De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer goed het weekend in! En er gebeurde weer genoeg…

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Europese Commissie presenteert hervormingsplan voor elektriciteitsmarkt: meer lange contracten

De Europese Commissie wil dat particulieren en bedrijven in de toekomst minder last hebben van hoge en grillige elektriciteitsrekeningen. Daarom is een plan gepresenteerd om de EU-energiemarkt te veranderen

Belangrijk onderdeel van het voorstel is het bevorderen van langetermijncontracten met vaste tarieven voor hernieuwbare energie – het soort contracten dat op dit moment terug op de markt komt. Het idee is dat particulieren en bedrijven die vaste contracten kunnen gaan combineren met dynamische energiecontracten, waarbij de prijs voor elektriciteit wisselt. Zo kun je bijvoorbeeld ‘s nachts goedkoop je elektrische auto opladen.

De Commissie wil verder dat we met z’n allen minder gas en meer duurzame energie gaan gebruiken. Lidstaten moeten meer inzetten op zon, wind, water en waterstof. Ook kerncentrales kunnen helpen. Daarnaast moeten landen genoeg mogelijkheden creëren om duurzame energie op te slaan. 

Advies van De Zaak: Het hervormingsvoorstel biedt kansen om meer grip te krijgen op je energiekosten. Door een vast tarief af te sluiten kun je immers beter plannen en budgetteren, en dat is voor veel ondernemers belangrijk. Door alle razendsnelle ontwikkelingen op de energiemarkt is het nu belangrijker dan ooit om op de hoogte te blijven. De redactie van De Zaak houdt alles scherp in de gaten en we delen updates in de gratis Energie Alert.


Kabinetsplan: 300 miljoen voor mkb-bedrijven met langdurig zieke medewerkers

De overheid gaat mkb-bedrijven helpen die mensen in dienst willen nemen terwijl een andere werknemer langdurig ziek is. Dat zei premier Mark Rutte in gesprek met De Ondernemer

Als werkgever ben je verplicht om minimaal twee jaar het loon van zieke werknemers door te betalen. Voor veel mkb’ers is dit moeilijk op te brengen. Hierdoor hebben ondernemers angst om vaste banen aan te bieden. 

Om dit probleem aan te pakken, wil de overheid werkgevers met langdurig zieken financieel ondersteunen. Daarvoor gaat het kabinet volgens Rutte 300 miljoen euro uittrekken.

Volgens de premier is het vooral belangrijk dat werkgevers in het tweede jaar van ziekte hulp krijgen. De regering kan het ondernemersrisico niet helemaal wegnemen, maar het is wel mogelijk om het aantrekkelijker te maken om na een jaar weer iemand vast aan te nemen. 

Advies van De Zaak: Loon doorbetalen bij langdurige ziekte hakt er bij veel mkb-ondernemers in. Financieel, maar ook als je kijkt naar de tijd en energie die het kost. Het kan slim zijn om dit risico afdekken met een verzekering. In dit artikel lees je alles over loondoorbetaling bij ziekte en laten we zien welke soorten verzuimverzekeringen er zijn.


Kabinet wil flexwerk en schijnzelfstandigheid sterk inperken

Het kabinet wil tijdelijk werk en schijnzelfstandigheid beperken. Dat blijkt uit een conceptbrief van minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het idee is dat werknemers hierdoor sneller een vaste baan krijgen. 

Nu mag je als werkgever mensen in totaal drie tijdelijke contracten aanbieden in drie jaar tijd. Daarna volgt een wachttijd van zes maanden. In het nieuwe plan mag iemand pas na vijf jaar weer met een nieuw tijdelijk contract bij je aan de slag. Deze langere onderbrekingstermijn gaat ook gelden voor uitzendkrachten. 

Daarnaast wil het kabinet de groei van het aantal zzp’ers afremmen door een minimum uurtarief in te voeren tussen 30 en 35 euro – iets wat al jaren in de lucht hangt. Het kabinet wil hiermee de groep schijnzelfstandigen in ons land beter beschermen en verkapt dienstverband tegengaan.

Advies van De Zaak: De minister wil haar plannen nog dit jaar omzetten in wetsvoorstellen. Wanneer die door beide kamers komen, gaan werkgevers met veel tijdelijke contracten het zwaarder krijgen. Als ondernemer is het belangrijk om de ontwikkelingen goed te volgen, zodat je tijdig kan schakelen. Benieuwd hoe het ook alweer zit met de regels, rechten en plichten bij tijdelijke contracten? In dit artikel geven we antwoord op de 5 meest gestelde vragen.


Meer lucht, minder burn-outs: 58% van de Nederlanders voor kortere werkweek

Als het aan het CNV ligt, moet Nederland snel overstappen op een 30-urige werkweek. Volgens de vakbond is dat de beste oplossing voor de vastlopende arbeidsmarkt. 

Die conclusie komt voort uit een CNV-onderzoek onder 3000 werkenden. Daaruit blijkt dat 58 procent van de Nederlanders voor een kortere werkweek is. Een 30-urige werkweek zorgt volgens 71 procent van de ondervraagden voor een betere balans tussen werk en privé.

Het onderzoek laat zien dat die balans op dit moment niet goed is. Bijna 1 op de 5 ondervraagden – omgerekend 1,7 miljoen mensen – zitten op dit moment tegen een burn-out aan. Een 4 op de 10 werknemers zeggen op dit moment klem te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen. 

Werkgevers die oproepen tot meer uren werken, zijn volgens het CNV niet meer van deze tijd. Korter werken is in de ogen van de vakbond de logische stap om in de toekomst met voldoende arbeidskrachten het betaalde en onbetaalde werk te kunnen verrichten. 

CNV verwijst hiervoor naar Groot-Brittannië, waar een grote proef met de 4-daagse werkweek is uitgevoerd. Dat bleek een groot succes te zijn met voordelen voor iedereen. Zo daalde de burn-out cijfers met 71 procent!

Advies van De Zaak: Hoge werkdruk, verzuim, burn-outs. Onderzoeken laten keer op keer zien dat de huidige manier van werken steeds vaker leidt tot gezondheidsproblemen. Als ondernemer is het goed om je daarvan bewust te zijn en na te denken over oplossingen die passen bij je bedrijf. Met deze 7 praktische tips helpen we je op weg om een hoge werkdruk te voorkomen.

Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…