De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer goed het weekend in! En er gebeurde weer genoeg…

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Run op langlopende energiecontracten. Is dit het juiste moment om over te stappen?

Nederlanders sluiten op dit moment massaal langlopende energiecontracten af. Uit gegevens van vergelijkingssite Independer blijkt dat vooral jaarcontracten populair zijn. 

Vanwege de onzekerheid op de energiemarkt waren langlopende contracten lang niet beschikbaar. De laatste maanden bieden leveranciers ze weer aan. In tegenstelling tot vroeger zijn contracten van 2 of 3 jaar op dit moment duurder dan die voor 1 jaar. 

Het afsluiten van een langlopend contract is niet alleen interessant voor thuisgebruik, maar ook voor kantoren en bedrijfspanden. Zzp’ers en eenmanszaken kunnen meestal zelf beslissen of ze een zakelijk of particulier energiecontract willen afsluiten. In dit artikel leggen we het verschil tussen deze twee soorten contracten uit.

Overweeg je om voor de zekerheid van een langlopend contract te kiezen? Houd er dan rekening mee dat het sinds 1 juni duurder is geworden om voortijdig van leverancier te wisselen. Door nieuwe opzegregels loop je het risico op aanzienlijke boetes als je je contract tussentijds opzegt. Vaak zit je dan vast aan je contract.

Advies van De Zaak: De tarieven zijn dit jaar veel lager dan op het hoogtepunt vorig jaar maar de schommelingen in de prijs zijn nog steeds aanwezig. Dit maakt het een interessant moment om de huidige tarieven vast te leggen in een langlopend contract, vooral omdat de prijzen naar verwachting later in het jaar zullen stijgen en het prijsplafond in 2024 afloopt. Met het energieaanbod van De Zaak ben je verzekerd van de scherpste energietarieven op de markt en ontvang je tijdelijk een extra cashback van € 100,-.


Belastingrente op 1 juli omhoog – hoe voorkom je extra kosten?

Het percentage van de belastingrente stijgt per 1 juli van 4 naar 6 procent. Dat betekent een toename van 50 procent. 

Belastingrente kun je zien als een boete die de fiscus oplegt als je een belastingaangifte te laat betaalt. Of als er een correctie plaatsvindt waardoor je meer belasting verschuldigd bent. De overheid bepaalt het percentage van deze rente het kan jaarlijks wijzigen. 

Voor eenmanszaken geldt de stijging van de belastingrente voor alle belastingen, zoals btw, overdrachtsbelasting en inkomstenbelasting. Voor ondernemers met een bv of nv zijn vennootschapsbelasting en bronbelasting voorlopig uitgesloten, hoewel er wel plannen zijn voor een verhoging.

Advies van De Zaak: Zorg dat je belastingaangiftes correct en op tijd afhandelt, dan voorkom je belastingrente. Een goede boekhouder of belastingadviseur helpt je hierbij en vaak betaalt professioneel advies zichzelf terug.


EU stemt voor strengere regels AI. Wordt ChatGTP aan banden gelegd?

Het Europees Parlement heeft afgelopen woensdag met een duidelijke meerderheid een wet aangenomen die de regels voor kunstmatige intelligentie (AI) strakker maakt. 

Het doel van de AI Act uit de gevaren van kunstmatige intelligentie voor publiek en bedrijven in kaart brengen en aanpakken, met name op het gebied van auteursrechten en persoonlijke levenssfeer. Volgens de meeste parlementariërs moeten gekozen volksvertegenwoordigers zulke fundamentele beslissingen nemen in plaats van enkele grote techbedrijven. 

De vraag is: wat wordt het effect van de wet op ondernemers? Dat is lastig om nu al concreet te zeggen. Allereerst komt er verbod op het verzamelen van grote hoeveelheden biometrische data en realtime gezichtsherkenning in de openbare ruimte. 

Ook komen er strenge eisen voor generatieve AI-systemen als ChatGPT en programma’s voor het creëren van afbeeldingen, zoals DALL-E en Midjourney. In dit artikel leggen we uit hoe je veilig gebruik kunt maken van ChatGTP.

Door de AI Act moeten de bedrijven die dit soort systemen ontwikkelen voordat ze toegang krijgen op de Europese markt een risicoanalyse uitvoeren van de mogelijke gevolgen bij gebruik. Ook moeten ze transparant zijn over de data die ze gebruiken en garanties bieden voor cyberveiligheid en de impact op het milieu. Techbedrijven hebben de tijd om dit te regelen, aangezien de wet naar verwachting niet eerder dan in 2026 in werking zal treden.

Advies van De Zaak: Ja, de regels voor AI worden strenger. Maar dat zal de enorme snelheid waarmee kunstmatige intelligentie (AI) zich ontwikkeld waarschijnlijk niet afremmen. Als ondernemer is het noodzakelijk om op de hoogte te zijn van technologische ontwikkelingen op dit gebied. In dit artikel leggen we uit wat kunstmatige intelligentie is, welke vormen er zijn en welke kansen artificial intelligence (AI) biedt.


Kleine bedrijven makkelijk doelwit cybercriminelen. Zo houd je ze buiten de deur

Cyberdreiging is alomtegenwoordig en vormt een groeiende uitdaging – ook voor kleine ondernemers. Helaas blijkt uit onderzoek van het Digital Trust Center (DTC) dat zzp’ers en mkb’ers met maximaal 25 werknemers de snelheid waarmee cybercriminelen nieuwe aanvalsmethoden bedenken en uitvoeren vaak niet kunnen bijhouden.

Gelukkig gaan er ook dingen goed. Zo geeft 80 procent van de zzp’ers en mkb’ers aan dat ze antivirussoftware hebben. Ook beweren ze phishing goed te kunnen herkennen

Aan de andere kant blijkt dat ondernemers de basis vaak niet of onvoldoende op orde hebben. Een eenvoudige, maar effectieve maatregel als tweefactorauthenticatie wordt vaak niet nageleefd. Bij de mkb-groep is bovendien vaak onduidelijk of bepaalde maatregelen binnen het bedrijf wel of niet genomen zijn.

Het Digital Trust Center is een overheidsinstelling die bedrijven helpt met veilig digitaal ondernemen. Op hun site kun je terecht voor nieuws (onder andere over recente dreigingen), informatie en advies. Ook kun je zelf je cyberveiligheid testen. 

Advies van De Zaak: Kleine ondernemers denken vaak dat ze geen interessant doelwit zijn voor cybercriminelen. Onterecht, want elk jaar krijgt een op de vijf Nederlandse bedrijven – van groot tot klein – te maken met een incident. Gelukkig zijn er enkele basismaatregelen die je vandaag kunt nemen om je te beschermen. In dit stappenplan laten we zien hoe je direct aan de slag kunt met cyber security.

Picture of Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…