Categorieën

De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer goed het weekend in! En er gebeurde weer genoeg…

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Particuliere meerjarige energiecontracten zijn terug. Wat zijn de gevolgen voor ondernemers?

Vanaf 1 juni gaan energiebedrijven weer meerjarige, vaste contracten aanbieden. Greenchoice heeft als eerste tarieven bekendgemaakt en tenminste vier van de vijf grootste aanbieders zullen volgen.

De terugkeer van lange contracten is het gevolg van een nieuwe overstapregeling. Tot nu toe konden energieklanten op elk moment tegen een beperkte boete van hun vaste contract af. Vanaf 1 juni wordt de boete gekoppeld aan de kosten die de energieleverancier maakt wanneer een klant voortijdig vertrekt. 

Of het afsluiten van een vast contract gunstig is voor ondernemers, verschilt per situatie. Allereerst is het belangrijk of je een particulier of zakelijk energiecontract hebt. Daarnaast spelen diverse variabele factoren een rol. Gebruik je bijvoorbeeld vooral stroom of ook veel gas? Als je met zonnepanelen meer stroom opwekt dan verbruikt, is het teruglevertarief een belangrijke afweging. En voor wie flexibel is in het afnemen van stroom – bijvoorbeeld door een elektrische auto – kan een dynamisch energiecontract goed uitpakken.

Advies van De Zaak: Als je nu een langdurig contract afsluit, koop je zekerheid. Dat kan voor ondernemers een belangrijke afweging zijn. Doe wel extra goed onderzoek. Eenmaal getekend, wordt het minder makkelijk om onder je contract uit te komen. De Zaak helpt je graag. Meld je aan voor onze ZZP & MKB Energie Alert 2023. Dan krijg je direct de beste aanbieding in de markt voor zowel thuis als je bedrijf.


Waarom het vanaf 1 juli extra interessant wordt om AOW’ers in dienst te nemen 

Heb je werknemers met AOW in dienst? Als werkgever loop je vanaf 1 juli minder risico wanneer ze langdurig ziek worden. De periode van loondoorbetaling wordt vanaf die datum verkort van dertien naar zes weken. Deze wijziging is alleen van toepassing op werknemers die op of na 1 juli 2023 ziek worden. Voor werknemers die eerder ziek zijn geworden, blijft de termijn van dertien weken staan. 

Het aantal mensen dat na het bereiken van de AOW-leeftijd blijft doorwerken, groeit al jaren. Door de krapte op de arbeidsmarkt kan het als ondernemer interessant zijn om deze groep (over het algemeen ervaren) werknemers in dienst te houden. 

Uit onderzoek van hoogleraar ouderen en arbeidsmarkt Kène Henkens blijkt dat driekwart van de werkgevers die ervaring heeft met het inzetten van gepensioneerde werknemers positief is over deze arbeidskrachten. Het gaat om werknemers met vaak gespecialiseerde kennis en ruime ervaring, die bovendien goed gemotiveerd zijn en zich vaak in een stabiele levensfase bevinden. 

Advies van De Zaak: De verkorte periode van loondoorbetaling maakt het voor ondernemers aantrekkelijker om deze ervaren groep werknemers in dienst te houden. Naast waardevolle kennis brengen oudere werknemers ook financiële voordelen met zich mee. Zo hoef je minder werkgeverspremies af te dragen en loop je dus een stuk minder risico bij langdurige ziekte vergeleken met jongere werknemers.


Tweede Kamer stemt voor verplichte vertrouwenspersoon in bedrijven. Moet je nu in actie komen?

De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen, waardoor bedrijven in de toekomst verplicht een vertrouwenspersoon moeten aanwijzen. Dit maakt het voor werknemers makkelijker om melding te maken van wangedrag op de werkvloer. 

Met het oog op administratieve druk is er een voorlopige uitzondering voor de kleine mkb-ondernemingen met minder dan tien werknemers. Verschillende rechtse partijen stemden tegen het wetsvoorstel. Daardoor is niet zeker of het ook door de Eerste Kamer komt.

Door de onthullingen over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice, De Wereld Draait Door en NOS Sport staat grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer flink in de schijnwerpers. Dat leidt tot meer aandacht bij bedrijven voor het onderwerp. ‘We zien een enorme toename bij de basisopleiding vertrouwenspersonen’, zegt Gerda Arends, bestuurslid van de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen (LVV) in een interview met RTL Nieuws. ‘Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die door hun werkgever al zijn aangesteld als vertrouwenspersoon, maar nooit een degelijke opleiding hebben gehad.’

Advies van De Zaak: Het is belangrijk om de ontwikkelingen over verplichte vertrouwenspersonen in de gaten te houden. Hoewel de wet mogelijk nog door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd, is het raadzaam om proactief te handelen. Een goed opgeleide vertrouwenspersoon kan een veilige omgeving creëren waar werknemers melding kunnen maken van wangedrag. Overweeg om een vertrouwenspersoon aan te stellen voor de medewerkers van je bedrijf, zelfs als je een relatief klein bedrijf hebt. In dit artikel leggen we uit hoe je dat regelt.


Gratis plastic wegwerpverpakkingen vanaf 1 juli verboden. Dit zijn je mogelijkheden 

Vanaf 1 juli 2023 mag je klanten geen gratis wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen van plastic meer meegeven. Denk aan koffie-to-go-bekers en bezorg- of afhaalmaaltijden. De nieuwe regels hebben flinke gevolgen voor horecazaken en ondernemers met een foodtruck. 

Wil je na 1 juli plastic wegwerpbakjes of -bekers blijven gebruiken? Dan moet je je klanten hiervoor apart laten betalen. Het bedrag bepaal je zelf. Het kabinet heeft wel een richtlijn afgegeven: € 0,25 voor een beker, € 0,50 voor een maaltijd en € 0,05 voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen zoals suiker en zout. 

Als ondernemer ben je verplicht om de verpakkingskosten duidelijk aan je klanten te communiceren en als aparte post op de kassabon te zetten. Of maak ze zichtbaar in je zaak, bijvoorbeeld door middel van een poster die je bij de kassa ophangt. 

Advies van De Zaak: Wil je stoppen met het aanbieden van plastic wegwerpbakjes en -bekers? Dan kun je herbruikbare verpakkingen aanbieden of plasticvrije wegwerpverpakkingen gebruiken, bijvoorbeeld van karton. Informeer wel bij je leverancier of deze volledig vrij van plastic zijn. Ook kunnen klanten hun eigen verpakking meenemen, zoals een herbruikbare koffiebeker.

Picture of Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…