De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer goed het weekend in! En er gebeurde weer genoeg…

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Mkb’ers in het nauw door stijgende rente

Bedrijven die leningen afsluiten, moeten daar steeds meer voor betalen. Vooral de kosten voor ‘kleinere’ leningen tot € 250.000 stijgen snel.  

Doordat het midden- en kleinbedrijf relatief vaak kleinere leningen afsluit, krijgen deze ondernemers de hardste klappen. Daar komt bij dat mkb’ers bij weinig verschillende banken terecht kunnen om een lening af te sluiten.

Mkb’ers kijken daarom steeds vaker alternatieve financiers. Bij zakelijke leningen tot € 250.000 bedienen crowdfunders, vastgoedfinanciers en leasemaatschappijen al ruim 40 procent van de markt. Benieuwd hoe dat werkt? In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden van non-bancaire financiering.

Het goede nieuws is dat de regering de zorgelijke situatie rondom de financierbaarheid van ondernemingen lijkt te erkennen. Zo verlengt het kabinet de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) met 4 jaar. Via deze regeling kunnen kleine en middelgrote ondernemers makkelijker een lening afsluiten. 

En D66 wil het voor particulieren (vrienden, familie en fans) aantrekkelijker maken om te investeren in kleine ondernemers. De partij wil een fiscaal voordeel herintroduceren dat eerder bekend stond als de Tante Agaath-regeling.

Advies van de Zaak: De rente zit afgelopen jaar stevig in de lift. Voor veel ondernemers is dat inderdaad slecht nieuws. Toch kun je ook profiteren van stijgende rente. In dit artikel kijken we naar de oorzaken en gevolgen van stijgende rente en zetten we de voordelen op een rij. En lees dit artikel als je meer wilt weten over financiering in het algemeen


Minimumloon stijgt per 1 juli 2023 opnieuw

Begin dit jaar ging het minimumloon al flink omhoog met 10,5 procent, maar daar blijft het niet bij. Werknemers met het minimumloon gaan er op 1 juli 2023 3,13 procent op vooruit. 

Als werkgever moet je vanaf dan werknemers van 21 jaar en ouder met een fulltime dienstverband minimaal € 1995 bruto per maand, € 460,40 per week of € 92,08 per dag betalen. 

Naast de stijging van het minimumloon bereikten ook de cao-lonen in het eerste kwartaal van 2023 een hoogtepunt, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Met 5 procent gaat het om de grootste cao-loonstijging in veertig jaar!

Advies van de Zaak: Door inflatie en de krappe arbeidsmarkt zijn loonsverhogingen aan de orde van de dag. In dit artikel gaan we in op actuele ontwikkelingen rondom salarissen. Wat kun je als werkgever allemaal verwachten?


Kredietverzekeraars voorspellen faillissementsgolf 

Kredietverzekeraar Allianz Trade denkt dat in 2023 maar liefst 52 procent meer Nederlandse bedrijven failliet zullen gaan dan in 2022. Dat komt neer op zo’n 3270 ondernemingen. 

De kredietverzekeraar deed onderzoek naar faillissementscijfers in 44 landen. Nederland blijkt internationaal koploper. Volgens Allianz is dat de keerzijde van de royale coronasteun die ondernemers hier hebben gehad. Die schuld moet nu worden terugbetaald. 

Vorige week werd bekend dat tienduizenden ondernemers nog niet zijn begonnen met betalen. Een flink deel van die bedrijven zal noodgedwongen moeten sluiten, aldus de kredietverzekeraar.

Allianz staat niet alleen in zijn voorspellingen. Een andere kredietverzekeraar, Atradius, voorspelde eind vorige jaar al dat Nederland dit jaar te maken krijgt met fiks meer faillissementen dan in 2022. De organisatie voorziet een stijging van 77 procent.

Overigens zijn de voorspellingen nog niet terug te zien in de actuele cijfers. In maart 2023 werden volgens het CBS 69 bedrijven minder failliet verklaard dan in februari. Dat is een daling van 25 procent. 

Advies van de Zaak: Failliet gaan is de nachtmerrie voor elke ondernemer. Toch is het goed om op de hoogte te zijn van de regels rondom een faillissement. Wanneer vraag je het aan? Wat gebeurt er precies als je failliet gaat? En hoe lang duurt een faillissement? In dit artikel lees je alles over failliet gaan.


1 op 10 werknemers voelt zich gediscrimineerd 

Maar liefst 10 procent van alle werknemers in Nederland voelde zich in 2022 gediscrimineerd. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS en TNO. 

Discriminatie op de werkvloer heeft verschillende gezichten. Afkomst, huidskleur of nationaliteit worden vaak genoemd, maar ook discriminatie op basis van leeftijd komt voor. Verder zei 4 procent van de vrouwen gediscrimineerd te worden vanwege hun geslacht. Ter vergelijking: bij de mannen was dat minder dan 1 procent. 

Mensen hadden last van opmerkingen of werden genegeerd of buitengesloten. Zo’n negatieve werksfeer leidt vaak tot negatieve effect op de gezondheid. Werknemers die zich gediscrimineerd voelen, schrijven hun verzuimklachten vaker toe aan de werksituatie. 

Advies van de Zaak: Een positieve en veilige werkplek is cruciaal om werknemers gezond, betrokken en productief te houden. Veel werkgevers denken dat ze een gezonde werkomgeving hebben, maar dat blijkt niet altijd zo te zijn. In dit artikel geven we tips hoe je een veilige werkomgeving creëert.

Picture of Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…