Thema's
Kom je mensen tekort voor een groot project of heb je in drukke periodes extra krachten nodig? Tijdelijk personeel kan je uit de brand helpen. Maar welke opties heb je als ondernemer? Hoe vind je de juiste medewerker voor jouw situatie? En waar moet je aan denken als je iemand tijdelijk inhuurt? We zetten de opties op een rij.

In het kort

  • Huur tijdelijk personeel in voor wisselende productiviteit, vervanging bij verlof of ziekte, en tijdelijke expertise.
  • Overweeg uitzendkrachten, zzp’ers/freelancers, personeel met een tijdelijk contract, oproepkrachten of samenwerking met andere ondernemers.
  • Uitzendkrachten zijn flexibel inzetbaar zonder administratieve verplichtingen, maar brengen hogere kosten met zich mee.
  • Freelancers bieden expertise en zelfstandigheid, maar hebben vaak een hoger tarief en minder binding met het bedrijf.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Waarom tijdelijk personeel inhuren?

Pieken in werkdruk, uitval van personeel of een bepaalde vaardigheid of expertise die je mist: tijdelijk personeel kan een oplossing zijn. Met tijdelijke medewerkers kun je extra krachten inzetten op het moment en de plek waar en wanneer je het nodig hebt. Vaak zetten ondernemers tijdelijk personeel in bij:

  • Wisselende productiviteit in het bedrijf, bijvoorbeeld door specifieke projecten of onder invloed van de seizoenen.
  • Bij vervanging voor (zwangerschaps)verlof, ziekte of tijdelijke uitval
  • Om extra kennis en/of vaardigheden tijdelijk in huis te halen.
  • Voor tijdelijke opdrachten of projecten


Opties tijdelijk personeel op een rij

Uitzendkrachten, freelancers, flexwerkers, werkstudenten, oproepkrachten of samenwerken met andere ondernemers? Je hebt veel opties op het gebied van tijdelijk personeel. En elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Uitzendkrachten

Een uitzendkracht huur je in via een uitzendbureau. Het uitzendbureau zorgt voor de werving en selectie van de kandidaten en voor de betaling van de uitzendkracht. Jij betaalt het uitzendbureau een afgesproken tarief. Uitzendkrachten zijn een flexibele oplossing voor pieken in werkdruk of om taken uit te besteden waarvoor je zelf de kennis of vaardigheden niet in huis hebt.

  • Voordelen: flexibel inzetbaar, geen administratieve verplichtingen en bij uitval krijg je snel een vervanger via het uitzendbureau.
  • Nadelen: relatief hoge kosten, minder betrokken bij het bedrijf, mogelijk minder kennis en ervaring.


Zzp’ers/freelancers

Zzp’ers/freelancers zijn zelfstandige ondernemers die hun eigen diensten aanbieden. Je sluit met hen een overeenkomst voor de levering van diensten. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor de belastingafdracht en verzekeringen. Freelancers zijn ideaal om in te schakelen voor specialistische klussen of projecten waarvoor je geen vast personeel hebt. Ze zijn vaak onderdeel van de flexibele schil van een bedrijf.

  • Voordelen: brengen vaak veel expertise mee, flexibel inzetbaar, zelfstandig en proactief, geen contract van toepassing (geen ontslagvergoeding etc.), de ondernemer is zelf verantwoordelijk voor verzekeringen en belastingen.
  • Nadelen: hoger tarief dan vaste medewerkers, minder binding met het bedrijf.


Personeel met een tijdelijk contract

Je kunt ook personeel aannemen met een tijdelijk contract. Dit contract heeft een wettelijke maximale duur van twee jaar. Tijdelijke contracten zijn een goede optie als je op korte termijn extra mensen nodig hebt, maar niet zeker weet of je ze op lange termijn wilt behouden.

  • Voordelen: Voordelen: flexibel inzetbaar, lagere kosten dan een vast contract, minder risico, contract eindigt automatisch na afloop.
  • Nadelen: beperkte maximale duur, minder loyaliteit aan het bedrijf, kan leiden tot hogere werkdruk voor vast personeel.


Oproepkrachten

Oproepkrachten zet je alleen in als je ze nodig hebt. Ze hebben geen vast contract, je betaalt ze per uur dat ze werken. Oproepkrachten zijn ideaal om in te schakelen voor piekmomenten, als vakantiekrachten of om gaten in het rooster op te vullen.

  • Voordelen: zeer flexibel inzetbaar, lage kosten, geen verplichtingen.
  • Nadelen: minder loyaliteit aan het bedrijf, vaak minder kennis en ervaring, kan leiden tot onregelmatige werktijden.


Samenwerken met andere ondernemers

Als je samenwerkt met andere ondernemers, dan kunnen jullie elkaars personeel inlenen bij pieken in de werkdruk of bij uitval van een medewerker. Dit kan een kostenbesparende oplossing zijn en daarnaast is het ook goed voor het netwerk.

  • Voordelen: lagere kosten, goed voor je netwerk, flexibele oplossing.
  • Nadelen: afhankelijk van de beschikbaarheid van andere ondernemers, mogelijk minder controle over de kwaliteit van het werk, niet altijd geschikt voor alle werkzaamheden.


Werkstudenten

Werkstudenten zijn studenten die naast hun studie werken, vaak al in het vakgebied waarin ze studeren. Ze zijn beschikbaar voor een paar uur per week of een dagdeel. Werkstudenten kunnen niet alleen een waardevolle aanvulling zijn op je team, maar ook een manier om alvast nieuw talent kennis te laten maken met je bedrijf.

  • Voordelen: vaak lagere kosten, brengen frisse ideeën en nieuwe kennis in je bedrijf, helpt nieuwe werknemers kennismaken met je bedrijf.
  • Nadelen: lagere beschikbaarheid, beperkte werkervaring, hebben vaak wat extra begeleiding nodig.


Detachering

Kies je voor detachering? Dan neem je personeel in dienst van een detacheringsbureau. Net als bij een uitzendbureau zijn zij verantwoordelijk voor de werving, selectie, betaling en begeleiding van kandidaten en uiteindelijk de gedetacheerde medewerkers. Maar de medewerker werkt bij jou. Jij betaalt een tarief voor de geleverde diensten. Detachering wordt vaak gekozen als er voor langere tijd specifiek extra personeel nodig is en je zelf de HR-processen niet wilt of kunt afhandelen.

  • Voordelen: flexibele oplossing voor de langere termijn, zelf geen zorgen over de administratie, bij uitval zoekt het detacheringsbureau nieuwe kandidaten.
  • Nadelen: relatief hoge kosten, de gedetacheerde werknemer is vaak minder betrokken.


Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Welke optie past het best bij jou en je bedrijf?

Welke optie het best bij jouw bedrijf past, hangt af van de aard van de werkzaamheden, hoe lang je extra personeel nodig hebt, welk budget je hebt en hoe flexibel je wilt zijn. Maak voor jezelf een lijst met de belangrijkste criteria en kijk welke optie daar het beste bij past. Vragen die je daarbij kunnen helpen:

  • Aard van de werkzaamheden. Is er veel specifieke kennis nodig voor het werk? Heeft iemand aanvullende trainingen nodig om het werk te kunnen doen? Wat zijn de gewenste kwalificaties?
  • Hoe lang heb je extra personeel nodig? Is het eenmalig een korte periode? Is het een vast project met een vaste looptijd? Of heb je een flexibele oplossing nodig voor langere termijn?
  • Wat is je budget? Hoeveel kan en wil je per uur of per maand uitgeven aan personeel? Wil je extra betalen voor specifieke kennis of ruime werkervaring? Ga je zelf de kosten voor werving, selectie en begeleiding doen van je werknemers of wil je dat uitbesteden en daarvoor betalen?
  • Hoe flexibel wil je zijn? Moet je nieuwe medewerker direct beschikbaar zijn? Hoeveel uren per week heb je een tijdelijke kracht nodig?
  • Wat zijn de vaardigheden en de werkervaring die je zoekt? Moet iemand een bepaalde opleiding of diploma hebben? Wil je iemand met jarenlange ervaring of een student die je intensief begeleidt en dan zelf aan de slag kan?
  • Hoe betrokken moeten de flexwerkers zijn? Wil je gemotiveerde medewerkers of is het belangrijk dat je tijdelijke personeel afstand kan houden? Moet iemand passen in de cultuur van je bedrijf?
  • Wat wil je zelf doen en wat wil je uitbesteden? Ga je zelf de werving, selectie en betaling van de werknemer regelen? Of wil je tijdelijk personeel inhuren via een externe partij? En moeten flexwerkers hun gewerkte uren dan aan jou doorgeven of liever aan een externe partij? Weet je genoeg over wat je juridisch moet regelen voor tijdelijk personeel of is het slim om loonbetaling en andere administratieve verplichtingen uit te besteden?


Tips bij het inhuren van tijdelijk personeel

Waar moet je aan denken bij het tijdelijk in dienst nemen van personeel? Als je weet welke optie het beste bij jouw situatie past, helpen deze tips je aan de beste samenwerking met de mensen die je op tijdelijke basis wilt inzetten.

Maak duidelijke afspraken

Leg ook bij tijdelijk personeel alle afspraken vast in een schriftelijke overeenkomst. Denk aan de aard van de werkzaamheden, maar ook aan de arbeidsvoorwaarden, de duur van de overeenkomsten en de betaling.

Zorg voor een goede onboarding of inwerkperiode

Maak de nieuwe medewerker wegwijs in de organisatie, zorg dat hij of zij kennismaakt met de relevante collega’s en zorg voor goede begeleiding in de eerste werkdagen.

Let op de wet- en regelgeving

Ook als mensen maar een korte periode bij je werken, moet je voldoen aan verschillende wetten en regels. Denk aan de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), maar ook aan regels die in de cao zijn opgenomen.

Doe de Waadi-check als je ergens anders personeel huurt

Als je mensen wilt inhuren via een externe partij, krijg je te maken met de Wet Allocatie Arbeidskrachten (Waadi). Door deze wet moet jij zelf controleren of het bedrijf waar jij mensen inhuurt, de uitlener, wel in het Handelsregister staat. Je kunt een boete krijgen als dit niet zo is.

 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Foto van Lian de Snoo van Zon

Lian de Snoo van Zon

Als ondernemer heb je het druk genoeg. Daarom vind ik het belangrijk om ingewikkelde informatie om te zetten in praktische, makkelijk leesbare artikelen, zodat jij snel weer verder kunt.
Lees ook…
Om op te vallen bij potentiële kandidaten moet je personeelsadvertentie goed in elkaar zitten. Waar moet je op letten bij een effectieve vacaturetekst…
Nieuwe mensen nodig? Beperk jezelf dan niet tot traditionele kanalen voor werving en selectie. Sociale media hebben een gigantisch bereik en bieden…
Wil je indruk maken met een kerstpakket dat écht gewaardeerd wordt? Ontdek de 8 do’s en don’ts die je helpen om een keuze te maken die past bij jouw…
Ben je als ondernemer op zoek naar die ene speld in de hooiberg? Dan weet je hoe lastig het kan zijn om de juiste medewerker te vinden in een…
Ben je op zoek naar een flexibele en maatschappelijk verantwoorde manier om werkzaamheden in je bedrijf uit te besteden? Ontdek hoe een sociale…
Als werkgever heb je de taak om de identiteit van je werknemers te verifiëren. Voorafgaand aan de indiensttreding bekijk je het originele…