Recruitment is onmisbaar voor iedere organisatie. Want wie wil groeien, die wil nieuwe mensen vinden. Wat recruitment is, hoe je het werven van nieuwe medewerkers slim aanpakt en hoe je zorgt dat je de juiste mensen niet alleen binnenhaalt, maar dat ze ook blijven, dat lees je in dit blog.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Recruitment is eigenlijk een ander woord voor de werving en selectie van (nieuwe) medewerkers. Het is het proces van vinden, werven, selecteren en aanstellen van geschikte kandidaten, of dit nu medewerkers in loondienst, of (tijdelijke) freelancers of zzp’ers zijn.

Wat is een recruiter

Een recruiter begeleidt het hele proces van werven en selectie en vervullen van een vacature en zorgt dat de juiste persoon op de juiste plek terecht komt (van binnen of buiten de organisatie). Recruiters zijn echte vakspecialisten en houden zich continu op de hoogte van (toekomstige) vraag- en aanbod op de arbeidsmarkt. Hierbij gebruiken ze veelal social media en hun eigen netwerk. 

Verschillende typen recruiters

Het doel van een recruiter is het vinden van de perfecte match tussen werkgever en een werknemer.  Er zijn vier verschillende typen recruiters, namelijk: intercedenten, corporate recruiters, recruitment consultants en headhunters.

Recruiters die werken voor uitzendbureaus worden vaak intercedenten genoemd. Corporate recruiters werken over het algemeen op de HR-afdeling en werven en selecteren voor hun eigen organisatie. Recruiters van traditionele recruitmentbureaus, ook wel recruitment consultants, zoeken kandidaten voor verschillende organisaties en recruitment consultants die zich hoofdzakelijk met executive search bezighouden, worden headhunters genoemd. 

Waarom een recruitmentbureau inhuren?

Er zijn natuurlijk verschillende redenen waarom je als bedrijf of als werkzoekenden gebruik wil maken van externe recruiters. 

Dit kan o.a. zijn: 

  • Gebrek aan tijd of middelen en focus
  • Vanwege de expertise of specialisme en als sparringspartner
  • Recruiters zijn commercieel ingestelde mensen  
  • Bedrijven/ondernemers willen geen sollicitanten afwijzen
  • Recruiters hebben een uitgebreid netwerk 

Zelluf doen?

Past het inhuren van een recruiter niet in jouw budget of in jouw strategie, of wil je zelf op zoek naar nieuwe kandidaten? Dan zijn vacaturewebsites een gouden bron van informatie, die je tips, tricks en hele geschikte kandidaten kunnen opleveren. 

Zo leer je snel hoe je de beste vacatureteksten opstelt, waar je op moet letten bij het werven en selecteren van een nieuwe medewerker, maar ook wat kandidaten van jou als werkgever verwachten. 



Gerelateerd lezen:
Opdrachten aannemen via een bemiddelingsbureau

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Na het succesvol doorlopen van de sollicitatiegesprekken is dit het moment waarop je afspraken maakt over de voorwaarden waaronder iemand gaat werken….
Vrouwen krijgen in Nederland voor hetzelfde soort werk 13 procent minder betaald dan mannen. Om die loonkloof te dichten, tekende de Europese Unie in…
Bij De Zaak geloven we dat ondernemers de vrijheid moeten hebben om hun ondernemersdromen waar te maken. Ondernemers geven smaak aan de wereld en…
Bij De Zaak geloven we dat ondernemers de vrijheid moeten hebben om hun ondernemersdromen waar te maken. Ondernemers geven smaak aan de wereld en…
Goed personeel ligt niet voor het oprapen. Toch laten veel bedrijven AOW’ers bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd direct afvloeien. Dat…