Categorieën

In september 2022 zag de Kamer van Koophandel een stijging in het aantal faillissementen. Ook waren er meer mkb-ondernemers die hun bedrijf beëindigden. Deze en andere ontwikkelingen kunnen een indicatie zijn dat veel ondernemers in financiële problemen zitten. Hoe raakt de mkb-ondernemer verzeild in financiële problemen? En wat kunnen ze doen als ze in de schulden raken?

Heb jij het juiste energiecontract voor je onderneming? Kies zekerheid voor thuis of op kantoor en ontvang tot €400,- korting. 

Inhoudsopgave

Oorzaken van financiële problemen

De redenen waarom mkb-ondernemers in financiële problemen terechtkomen, zijn zeer uiteenlopend. Om een aantal oorzaken te benoemen:

Nasleep coronacrisis

Veel mkb’ers hebben de afgelopen coronajaren flink moeten interen op hun eigen vermogen. Er was overheidssteun, maar die was voor veel bedrijven en kleine ondernemers niet voldoende om te voorkomen dat het eigen vermogen aangesproken moest worden.

Belastingen terugbetalen

Daarnaast kregen bedrijven uitstel van belastingen, maar inmiddels is het terugbetalen aan de Belastingdienst begonnen: sinds 1 oktober verspreid over vijf jaar. Dat betekent dat veel bedrijven op dit moment nog meer spaargeld kwijtraken, omdat er nog niet genoeg binnengekomen is. Maar sommige bedrijven hebben eerder schulden dan spaargeld. Waar ga je de uitgestelde belastingen dan van betalen? Het gevolg: betalingsproblemen.

Hoge energieprijzen

De hoge energieprijzen hebben ook grote invloed op de schuldenproblematiek van mkb’ers. Het effect van de hoge prijzen is dat ondernemers hun winstmarge zien verdampen. Dat gaat ten koste van de liquiditeit en leidt in veel gevallen tot financiële problemen en schulden.

Naar verwachting krijgen we de komende tijd te maken met verdere stijging van het aantal faillissementen, ook vanwege het wegvallen van de steun door de overheid. Dit geldt voor bijna alle sectoren binnen het mkb.

Inflatie

De hoge energieprijzen dragen bij aan inflatie, maar zijn niet de enige reden. In september 2022 was de inflatie 17,1% ten opzichte van september 2021. Natuurlijk mogen ondernemers inflatie doorberekenen in hun prijzen, maar veel ondernemers durven hierin niet te ver te gaan. Zeker als concurrenten de prijzen stabiel houden.

Hulp voor ondernemers met schulden

Ondernemers in Nederland kunnen op allerlei manieren hulp krijgen als ze schulden hebben. Het probleem is vaak dat ondernemers binnen het mkb terughoudend zijn in het zoeken van hulp bij schulden. Maar er zijn diverse opties die je kunt benutten. Je moet alleen een goed plan van aanpak hebben. Lees hier wat een ondernemer met schulden kan doen om schuldenvrij te worden.

In dit artikel gaan we verder in op de mogelijkheden die ondernemers met financiële problemen hebben. Bijvoorbeeld via de overheid, die vaak bijspringt als het crisis is.

Prijsplafond energie kleinverbruikers

Het kabinet heeft besloten dat er kleingebruikers een maximale prijs gaan betalen voor het gebruik van hun energie. Bij een maximaal jaarverbruik van 1.200 m3 gas en 2.900 kWh elektriciteit betaal je maximaal € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh elektriciteit.

Voor het alles boven dit jaarverbruik moet het normale tarief betaald worden dat de energieleverancier hanteert. Dit prijsplafond geldt voor consumenten maar ook voor ondernemers met een laag verbruik.

Vergoeding energiekosten grootverbruikers

De overheid heeft ook een akkoord bereikt over energiekosten van grootverbruikers binnen het Nederlandse mkb, zoals bakkers, tuinders en slagers. Zij krijgen via de regeling Tegemoetkoming Energiekosten een groot deel van de energiekosten terug: de helft van de gestegen kosten – als ze aan de voorwaarden voldoen.

Een belangrijke factor: de energiekosten moeten minstens 12,5 procent bedragen van de bedrijfsomzet. Verder geldt voor het bepalen van tegemoetkoming een drempelprijs per m3 gas en per kWh elektriciteit. Alle sectoren die last hebben van de gestegen kosten, mogen aanspraak maken op deze regeling.

Het loket gaat open in het tweede kwartaal van 2023, maar je kunt met terugwerkende kracht compensatie aanvragen. Mocht je in de tussentijd in geldnood komen? Dan kun je eventueel belastinguitstel aanvragen of bij je bank aankloppen voor hulp.

Overzicht in je financiële situatie

Veel mkb’ers blijven lang rondlopen met financiële problemen. Maar dat maakt de problemen vaak onnodig complex. Je loopt het risico dat je het overzicht kwijt raakt. Begin daarom met het scheppen van overzicht:

  • Wat veroorzaakt je financiële problemen?
  • Hoeveel moet je de komende tijd aflossen (bijvoorbeeld aan de Belastingdienst)?
  • Welke andere schulden staan er uit?
  • Heb je nog reserves, bijvoorbeeld om te investeren?
  • Hoe sta je er over een jaar financieel voor als je zo doorgaat?
  • Welke kosten kun je misschien schrappen?
  • Kun je uitstel van betaling aanvragen?

Ga op zoek naar het juiste loket voor schuldhulp

Wacht niet te lang met het zoek van schuldhulp. Met de juiste (professionele) hulp blijkt het meestal goed mogelijk het tij te keren en erger te voorkomen. Maar dan is wel maatwerk nodig.

Meestal kun je met de hulp van adviseurs de zeilen bijstellen en de continuïteit van je bedrijf veiligstellen. Vergeet ook niet in gesprek te gaan met je bank. Banken snappen dat je soms te maken hebt met zwaar weer en kunnen daarin meedenken.

Ga in gesprek met je gemeente

Bij financieel zwaar weer kun je ook contact opnemen met je gemeente. Gemeenten in Nederland hebben vaak een loket voor het mkb. De gemeente Amsterdam biedt bijvoorbeeld hulp in de vorm van coaching, financiële ondersteuning (zoals Bijstand voor zelfstandigen), ondersteuning bij de boekhouding en schuldhulp.

Gemeenten denken graag mee in het vinden van oplossingen, want het is in ieders belang dat een ondernemer door kan. Informeer naar de opties in jouw gemeente.

Perspectief voor het mkb

Je onderneming is je levenswerk. Je wilt dus voorkomen dat dat werk zomaar (of onnodig) verloren gaat. Neem dus het initiatief om de gevolgen van financieel zware tijden in kaart te brengen, zodat je waar mogelijk kunt bijsturen. Veel mkb’ers hebben gemerkt dat je nog veel kunt doen als je er op tijd bij bent.

Wil jij besparen op je (zakelijke) energiekosten? Vind een energiecontract die bij jouw onderneming past. Met een kantoor aan huis of een eigen bedrijfspand. Bekijk je aanbod.

Picture of Job Jansen

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij onder andere De Zaak elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.
Lees ook…
i.s.m.
Het juiste energiecontract kiezen voor je onderneming is niet altijd makkelijk. Welk contract moet je kiezen? Ga je voor zekerheid of wil je meer…
We krijgen fors stijgende energieprijzen in 2024. Hoe kun je je als ondernemer voorbereiden? Vanaf 1 januari neemt de energiebelasting (EB) voor gas…
Hoe kom ik met mijn bedrijf van het gas af? We willen in Nederland het liefst zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen af. Maar het daadwerkelijk…
De recente daling in energieprijzen biedt ondernemers de uitgelezen kans om te onderzoeken of het voordelig is om over te stappen van…
Wil je als ondernemer je energiekosten verlagen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame samenleving? Begin met simpele, effectieve maatregelen om…
Met de stijgende energiekosten en de groeiende nadruk op duurzaam ondernemen, kan een warmtepomp voor je bedrijfspand een slimme investering zijn. In…