Een achteraf ten onterechte toegepaste bijtelling voor de auto van de zaak, mag zowel in de loonbelasting als in de inkomstenbelasting gecorrigeerd worden.

Maak kennis met de vernieuwde versie van deze zeer populaire bestelbus. 3 modellen en zelfs met ChatGPT integratie. Bekijk #1 bestelbus

Inhoudsopgave

Bijtelling auto van de zaak

De werkgever moet de bijtelling van een auto van de zaak van zijn werknemer maandelijks (of vierwekelijks) in de loonbelasting verwerken. Alleen als de werknemer niet of maximaal 500 kilometer voor privé-doeleinden in de auto rijdt, is een bijtelling niet nodig. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als een werknemer een verklaring geen privé-gebruik auto heeft.

Het is ook mogelijk dat een werkgever rekening houdt met een bijtelling, terwijl dit achteraf toch niet nodig was omdat aan het eind van het jaar blijkt dat een werknemer minder dan 500 kilometer privé heeft gereden.

Verder kan er met een te hoge bijtelling rekening zijn gehouden, doordat bijvoorbeeld de bijtelling niet (voldoende) is verminderd met een door de werknemer betaalde eigen bijdrage wegens privé-gebruik van de auto.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Loonbelasting

  1. De werknemer stelt de werkgever op de hoogte van het feit dat de bijtelling ten onrechte was. De werkgever dient vervolgens (vrijwillig) correctieberichten in over de reeds verstreken inhoudingstijdstippen.

Let op! Het op eigen initiatief corrigeren van een aangifte loonheffingen heeft geen verzuimboete als gevolg. De werkgever riskeert echter wel een boete als gevolg van het te laat indienen van een correctiebericht.

  1. De werknemer stelt de belastingdienst op de hoogte van het feit dat de bijtelling ten onrechte was. Dit kan via een bezwaar of via een verzoek om ambtshalve vermindering. De belastingdienst verplicht dan de werkgever de aangiften loonheffingen te corrigeren.

Let op! Als de belastingdienst de werkgever verplicht tot het corrigeren van de aangifte loonheffingen, riskeert deze een verzuimboete.

Inkomstenbelasting

  1. De werknemer geeft de correctie als negatief loon aan in zijn aangifte inkomstenbelasting. Als de inspecteur de aangifte accepteert zal hij de te veel ingehouden loonheffing verrekenen met de verschuldigde inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen. Dit kan leiden tot een teruggaaf voor de werknemer.
  2. Ook bestaat de mogelijkheid dat de werknemer al aangifte heeft gedaan overeenkomstig zijn jaaropgave (met het hogere loon) en de (onjuiste) aanslag inmiddels is vastgesteld. In dat geval kan de werknemer bezwaar maken tegen de vastgestelde aanslag.

In iedere situatie geldt dat de werknemer aan de hand van een rittenregistratie of ander bewijs moet aantonen dat minder dan 500 kilometer voor privé-doeleinden is gereden.

Let op! Bij het corrigeren van de bijtelling in de inkomstenbelasting is het – anders dan in de loonbelasting – niet mogelijk om de ingehouden inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet te herzien. Omdat deze bijdrage ook over de bijtelling is ingehouden, is mogelijk over een te hoog bedrag ingehouden. Hier staat tegenover dat de werkgever bij een correctie door de werknemer in de inkomstenbelasting, minder snel een boete riskeert.

Op zoek naar een nieuwe bestelbus? Zoek niet verder want de vernieuwde VW Crafter is uit! Bekijk alle opties en prijzen

Lees ook…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
ADVERTORIAL: Leusden, 4 oktober 2024 – Met de vernieuwde Crafter gaan ondernemers nu nog slimmer, efficiënter en veiliger aan de slag. Alle modellen…
Ben je op zoek naar een slimme, betaalbare én stijlvolle manier om zakelijk te rijden? Ontdek de voordelen van een youngtimer. Deze zakelijke auto’s…
Rij je zakelijk? Let dan goed op de regels voor bijtelling van je bedrijfsauto. In dit artikel duiken we in de wereld van bijtelling voor elektrische…
Rijd je zakelijk een auto of overweeg je dat? Of je nu kiest voor een auto van de zaak of je privéauto zakelijk inzet: elke keuze heeft fiscale…
Elektrisch rijden wint snel aan populariteit en steeds meer ondernemers overwegen de overstap naar een stroomauto. Een vraag die dan vaak opkomt is:…