Met deze week:
Nieuwe regeling energiecompensatie mkb
Goed nieuws voor mkb-ondernemingen met een hoog verbruik. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft een nieuwe regeling gepresenteerd om energie-intensieve bedrijven te helpen.
De Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De verwachting is dat de voorwaarden van TEK, het totale budget en de maximale steun per onderneming binnen enkele weken bekend worden.
MKB-Nederland en VNO-NCW reageren positief op de regeling, maar benadrukken dat de overheid snel moet handelen. ‘Voor veel ondernemers dringt de tijd. Zij hebben snel duidelijkheid nodig. Bijvoorbeeld of ze onder de nieuwe TEK vallen en of de tegemoetkoming voldoende zal zijn om verder te kunnen.’
Benieuwd hoe je met jouw bedrijf energie kunt besparen? Lees deze 7 gouden tips.
Veel kleine bedrijven digitaal onveilig
Oktober is wereld cybersecuritymaand. Dat betekent extra aandacht voor een onderwerp dat altijd hoog op de agenda zou moeten staan: 1 op de 5 ondernemers krijgt immers te maken met cybercrime.
Dat er een wereld te winnen is, blijkt uit het deelrapport Bedrijfsleven van Alert Online 2022. Dit is een jaarlijks onderzoek naar het bewustzijn van Nederlanders rondom cybersecurity in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Het onderzoek wijst uit dat grote bedrijven het veel beter doen als het gaat om veilig online gedrag dan kleinere ondernemingen. Kleine bedrijven tot 10 medewerkers doen het minst: bijna kwart van deze bedrijven onderneemt zelfs geen enkele actie. Hier lees je meer over de risico’s van cybercrime voor ondernemers.
Mkb’ers stappen niet over op elektrische bestelauto
Voor de meerderheid van de mkb’ers zijn elektrische bestelauto’s nog geen reëel en rendabel alternatief. Ook niet nu het kabinet de aanschaf van dieselbestelwagens in 2025 duurder maakt. Dat blijkt uit een enquête van MKB-Nederland en VNO-NCW.
Met een lastenverzwaring wil het kabinet ondernemers aanzetten tot het kopen van een elektrische bestelauto. De invoering van een aanschafbelasting (bpm) per 2025 maakt bestelbus met een dieselmotor zo’n 11.000 euro duurder.
Ruim de helft van de ondernemers geeft aan dat de elektrische bus nog niet geschikt is voor hun bedrijfsvoering. De actieradius is te laag, zeker voor bedrijven die zware lasten vervoeren. Daarnaast zijn er te weinig plekken waar de bussen snel kunnen worden bijgeladen. Lees meer over de bijtellingstarieven van elektrische auto’s
Golf van faillissementen verwacht in 2023
Door het einde van coronasteun en hoge energierekeningen vallen volgend jaar driekwart meer bedrijven om dan dit jaar. Dat voorspelt kredietverzekeraar Atradius.
Sinds 1 oktober moeten mkb-bedrijven beginnen met het terugbetalen van de belastingschuld die ze tijdens de pandemie hebben opgebouwd. Daarnaast hebben bedrijven last van de hoge inflatie en hogere energieprijzen.
Deze stijging betekent naar verwachting een bankroet voor 4100 Nederlandse bedrijven. Ter vergelijking: tijdens financiële crisis in 2013 gingen er ruim 12.000 failliet. De hardste klappen zullen naar verwachting vallen in de detailhandel, bouw en glastuinbouw.
Ondernemers die door corona in de knel zijn gekomen en schulden hebben opgebouwd, krijgen gelukkig wel meer lucht van de Belastingdienst. De fiscus stel zich als schuldeiser soepeler op bij zogenaamde minnelijke saneringsakkoorden.