Weet jij wat je uurtarief is? Veel mkb’ers hebben geen idee!
Bijna de helft van de mkb’ers weet niet wat hun gemiddelde uurtarief is. Daarnaast heeft bijna 40 procent geen inzicht in hoeveel winst ze per uur maken. Dit blijkt uit een onderzoek van bedrijfssoftwareleverancier Teamleader, uitgevoerd onder meer dan 250 Nederlandse ondernemers.
Dit gebrek aan inzicht kan vervelend zijn, aangezien 20 procent van de mkb’ers aangeeft niet in staat te zijn de inflatie en stijgende kosten te compenseren. De uurprijzen variëren sterk per sector. Zo rekenen ondernemingen in Publishing en Printing gemiddeld € 131, terwijl in de bouw een uurtarief van € 62 gebruikelijk is.
Er is ook positief nieuws. Een groeiend aantal mkb’ers (55 procent meer dan vorig jaar) werkt 40 uur of minder per week, wat wijst op een betere balans tussen werk en privé. Maar let op: de scheidslijn tussen werk en privé vervaagt snel. Zo werkt een derde van de mkb-ondernemers in het weekend, en neemt 40 procent van de jongere ondernemers ook buiten werktijd de werktelefoon op.
Advies van De Zaak: inzicht in je uurtarief en winst per uur is een belangrijke financiële indicator. Focus op het verhogen van je efficiëntie. Een betere planning kan wonderen doen. Neem dus de controle terug, optimaliseer je werktijd en maak stappen naar een beter verdienmodel en een gezondere werk-privébalans.
Onrust op de arbeidsmarkt: helft van de zzp’ers overweegt vast dienstverband
Uit recent onderzoek van QA Research onder werkenden blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over hun toekomst op de arbeidsmarkt.
Bijna de helft van de zzp’ers overweegt een vast dienstverband. Ook is de onrust onder werknemers met een tijdelijk contract groot: 63 procent voelt zich niet zeker van hun baan. Zelfs mensen in vaste dienst (53 procent) zijn niet gevrijwaard van zorgen over hun werk.
Vooral jongeren (18-24 jaar) ervaren veel onzekerheid, ondanks de talrijke vacatures. Factoren zoals de inflatie en stagnerende salarissen dragen bij aan deze gevoelens. De detailhandel en groothandel ervaren de meeste onrust, terwijl het onderwijs en de overheid relatief stabiel blijken.
Advies van De Zaak: als ondernemer is het essentieel om onrust onder medewerkers te voorkomen. Een sleutelrol is weggelegd voor communicatie. Wees transparant over de situatie binnen je bedrijf en zorg dat zzp’ers en werknemers met een tijdelijk contract duidelijkheid hebben. Denk verder goed na over arbeidsvoorwaarden. Een aantrekkelijk salaris is belangrijk, maar factoren zoals werktijden, mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en reistijd zijn ook van groot belang.
Cybercrime is het grootste ondernemersrisico. Hoe hou je criminelen buiten?
Vorig jaar werden 2,2 miljoen Nederlanders slachtoffer van online fraude, en bedrijven beschouwen cybercriminaliteit zelfs als het grootste risico voor 2024.
Digitalisering biedt echter vooral kansen, zo benadrukt demissionair staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen. Zij zet zich in om de digitale wereld veiliger en betrouwbaarder te maken.
Ze onderstreept het belang van overheidsmaatregelen tegen cybercriminelen. Criminelen brengen niet alleen financiële schade toe, maar kunnen ook onze meningen en zelfs de rechtsstaat beïnvloeden. Van Huffelen gaf aan dat nieuwe maatregelen in 2024 gericht zullen zijn op het versterken van de online betrouwbaarheid en zelfregie, plus het bevorderen van digitale participatie.
Een belangrijk initiatief is het herkenbaar maken van overheidssites. Met de extensie ‘gov.nl’ kun je eenvoudig onderscheid maken tussen authentieke overheidscommunicatie en mogelijke fraude.
Advies van De Zaak: cybercrime vormt een reële bedreiging, maar met de juiste maatregelen en bewustwording kun je jezelf en je bedrijf beschermen. Als mkb’er of zzp’er kun je laagdrempelig aan de slag met cybersecurity. Voor extra controles kun je over digitale veiligheid kun je terecht op veiliginternetten.nl en digihulp.nl.
Aangifte inkomstenbelasting doen? Gebruik de OndernemersCheck
Vanaf 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting over 2023 doen. Als zelfstandige is dat altijd ingewikkelder dan voor mensen in loondienst. Daarom werken veel ondernemers met een professionele boekhouder.
Startende of parttime zelfstandigen doen de boekhouding vaak zelf. In dat geval is het slim om vooraf te controleren of de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet. Want als je bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer voor Koophandel, betekent dat niet dat je ook voor de fiscus automatisch ondernemer bent.
Om zelfstandigen te helpen, heeft de Belastingdienst een online tool ontwikkeld: de Ondernemerscheck. Door enkele vragen in te vullen, krijg je snel een indicatie of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Zo weet je – voordat je aangifte doet – of je recht hebt op aftrekposten als zelfstandigenaftrek of mkb-winstvrijstelling.
Advies van De Zaak: ook als de Belastingdienst je niet ziet als ondernemer, moet je inkomstenbelasting betalen. Dat doe je dan als particulier. In dit artikel leggen we uit hoe de aangifte inkomstenbelasting werkt en hoe je ervoor zorgt dat je zo weinig mogelijk hoeft af te dragen.