) marktwaarde en niet de cataloguswaarde.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Betaald parkeren, het is met stip ergernis nummer één van de automobilist. Maak je leven aangenamer en soms zelfs goedkoper: zet een parkeer-app op…
Naar je werk reizen kan op verschillende manieren. Sommige werkgevers bieden een zakelijke leaseauto aan, maar je kunt ook kiezen voor een…
De opmars van de elektrische auto is niet te stoppen. Vanaf 2035 is de aanschaf van nieuwe benzine- en dieselauto’s in de EU zelfs helemaal verboden….
Genoeg van al die files? Vermijden is steeds moeilijker, maar met wat handig plannen kun je een hoop ellende voorkomen. Lees hier wat de beste tijden…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
Als een werknemer niet meer dan 500 privékilometers rijdt in een auto van de zaak, hoef je als werkgever niets bij het loon voor het voordeel van het…