Voordelen van een zakelijke motor
Geen files en altijd parkeerplek
Een motor is nog steeds een slimme investering voor ondernemers. Vooral in drukke regio’s en stedelijke gebieden hoef je je niet langer druk te maken over files. Motorrijders mogen namelijk tussen stilstaande of langzaam rijdende auto’s doorrijden, wat je uren aan verloren tijd scheelt.
Daarbij is parkeren een fluitje van een cent: vaak kun je vlak voor de deur parkeren zonder extra parkeerkosten. Als je één of twee dagen per week met de motor naar je afspraak rijdt, heb je binnen een jaar de kosten van je motorfiets – of scooter – al grotendeels terugverdiend.
En dat is nog maar het begin. De motor op de zaak biedt niet alleen praktische voordelen, maar ook fiscale. In tegenstelling tot de auto, hoef je bij een motor geen bijtelling te betalen, als je de motor privé gebruikt. Je betaalt alleen inkomstenbelasting over het aantal privékilometers. Dit privé gebruik moet je wel bijhouden via een kilometerregistratie, zodat je precies weet welk deel van de ritten zakelijk en welk deel privé is.
Een motor is bovendien goedkoper in onderhoud dan een auto. Als je kiest voor operationele lease, ben je zelfs verzekerd van vaste kosten per maand. Ook accessoires zoals motorkleding en bagagesystemen zijn fiscaal aftrekbaar, net als alle overige gebruikskosten.
Fiscale voordelen van een motor op de zaak
Kosten van de motor fiscaal aftrekbaar
De kosten van een motor voor je onderneming zijn fiscaal aftrekbaar. Alle uitgaven, van brandstof tot onderhoud en verzekeringen, kun je op de zaak zetten. Daarnaast mag je ook kosten voor motorkleding, helm, laarzen en andere accessoires fiscaal aftrekken.
Afschrijving en waardevermindering
Net als bij andere bedrijfsmiddelen schrijf je de motorfiets jaarlijks af. Dit betekent dat de waarde van de motor ieder jaar iets daalt. Deze afschrijvingskosten verwerk je in je winst- en verliesrekening, wat je belastbare winst verlaagt. Houd er rekening mee dat je de motor op de balans zet en er elk jaar een bepaald bedrag wordt afgeschreven totdat de restwaarde is bereikt.
Goed om te weten: de fiscus accepteert een afschrijving van vijf jaar op motoren met een redelijke restwaarde van ongeveer 25 procent. Wil je de motor uiteindelijk privé gebruiken? Dan kun je hem tegen die restwaarde van je eigen onderneming overnemen.
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) op zakelijke motor
Daarnaast is er een belangrijk voordeel van een motorfiets op de zaak ten opzichte van een auto: het aanschafbedrag van een motorfiets telt wél mee voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit betekent dat je als ondernemer extra belastingvoordeel kunt halen uit je investering in een motor.
Lease-opties voor zakelijke motoren
Operationele en financiële lease van motoren
Een motor leasen is ook een aantrekkelijke optie. Operationele leasecontracten voor een degelijke motor beginnen al vanaf € 250 per maand. En met een looptijd van vijf jaar kun je gebruikmaken van voordelige leaseconstructies, inclusief onderhoud en verzekering. Wil je liever elektrisch rijden? Ook daar zijn inmiddels goede leaseopties voor beschikbaar.
Veel zakelijke rijders kiezen voor leasecontracten die zijn gebaseerd op 5.000 tot 10.000 kilometer per jaar, wat in de praktijk vaak voldoende is. Voor ondernemers die meer kilometers maken, zijn er uiteraard ook opties voor hogere kilometrages.
Elektrische motoren: fiscaal aantrekkelijk en duurzaam
Milieu-investeringsaftrek en Vamil-regeling
Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in het bedrijfsleven, en ook voor ondernemers die op twee wielen rijden zijn er steeds meer opties. Elektrische motoren winnen snel terrein en bieden tal van voordelen: je vermijdt niet alleen files, maar ook de hoge brandstofkosten van traditionele motoren. Bovendien zijn ze een stuk stiller en milieuvriendelijker.
Met een elektrische motor draag je als ondernemer bij aan een schonere lucht en bespaar je flink op brandstofkosten. De aankoop van een elektrische motor kan daarnaast fiscaal aantrekkelijk zijn dankzij Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil-regeling.
Kilometerregistratie en bijtelling voor zakelijke motoren
Verrekening privégebruik motor
Een belangrijk punt om te onthouden is dat je de motor op de zaak alleen mag zetten als je deze voor minimaal 10 procent zakelijk gebruikt. Dit toon je aan door middel van een kilometerregistratie waarin je het aantal zakelijke en privé kilometers bijhoudt.
In tegenstelling tot een auto, is de bijtelling voor privégebruik van een motor niet gebaseerd op de cataloguswaarde, maar op de werkelijke kosten per kilometer. Dit betekent dat je het aantal privékilometers vermenigvuldigt met de werkelijke kilometerprijs van de motor. Deze kosten worden vervolgens gecorrigeerd in je administratie. Een boekhouder kan je hierbij helpen.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Tip: neem lessen
Is het al even geleden dat je motor hebt gereden? Pak dan een paar opfrislessen bij de plaatselijk rijschool. Daar kijkt niemand van op. Het is op zichzelf al verstandig, maar wat zeker ook meetelt: de motorwereld is veranderd. Ook de betaalbare modellen gaan als kogels van hun plek en halen snelheden waar jij vroeger alleen maar van kon dromen.
Conclusie: de motor als slimme zakelijke keuze
Of je nu kiest voor een traditionele motor of een elektrisch model, de voordelen van een zakelijke motor zijn nog steeds groot. Je bespaart tijd en geld. Voeg daar de fiscale voordelen en handige leaseopties aan toe en je hebt een ijzersterke mobiliteitsoplossing voor jouw onderneming.