De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer goed het weekend in! En er gebeurde weer genoeg…

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Dubbel zoveel wanbetalers voor zzp’ers

Het aantal zzp’ers dat te maken heeft met wanbetalers, is de afgelopen maand twee keer zo groot geworden. Maar liefst 1 op de 6 zelfstandigen heeft last van facturen die niet worden voldaan. Dat blijkt uit de Bedrijven Monitor van verzekeraar Interpolis. 

Met wanbetaling wordt in het onderzoek nadrukkelijk niet bedoeld dat opdrachtgevers te laat betalen, maar dat ze een factuur niet betalen.

Directeur Bedrijven René Voets van Interpolis noemt de verdubbeling opvallend. ‘Als het gaat om wanbetalers zagen we een dalende trend sinds augustus 2022. De stijging van 8 procent naar ruim 16 procent is dus een trendbreuk. Daar komt bij dat ruim een derde van de zzp’ers zich zorgen maakt over niet-betalende opdrachtgevers. En dat is een stijging van 14 procent sinds januari.’

Als mogelijke oorzaak van toenemende wanbetaling verwijst Interpolis naar de economisch zware tijden waarmee veel bedrijven te kampen hebben. Denk aan de inflatie, gestegen grondstofkosten, krapte op de arbeidsmarkt en de onzekere economie. 

Advies van De Zaak: Het is de schrik van veel ondernemers: facturen die veel te laat of zelfs helemaal niet betaald worden. Toch komt het regelmatig voor – zeker in tijden dat het economisch minder gaat. De vraag is: wat kun je eraan doen? In dit artikel laten we zien welke stappen je kunt zetten om je geld te krijgen.


Minister wil centraal financieringsloket voor ondernemers

Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens wil een centraal financieringsloket voor het mkb. Zo hoopt ze ondernemers beter te helpen bij het vinden van de juiste vorm van financiering en informatie en advies over financieringsvraagstukken. 

‘Uit gesprekken blijkt dat het voor veel ondernemers lastig is om de juiste financier of financieringsvorm te vinden’, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Ze benadrukt dat door een toename van alternatieve financiers het aanbod groter is geworden, maar dat ondernemers het ook lastiger vinden om de juiste financier te vinden.

Er zijn verschillende partijen die bij financieringsvraagstukken kunnen helpen, maar niet iedereen weet deze te vinden. Zo geeft de Kamer van Koophandel informatie en advies en voor subsidies en regelingen kun je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) terecht. Ook private partijen als Qredits en het Ondernemersklankbord bieden adviestrajecten. 

De minister kijkt met een schuin oog naar de British Business Bank (BBB). Die bundelt publieke financiering op één plek en ziet toe dat banken goed naar alternatieve financiers doorverwijzen. 

Advies van De Zaak: Toegang tot financiering is noodzakelijk voor ondernemers. Of het nu gaat om starters, bedrijven die willen groeien, innoveren of investeren in verduurzaming en digitalisering. Een interessant initiatief is Passend Financieren. Op dit non-profitplatform staan alleen financiers en adviseurs die voldoen aan de gedragscodes van Stichting MKB Financiering.


Nederlandse bedrijven verduurzamen dit jaar sneller

Bedrijven gaan dit jaar sneller verduurzamen dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van ING naar de strategische prioriteiten van Nederlandse bedrijven in 2023. Opvallend is dat 62 procent van de bedrijven verduurzamen belangrijker vindt dan winstmaximalisatie.  

De energiecrisis is een speerpunt bij de verduurzamingsplannen. Van de ondervraagde bedrijven zegt 70 procent snel van het gas af te willen. Bijna de helft wil dat dit jaar of in 2023 voor elkaar krijgen.

Verduurzamen staat tweede op de lijst met strategisch belangrijke onderwerpen. De eerste plaats wordt bezet door aantrekken en vasthouden van talent. Maar ook daarbij is verduurzaming belangrijk, aldus ING. Veel mensen vinden het belangrijk dat het bedrijf waarvoor ze werken duurzaam is. Daardoor speelt verduurzaming ook een steeds grotere rol bij het aantrekken van personeel.

Advies van De Zaak: Onder druk van personeel, klanten, leveranciers en de overheid ontstaat een vliegwieleffect waardoor bedrijven sneller gaan verduurzamen. Duurzaam ondernemen begint een must te worden. Maar wat is het eigenlijk? Welke voordelen heeft het? En hoe kun je concreet aan de slag met duurzaamheid? In dit artikel lees je hoe je aan de slag kunt met duurzaam ondernemen.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Wereldwijde doorbraak elektrische auto’s – is dit hét moment om als ondernemer over te stappen?

Dit jaar zullen volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) wereldwijd 14 miljoen elektrische auto’s verkocht wordt. Daarmee stijgt afzet met 35 procent tot een recordhoogte. Het IEA verwacht dat dit jaar bijna een op de vijf auto’s op batterijen werkt.

Daarnaast werd afgelopen woensdag bekend dat het kabinet de komende jaren 600 miljoen euro uittrekt om de aanschaf van een tweedehands elektrische auto voor meer mensen mogelijk te maken. 

IEA-directeur Fatih Birol spreekt van een historische transformatie van de autobranche. ‘Elektrische voertuigen zijn de status quo aan het veranderen. Na personenauto’s zullen bussen en vrachtwagens snel volgen.’

Bedrijven lopen voorop in transitie. In het hierboven genoemde verduurzamingsonderzoek van ING zegt 49 procent van de Nederlands ondernemingen elektrisch rijden voor het einde van 2024 verplicht te stellen voor medewerkers met een auto van de zaak.

Daarnaast zijn er vergevorderde plannen om vanaf 2025 zakelijke (lease)rijders te verplichten om volledig elektrisch te gaan rijden. Ook lijkt er een totaalverbod te komen op nieuwe zakelijke auto’s met verbrandingsmotoren, zoals benzine, diesel en gas. En vanaf 2025 gaan gemeenten zero-emissiezones invoeren en kom je veel Nederlandse binnensteden niet meer in met diesel- of benzinebusjes.

Advies van de Zaak: Voor ondernemers die willen overstappen op een emissieloze bedrijfsauto is er een regeling waarmee je tot € 5000,- subsidie per voertuig kunt krijgen. Let op: het potje voor 2023 is al voor meer dan de helft op! In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen en voor- en nadelen over zakelijk elektrisch rijden op een rij.

Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…