Categorieën

Elk kwartaal wordt er nieuwe regelgeving ingevoerd. In dit artikel zetten we de belangrijkste wijzigingen voor ondernemers met ingang van het tweede kwartaal 2023 op een rijtje.

Heb jij het juiste energiecontract voor je onderneming? Kies zekerheid voor thuis of op kantoor en ontvang tot €400,- korting. 

Inhoudsopgave

Nieuwe regels voor opzegvergoeding van energiecontracten

Ben jij een ondernemer met een kleine energieaansluiting? Als je als kleinverbruiker jouw energiecontract voor de einddatum opzegt, betaal je nú een vast bedrag van € 50 tot maximaal € 125. Dit geldt voor gas en voor elektriciteit.

Vanaf 1 april wordt de huidige vaste opzegvergoeding afgeschaft. De nieuwe opzegvergoeding voor ondernemers wordt hetzelfde bedrag als het verlies dat jouw leverancier maakt, omdat je het contract vroegtijdig opzegt.

De maximale opzegvergoeding is afhankelijk van:

 • Hoeveel energie je volgens het oude contract nog zou afnemen.
 • Het prijsverschil tussen het tarief van het lopende contract en het actuele tarief voor eenzelfde contract bij dezelfde leverancier.

De nieuwe opzegvergoeding is laag als de resterende hoeveelheid energie laag is of als het verschil tussen de tarieven klein is. Bij een grotere resterende hoeveelheid of een groter prijsverschil wordt de vergoeding hoger.

Deze nieuwe regels gelden voor alle vaste contracten die alle kleinverbruikers na 1 april 2023 (streefdatum) afsluiten.

Voor wie geldt deze aanpassing?

Naast huishoudens gaat het om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Voor de bestaande contracten blijven de oude regels gelden, ook na 1 april 2023.

Energieleveranciers mogen alleen een opzegvergoeding vragen voor het tussentijds opzeggen van een contract met een vaste looptijd en een vaste prijs. Omdat de energieverbruiker betaalt voor het verlies van de leverancier, zullen de leveranciers naar verwachting weer vaste contracten aanbieden.

Wanneer ben je kleinverbruiker?

Je bent een kleinverbruiker van elektriciteit als je een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3×80 Ampère. De meeste huishoudens hebben een elektriciteitsaansluiting van 1×35 of 3×25 Ampère.

Je bent een kleinverbruiker van gas als je een gasmeter tot het type G25 hebt. De meeste huishoudens hebben een gasmeter van het type G4 of G6.

Wat de grootte van jouw aansluiting is, lees je op jouw meter of op de energierekening. Kom je er niet uit? Vraag dan aan jouw netbeheerder wat de grootte van jouw aansluiting is.

Let op:

Een kleinverbruiker die zakelijke klant is, kan een contract met andere voorwaarden hebben.

Wanneer worden deze wijzigingen van kracht?

De nieuwe regels voor opzegvergoeding van energiecontracten gaan in als juridisch en technisch geregeld is dat klanten bij het opzeggen van een vast contract automatisch bericht ontvangen over de hoogte van deze vergoeding. Dit zal naar verwachting op 1 april 2023 geregeld zijn.

Meer weten over energie? Van prijsplafond tot aftrekposten: alles wat je moet weten over energie als ondernemer in Nederland lees je in dit artikel

Statiegeld op blikjes

Verkoop je drank in blikjes? Er komt na de grote en kleine plastic flessen vanaf 1 april ook statiegeld op blikjes water, frisdrank, bier en andere zwak-alcoholhoudende drank. Voor ieder blikje wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Supermarkten groter dan 200 m² en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.

Producenten van blikjes water, frisdrank, bier en andere zwak-alcoholhoudende drank zijn zelf verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem.

De statiegeldverplichting betreft alle metalen drinkverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder.

Voorwaarden bij het inzamelen

Bij het inzamelen is het belangrijk dat de blikjes een onbeschadigde streepjescode hebben. De blikjes moeten in een goede staat verkeren. De blikjes mogen niet plat of beschadigd zijn. Want dan kunnen de statiegeldautomaten het blikje niet herkennen. Je kunt statiegeldblikjes herkennen aan het statiegeldlogo op het etiket.

Landelijk dekkend statiegeldsysteem

Vanaf 1 april 2023 werkt er een landelijk dekkend statiegeldsysteem voor alle metalen drankverpakkingen. Statiegeld Nederland is de organisatie die het statiegeld op blik uitvoert. Die stichting keert het statiegeld weer uit aan de supermarkt. Het statiegeld voor niet-ingeleverde blikken blijft plakken bij de producent

Voor wie gelden deze nieuwe regels?

 • Producenten en importeurs van blikjes water, frisdrank, bier en andere zwak-alcoholhoudende drank.
 • Winkels en supermarkten
 • Consumenten

Wanneer worden deze wijzigingen effectief?

Het ‘Besluit maatregelen metalen drankverpakkingen’ is in beginsel op 1 januari 2023 ingegaan. Maar producenten en importeurs van metalen drankblikjes moeten per 1 april 2023 de maatregelen voor het landelijk innemen en verwerken van statiegeldblikjes kunnen uitvoeren.

Verhoging tabakaccijns

De accijns op sigaretten, shag en sigaren is aangepast. Het kabinet verhoogt de belasting op sigaretten, rooktabak (shag) en sigaren vanaf 1 april 2023 in 2 stappen.

Per 1 april 2023 gaat de tabaksaccijns omhoog voor alle verschillende soorten tabak. Ter illustratie kost een pakje sigaretten vanaf 1 april gemiddeld € 9, een pakje shag gemiddeld € 14 en wordt de accijns op sigaren verhoogd naar 10% van de verkoopprijs. Vanaf 1 april 2023 kost een pakje sigaretten gemiddeld € 9 en vanaf 1 april 2024 € 10.

Voor wie heeft de belastingverhoging gevolgen?

 • Verkopers van tabak
 • Producenten van tabak
 • Consumenten

Wanneer gaat de wijziging in?

De wijziging gaat in op 1 april 2023.

CO-certificaat verplicht

Installatiemonteurs moeten vanaf 1 april 2023 een geldig CO-certificaat hebben.

Werkt jouw bedrijf met gasverbrandingsinstallaties, zoals cv-ketels, gashaarden en geisers? Of met buizen voor luchttoevoer en rookgasafvoer? Dan heb je een erkenning nodig om deze installaties te plaatsen, onderhouden of repareren. Heb je geen geldig CO-certificaat? Dan mag je deze werkzaamheden niet meer uitvoeren en ben je in overtreding wanneer je dat wel doet. Deze wettelijke verplichting moet ongelukken met koolmonoxide voorkomen.

CO-vrij gecertificeerde bedrijven hebben het CO-vrij-logo en zijn te vinden in het ‘register gasverbrandingsinstallaties‘.

 Voor wie geldt deze verplichting?

 • Installatiebureaus
 • Installatiemonteurs (zzp)

Unitair octrooi beschermt in 1 keer in 17 Europese landen

Het Europees octrooisysteem wordt vernieuwd. Met een unitair octrooi krijg je in 1 keer bescherming in 17 Europese landen.

Wat verandert er?

Wil jij jouw innovatie met een octrooi beschermen? Het Europees octrooisysteem wordt vernieuwd met de komst van het unitair octrooi.

Met één aanvraag kun je het eigendomsrecht op jouw innovatie beschermen en via de Europese octrooirechtbank in Den Haag (UPC) handhaven in 17 EU-landen. Hierdoor wordt octrooibescherming makkelijker, sneller en goedkoper.

Het unitair octrooi is een nieuwe keuzemogelijkheid naast het bestaande Europese octrooi. Na verlening van jouw Europese octrooiaanvraag kun je kiezen voor:

 1. Een Europees octrooi met gekozen landen.
 2. Een Unitair octrooi voor 17 aangesloten Europese landen: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Zweden.

Voor landen die (nog) niet zijn aangesloten bij het unitair octrooi blijft de situatie ongewijzigd. Denk daarom of je het unitair octrooi moet aanvullen met nationale registraties voor landen die niet meedoen, zoals Spanje of het Verenigd Koninkrijk.

Wanneer?

De wijziging gaat in op 1 juni 2023

Wil jij besparen op je (zakelijke) energiekosten? Vind een energiecontract die bij jouw onderneming past. Met een kantoor aan huis of een eigen bedrijfspand. Bekijk je aanbod.

Picture of Bob van der Burg

Bob van der Burg

Bob van der Burg is econoom, ondernemer en schrijver.
Lees ook…
i.s.m.
Het juiste energiecontract kiezen voor je onderneming is niet altijd makkelijk. Welk contract moet je kiezen? Ga je voor zekerheid of wil je meer…
We krijgen fors stijgende energieprijzen in 2024. Hoe kun je je als ondernemer voorbereiden? Vanaf 1 januari neemt de energiebelasting (EB) voor gas…
Investeer in duurzame energie met ISDE en SDE. Om ondernemers te ondersteunen bij de investering in duurzame energieproductie, zijn twee subsidies…
De recente daling in energieprijzen biedt ondernemers de uitgelezen kans om te onderzoeken of het voordelig is om over te stappen van…
Hoe kom ik met mijn bedrijf van het gas af? We willen in Nederland het liefst zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen af. Maar het daadwerkelijk…
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van zakelijke energiecontracten? En hoe kies je als ondernemer het juiste contract? Wij zetten de voor- en nadelen…