Categorieën

Zzp'ers en eenmanszaken mogen meestal zelf bepalen welk type energiecontract zij afsluiten. Toch is het in veel gevallen interessanter om een particulier contract af te sluiten in plaats van een zakelijk energiecontract. In dit artikel leggen wij het verschil tussen deze twee contracten uit.

Wil jij besparen op je (zakelijke) energiekosten? Vind een energiecontract die bij jouw onderneming past. Met een kantoor aan huis of een eigen bedrijfspand. Bekijk je aanbod.

Inhoudsopgave

Zakelijk energiecontract niet altijd voordeliger

Energieleveranciers verwelkomen ondernemers graag als zakelijke klant. Zodra je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, zullen energieleveranciers je benaderen om je een zakelijk energiecontract aan te bieden. Het is verstandig om hier niet zomaar op in te gaan. De tarieven van zakelijke energiecontracten zijn vaak gelijk, of soms zelfs hoger dan een particulier contract.

Deze contracten lijken misschien goedkoper, maar de bedragen worden vaak exclusief btw weergegeven. Dat kan dus misleidend zijn. Daarnaast kun je als particulier vaak gebruik maken van een aantrekkelijke welkomstpremie. Door middel van energieleveranciers vergelijken kun je zien welk (particulier) energiecontract het beste bij jouw wensen past.

Voorwaarden van een zakelijk energiecontract

Consumenten worden door de overheid veel beter beschermd dan ondernemers. Daarom zijn de voorwaarden van een particulier energiecontract vaak een stuk gunstiger. Als je een consumentencontract vroegtijdig wil beëindigen, dan betaal je een boete van maximaal 125 euro. Bij kleine zakelijke ondernemers betaal je meestal nog maximaal 15 procent van de resterende waarde van de overeenkomst en kan de boete oplopen tot duizenden euro’s. Ook kun je bij een consumentencontract in de meeste gevallen een beroep doen op de bedenktijd van 14 dagen. Bij zakelijke contracten zijn energieleveranciers dit niet verplicht. Tot slot mag een zakelijk contract stilzwijgend verlengd worden.

Grootverbruiker of kleinverbruiker?

Welk energiecontract voor jou voordeliger is, is voornamelijk afhankelijk van het energieverbruik. Meestal zijn particuliere energiecontracten dus voordeliger. Het nadeel is dat deze contracten zijn gelimiteerd tot een maximaal aantal kWh stroom en m³ gas. Als je vanuit huis werkt als pedicure of tekstschrijver, dan val je over het algemeen onder de kleinverbruikers. Een particulier energiecontract is dan de beste optie. Als er gebruik wordt gemaakt van een grote werkruimte met verschillende machines, dan zal het energieverbruik een stuk hoger liggen. Een zakelijk energiecontract is dan het best passend. Ga energieleveranciers vergelijken om te kijken wanneer je het voordeligst uit bent.

Btw aftrekken van de energiekosten

Ondernemers mogen een deel van de btw van de energiekosten aftrekken. Hiervoor moet het bedrijf wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Vanzelfsprekend moet het opgegeven adres zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast moet je een zelfstandige werkruimte hebben in huis. Deze ruimte moet een eigen op- of ingang hebben en voorzien zijn van sanitaire voorzieningen. Als je gedeeltelijk bent vrijgesteld van btw, dan maak je geen of slechts gedeeltelijk aanspraak op de btw-aftrek. Het is verstandig om dit na te gaan bij je boekhouder.

Veelgestelde vragen

Wat staat er in een zakelijk energiecontract?

In het contract worden de tarieven en voorwaarden vastgelegd voor de levering van energie, zoals de duur van het contract, de afrekeningstermijn en de afmetingen van de energielevering. Je kunt ook kiezen voor extra diensten, zoals het beheer van je energieverbruik of het opwekken van energie door middel van hernieuwbare energiebronnen.

Hebben energiebedrijven nog steeds inzage in je persoonlijke gegevens bij de Kamer van Koophandel?

Ja, maar de KvK gaat telefoonnummers en e-mailadressen in het Handelsregister afschermen. Minister Adriaansens van Economische Zaken hoopt voor het einde van dit jaar een wetsvoorstel te presenteren dat dit mogelijk maakt. De KvK gaat alvast hiervoor voorbereidingen treffen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
We krijgen fors stijgende energieprijzen in 2024. Hoe kun je je als ondernemer voorbereiden? Vanaf 1 januari neemt de energiebelasting (EB) voor gas…
De recente daling in energieprijzen biedt ondernemers de uitgelezen kans om te onderzoeken of het voordelig is om over te stappen van…
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van zakelijke energiecontracten? En hoe kies je als ondernemer het juiste contract? Wij zetten de voor- en nadelen…
i.s.m.
Het juiste energiecontract kiezen voor je onderneming is niet altijd makkelijk. Welk contract moet je kiezen? Ga je voor zekerheid of wil je meer…
Investeer in duurzame energie met ISDE en SDE. Om ondernemers te ondersteunen bij de investering in duurzame energieproductie, zijn twee subsidies…
De energiebelasting betaal je over de levering van aardgas en elektriciteit. Die is dit jaar voor ondernemers flink omhoog gegaan. Tot dit jaar…