Categorieën

De woorden boekhouder en accountant worden vaak door elkaar gebruikt. Onterecht wordt vaak gedacht dat accountant een netter woord is voor een boekhouder. Maar er zijn verschillen.

Heb jij vragen over het opstarten van een bv of holding? Schrijf je nu in voor de live webinar op 3 mei en krijg direct antwoord op al je vragen. Slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar!

 

Inhoudsopgave

Titels van boekhouder en accountant

Om het verschil tussen boekhouders en accountants duidelijk te maken zal er eerst ingegaan worden op de titels van de twee.

Boekhouder
De titel boekhouder is niet beschermd, dit houdt in dat iedereen zichzelf boekhouder mag noemen. Uiteraard zijn er wel opleidingen om personen tot boekhouder op te leiden, maar dit is niet verplicht.

Ben je op zoek naar een administratief expert die jouw boekhouding overneemt? Vergelijk Top 4 boekhouders uit de buurt. 

Accountant
De term accountant is wél een beschermde titel. Dit betekent dat niet iedereen zichzelf zomaar accountant kan noemen. De titel mag alleen gedragen worden nadat de benodigde opleiding succesvol is afgerond. Er zijn twee accountantstitels, een registeraccountant (RA) en een accountant-administratieconsulent (AA). De titel registeraccountant wordt behaald met een universitaire opleiding accountancy. Een accountant-administratieconsulent heeft een hbo opleiding accountancy afgerond.

Verschil in werkzaamheden

De titel is echter niet het enige verschil. Ook de werkzaamheden verschillen van elkaar. Een accountant heeft een controlerende rol en een boekhouder een uitvoerende rol. Dit betekent dat een boekhouder daadwerkelijk de boekhouding verricht, terwijl een accountant alleen de boekhouding inricht en controleert.

Toch zijn er in de praktijk veel overlappende werkzaamheden. Vandaar dat de termen vaak door elkaar worden gebruikt. Voor complexe vraagstukken zal een boekhouder je vaak doorverwijzen naar een accountant. Een boekhouder heeft meestal meer kennis over het uitvoeren van de boekhouding voor kleinere bedrijven, omdat die meer praktische ervaring heeft.

Er komt veel kijken bij het oprichten van een bv. Tijdens de live webinars op 3 mei krijg jij de kans om al je vragen te stellen. Wacht niet te lang en schrijf nu in!

Lees ook…
Wat is een service level agreement (sla)? En waarom is het belangrijk voor ondernemers? Wil je als ondernemer de kwaliteit van je dienstverlening…
Om een bedrijf te starten of te laten groeien, moet je investeren. Maar hoeveel geld heb je precies nodig? Dat is afhankelijk van meerdere factoren….
Hoe gezond is je financiële huishouding? En hoe winstgevend is je onderneming? De rentabiliteit is een belangrijke ratio voor het succes van je…
i.s.m.
Financieel beheer vormt een van de grootste uitdagingen voor ondernemers. Het effectief managen van financiën kan het verschil maken tussen het…
Je kent het wel. Toch maar een bonnetje vragen na een lunch, een aankoop in een kledingzaak of een uurtje parkeren. Wellicht zijn het aftrekbare kosten…
Je voert succesvol debiteurenbeheer als de debiteurenpost ten opzichte van je omzet zo laag mogelijk is. Met andere woorden, als de facturen op tijd en…