Als je zaken doet over de grens komt er een grote verscheidenheid aan verwarrende btw-regels op je af. Voorkom boetes en regel je zaakjes goed. Een goede voorbereiding is het halve werk. Volledig kunnen we hier niet zijn, maar dit zijn belangrijke btw-regels en valkuilen om nu al rekening mee te houden.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Onze grootste handelspartners zijn nog altijd de Europese buurlanden. Duitsland en België voeren de ranglijst aan, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk. Kijken we verder, dan staat Rusland (geen lid van de Europese Unie) ook in het rijtje. Op de vierde plaats welteverstaan – als we het over invoer hebben. De 28 lidstaten van de EU hebben btw-regels opgesteld. Raimo Kool is senior btw-adviseur bij Mazars, een internationale dienstverlener op het gebied van onder meer accountancy en juridische en fiscale zaken. Hij zegt: “Aan die Europese btw-regels moeten we ons allemaal houden. Maar de lidstaten interpreteren ze verschillend. Ze mogen daarnaast op sommige btw-gebieden zelf weten hoe ze de uitvoering regelen. Dat leidt tot frustratie en onbegrip.”

Duitsland

Wie in Duitsland goederen wil verkopen, lukt het meestal wel om bij de Duitse belastingdienst antwoord op vragen te krijgen. Gaat het om handel in bijvoorbeeld Bulgarije, dan wordt het lastiger. Kool noemt een praktisch voorbeeld: “Een bedrijf had eenmalig een levering gedaan in Bulgarije met een marge van 2.000 euro. Achteraf kwamen ze bij ons met de vraag hoe dat eigenlijk met de btw moest. Let wel, de levering had al plaatsgevonden. Wij belden met Bulgaarse collega’s en die wezen erop dat je in Bulgarije voordat je levert een btw-nummer moet hebben. Het bedrijf had dus volgens de geldende Bulgaarse regels onbewust fraude gepleegd. Het boeterisico liep op tot een ton…”

Check vooraf welke btw-regels gelden in het land waar je zaken mee gaat doen.

Binnen de EU: ‘intercommunautaire levering’

Ga je zakendoen binnen de EU, dan gelden er voor goederen en diensten verschillende btw-regels. We beperken ons nu even tot goederen. Lever je die aan een ondernemer binnen de Europese Unie, dan spreken we niet over export maar over ‘intracommunautaire leveringen’ (ICL). De hoofdregel bij deze zogenoemde grensoverschrijdende leveringen is dat de goederen belast zijn in het land waar zij heengaan. Dit heet ook wel ‘het bestemmingslandbeginsel’. Een intracommunautaire levering is in het land van herkomst belast met 0% btw. In het bestemmingsland betaalt de ontvanger dus wél een btw-tarief. In het algemeen breng je dus zelf geen btw in rekening aan ondernemers uit andere EU-landen.

Voor verkoop aan niet-ondernemers, die dus geen btw-identificatienummer hebben, gelden weer andere regels (zie bijvoorbeeld verderop, onder ‘afstandsverkopen’). Kool waarschuwt: “De gedachte die te vaak bij het mkb in Nederland heerst, is dat voor alles wat met buitenlandse handel te maken heeft, het btw-nultarief geldt. Daar komt ellende van, dat zien mijn collega’s en ik dagelijks in de praktijk.”

Voorkom problemen met de fiscus door voordat je goederen aan een buitenlandse ondernemer gaat leveren, zijn btw-nummer te checken. De Europese Commissie heeft hiervoor een website: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/

Binnen de EU: ‘intercommunautaire verwerving’

Neem je goederen en/of diensten af van een ondernemer in een ander EU-land, dan spreek je niet over import maar over een intracommunautaire verwerving. De levering is in het ‘andere’ land belast met nul procent btw. Zelf moet je deze verwerving in je periodieke btw-aangifte opnemen. In de regel kan de btw in dezelfde aangifte als voorbelasting worden afgetrokken. Bij het afnemen van diensten van een ondernemer in een ander EU-land, wordt de btw naar je – zoals dat heet – ‘verlegd’. Op de factuur staat dan een tekst die aangeeft dat de btw-verleggingsregeling van toepassing is, bijvoorbeeld ‘reverse charge’. Lees meer over btw verleggen op de site van De Belastingdienst.

Binnen de EU: ‘afstandsverkopen’

Lever je goederen aan een klant in een ander EU-land en heeft die geen btw-nummer? Of vervoer je de goederen zelf of laat je dat doen? Dan bereken je in principe het btw-tarief van het EU-land waar de goederen naartoe gaan. Dit heet afstandsverkopen. De EU-landen hebben met elkaar drempelbedragen afgesproken. Dit om te voorkomen dat je je al voor één enkele levering in een ander EU-land moet laten registreren. Tot aan die drempelbedragen per land moet je Nederlandse btw in rekening brengen. Daarboven geldt het btw-tarief van het land van de klant.

Let op: de fiscus controleert scherp op intracommunautaire leveringen en verwervingen, omdat er in de EU veel wordt gefraudeerd.

Buiten de EU

Raimo Kool van Mazars: “Vanuit Nederlands btw-perspectief is het leveren van goederen of diensten buiten de EU een stuk overzichtelijker, maar dan moet je weer rekening houden met de fiscale gevolgen in dat verre buitenland.” Bij de export van goederen naar ondernemers buiten de EU factureer je het 0% btw-tarief. De import van goederen van buiten de EU moet je aangeven bij de douane in het land van binnenkomst of bestemming. Over die goederen betaal je btw en in veel gevallen ook invoerrechten. Neem je diensten af van ondernemers buiten de EU, dan wordt de btw meestal naar je verlegd. Naast de algemeen geldende regels voor een administratie, moet je bij import uit een niet-EU-land onder andere bewijsstukken als de vrachtbrief en factuur van douane bewaren in de administratie.

ABC-leveringen bij export buiten de EU

Bij een ‘ABC-levering’ zijn altijd tenminste drie ondernemers uit een of meer landen betrokken. Een voorbeeld: ondernemer A verkoopt aan ondernemer B. Ondernemer B verkoopt door aan ondernemer C. Bij een ABC-levering levert ondernemer A direct de goederen aan ondernemer C. Is je levering onderdeel van een ABC-levering naar een land buiten de EU? Je kunt dan het 0%-tarief gebruiken mits je een schriftelijke opdracht tot uitvoer krijgt van jouw koper. Bewaar deze verklaring ook bij de administratie.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Zo bereken je de bijtelling van je zakelijke auto Bijna iedereen zal ongetwijfeld wel eens van bijtelling hebben gehoord. Het is verstandig om je eens…
Weinig of geen aanvullend pensioen opgebouwd? Je bent niet de enige ondernemer. Gelukkig kun je fiscaalvriendelijk je pensioenpot spekken via de…
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) biedt ondernemers flinke belastingvoordelen bij het erven of schenken van aandelen van een vennootschap. In dit…
Zoek je een duurzame en fiscaal aantrekkelijke manier om je team te motiveren en gezond te houden? Met de fiets van de zaak-regeling maak je je…
In box 2 gaat het over belasting over aanmerkelijk belang. In 2023 is het tarief 26,90%. Vanaf 2024 zijn er twee tariefschijven: tot € 67.000 betaal…