De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed het weekend in! En er gebeurde weer genoeg…

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Hoe zorg je ervoor dat jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) uitkeert wanneer je niet kan werken?

Hoe voorkom je als ZZP’er dat je ondanks je AOV geen uitkering krijgt als je ziek bent? Want dat gebeurt! Vaak blijkt er onduidelijkheid te zijn over de voorwaarden van de verzekering. In de kleine lettertjes staat bijvoorbeeld dat klachten ‘medisch objectiveerbaar’ moeten zijn. Verzekeraars keren uit bij ziektes die medisch zijn vast te stellen. Bij long covid en burn-out klachten kan dat lastig zijn. 

Feitelijk ligt de beslissing in handen van de verzekeringsartsen die worden ingezet door de verzekeraars. Juristen hebben al hun kritiek geuit over deze belangenverstrengeling van verzekering en verzekeringsartsen. Zij zien dat het beleid van deze artsen verhardt. ZZP’ers die met hulp van een advocaat in beroep gaan tegen de negatieve beslissing van hun verzekeraar, krijgen vaak alsnog een uitkering. Want zeer vaak is de uitkomst van een objectieve keuringsarts anders. De verzekering moet dan alsnog betalen. Wat kun je als zzp’er ondernemen om dit te voorkomen?

Advies van de Zaak: misschien zul je nooit een vangnet nodig hebben, maar als je iets overkomt, is het fijn dat er een vangnet is. Lees hier welke opties je hebt. Sluit een AOV in ieder geval af via een financieel adviseur. Dat voorkomt problemen of onverwachte negatieve uitkomsten als je de verzekering nodig hebt. Doe de AOV scan om te onderzoeken welke verzekering bij jouw situatie past.

Mag ik de BTW altijd aftrekken als voorbelasting?

Het is weer de maand van de BTW aangifte en dus is het ook weer tijd om de mogelijkheden van BTW aftrek onder de loep te nemen. Mag je BTW altijd aftrekken als voorbelasting? Het antwoord is nee. Voorbelasting is de btw die jij betaald hebt voor de producten die je aangeschaft hebt voor en/of namens je bedrijf. Dat kan van alles zijn. Van wc papier tot een bedrijfsauto. Maar niet alle BTW kun je aftrekken. 

Als je zelf over jouw aangeboden producten of diensten geen BTW rekent, kun je ook geen BTW verrekenen over je inkoop. 

Als je privé aankopen doet, kun je hierover zakelijk geen voorbelasting aftrekken.

Eten en drinken: zakelijke lunches en diners in een horeca onderneming kun je voor 80% aftrekken van de inkomstenbelasting. Wil je je medewerkers een gratis lunch aanbieden, dan is de BTW beperkt aftrekbaar. Lees hier de regels.

Relatiegeschenken: zeker daarvan mag je de BTW verrekenen, maar als het bedrag van een relatiegeschenk voor iemand boven de €227 komt…dan vervalt de btw aftrek.

Advies van de Zaak: het is natuurlijk mogelijk dat je binnen je bedrijf een mix hebt van diensten/producten mét en zonder BTW. Dan kun je uiteraard btw aftrekken over de uitgaven die je gebruikt voor de belaste omzet. Hier lees je meer over BTW en aftrekbaarheid

Bedrijf kopen of verkopen? De overnamemarkt is nu aan de kopers. 

Het zijn ‘betere tijden’ voor ondernemers die een MKB bedrijf willen overnemen. De kopers kunnen nu eisen stellen. Die situatie was twee jaar geleden heel anders. Toen werd er meestal meteen cash afgerekend en namen de kopers genoegen met weinig voorwaarden ten aanzien van garanties en vrijwaringen. Maar stijgende rentes en onzekere economische tijden, hebben ertoe geleid dat kopers kritisch kunnen zijn, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van overnameplatform Brookz. 

De 6 voorwaarden die kopers nu vaak stellen bij een overname:

  • zekerheden in de vorm van een vermogensinstandhoudingsverklaring, om er zeker van te zijn dat eventuele claims op de verkoper verhaald kunnen worden;

  • verrekening financiering met de ‘vendor loan’ (verkoper verstrekt koper achtergestelde lening)

  • earn out waarbij de verkoper een deel van de overnamesom later ontvangt afhankelijk van omzet- en/of winstdoelstellingen in de toekomst

  • persoonlijke borgstelling

  • een bankgarantie

  • concurrentiebedding om te voorkomen dat de verkopende ondernemer binnen afzienbare tijd weer actief wordt in dezelfde sector, vaak voor een periode van 1 tot 3 jaar.

Advies van De Zaak: of je je bedrijf nu wilt verkopen, of juist aan een overname denkt. Deze tijden zijn voor alle partijen lastiger dan twee jaar geleden. Verdiep je in de mogelijkheden. Ook nu zijn er aantrekkelijke mogelijkheden voor verkoop van je bedrijf. En vraag advies van een financieel en fiscaal expert.

Nederlands pensioensysteem beste ter wereld. Hoe zorg je zelf voor een goed pensioen?

Het Nederlandse pensioensysteem is de beste van de wereld, vinden het Amerikaanse adviesbureau Mercer en beleggersorganisatie CFA Institute.

Ook nu het pensioenstelsel gaat veranderen en het pensioen straks alleen nog via dc-regelingen (defined contribution) mag worden opgebouwd, zijn Mercer en CFA Institute ervan overtuigd dat het stelsel ook tijdens de overgang prima blijft functioneren. 

In het nieuwe stelsel staat de hoogte van de pensioenuitkering niet vast, zoals nu wel het geval is. Het behaalde rendement uit beleggingen zal voor een groot deel de hoogte van de maandelijkse pensioenuitkering bepalen. Dat betekent ook dat werkgevers en werknemers zelf een steeds belangrijkere rol gaan spelen in hun eigen pensioen.

Advies van de Zaak: wil jij weten hoe je pensioen er op dit moment bijstaat, vul dan deze scan in. Lees hier wat je moet weten over het nieuwe pensioenstelsel en hoe je zelf invloed hebt op de opbouw van je pensioen.

 

Picture of Marlies Bonnike

Marlies Bonnike

Marlies Bonnike is uitgever, schrijver en redacteur. Zij startte haar loopbaan bij een internationale tijdschriftenuitgeverij, had haar eigen pr-bureau en was directeur van een tijdschriftenuitgeverij. Ze was de mede oprichter en eigenaar van Editio, een online schrijversacademie.
Lees ook…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…