Inhoudsopgave
94 procent van de organisaties verwacht cyberaanval
Nederlandse bedrijven krijgen per week gemiddeld 294 aanvallen te verduren. De kosten van een geslaagde hack: gemiddeld 67.000 euro. Het is dan ook niet vreemd dat cybersecurity leeft bij ondernemers. Onderzoek van IT-specialist Conscia wijst uit dat maar liefst 94 procent van de organisaties denkt ooit gehackt te worden.
Digitale criminelen hebben verschillende manieren om organisaties te raken. Twee jaar geleden waren de meeste ondernemers het bangst voor een DDoS-aanval. Nu staan ransomware en phishing bovenaan.
Door de toenemende dreiging zetten steeds meer organisaties cybersecurity hoog op de prioriteitenlijst. Twee derde geeft aan voldoende budget te hebben voor beveiliging.
Uit een groot Cybersecurity-onderzoek uit 2022 blijkt wel dat grote bedrijven het veel beter doen dan kleinere als het gaat om veilig online gedrag. Van mkb-ondernemingen tot 10 medewerkers onderneemt bijna een kwart geen enkele actie.
Advies van De Zaak: Hoe houd je cybercriminelen buiten de deur? Dat is de vraag die veel ondernemers bezighoudt. En terecht, als je kijkt naar het aantal incidenten en de bijkomende kosten. In dit artikel geven we inzicht in hoe je cybersecurity kunt oppakken en zetten we essentiële maatregelen op een rij.
3 keer zoveel subsidie voor klimaatinvesteringen
Veel meer ondernemers in de industrie kunnen komend jaar overheidssteun krijgen om te investeren in CO2-verlagende maatregelen. De subsidiepot voor de regeling Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) is in 2023 verdrievoudigd.
Extra goed nieuws: doordat het minimale subsidiebedrag is verlaagd naar € 30.000, wordt de regeling toegankelijker voor mkb’ers.
De VEKI is bedoeld voor bedrijven die op een industriële manier goederen produceren. Ze kunnen het geld gebruiken om apparaten, systemen of innovatieve technieken aan te schaffen.
Voor veel ondernemers is subsidie noodzakelijk om te verduurzamen, zo blijkt uit dit verhaal van Marcel Alberts van het bedrijf Healix. Het feit dat Alberts overheidssteun kreeg, gaf andere investeerders vertrouwen. Daardoor kreeg hij de financiering rond.
Advies van De Zaak: Bedrijven kunnen van 15 maart 2023 tot 9 januari 2024 een beroep doen op de VEKI. Kom je niet in aanmerking? Kijk dan naar andere subsidieregelingen om te verduurzamen, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Vrije afschrijving milieu-investeringen (VAMIL).
Loonkloof over 64 jaar opgelost (als we zo doorgaan)
Werkende vrouwen verdienen in Nederland per uur gemiddeld 13,5 procent minder dan werkende mannen. En hoe bizar dat ook is, het lijkt er niet op dat we snel van deze loonkloof af zijn.
Volgens cijfers van statistiekbureau Eurostat zullen mannelijke en vrouwelijke werkenden in de Europese Unie pas in 2086 (!) gelijke lonen krijgen. Dat wil zeggen: als de kloof in het huidige tempo wordt gedicht.
Dat het anders kan, blijkt uit de loonverschillen in landen om ons heen. Nederland scoort met 13,5 procent gemiddeld in de EU, maar onze zuiderburen doen het met 5 procent stukken beter. En Luxemburgse vrouwen verdienen zelfs iets meer dan hun mannelijke collega’s. Estland is met een loonkloof van 20,5 procent het zwarte schaap in Europa.
De EU zet de komende jaren fors in op gelijke kansen. Zo ligt er een voorstel klaar voor bindende regels over loontransparantie. Als die wet er doorheen komt, moet je als werkgever informatie over loonverschillen bekendmaken.
Advies van De Zaak: Driekwart van de werkgevers denkt dat de loonkloof in hun organisatie niet voorkomt, terwijl dat vaak wél het geval is. In dit artikel geven we tips om salarisverschillen tussen mannen en vrouwen in jouw zaak uit te bannen.
De OndernemersCheck: handig hulpmiddel bij belastingaangifte
Sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting voor 2022 doen. Als zelfstandige is dat altijd een stuk ingewikkelder dan voor mensen in loondienst. Daarom werken veel ondernemers samen met een professionele boekhouder.
Startende of parttime zelfstandigen doen de boekhouding vaak zelf. In dat geval is het slim om vooraf te controleren of de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet. Want als je bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer voor Koophandel, betekent dat niet dat je ook voor de fiscus automatisch ondernemer bent.
Om zelfstandigen te helpen, heeft de Belastingdienst een online tool ontwikkeld: de Ondernemerscheck. Door enkele vragen in te vullen, krijg je snel een indicatie of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Zo weet je – voordat je aangifte doet – of je recht hebt op aftrekposten als zelfstandigenaftrek of mkb-winstvrijstelling.
Advies van De Zaak: Ook als de Belastingdienst je niet ziet als ondernemer, moet je inkomstenbelasting betalen. Dat doe je dan als particulier. De winst die je met je bedrijf maakt, geef je op als ‘Inkomsten uit overig werk’. In dit artikel leggen we uit hoe de aangifte inkomstenbelasting werkt en hoe je ervoor zorgt dat je zo weinig mogelijk hoeft af te dragen.