Thema's

Boekhouder vinden in jouw regio

Een boekhouder inschakelen is voor de meeste ondernemers een belangrijke stap. Je financiële administratie op orde hebben is van groot belang. Maar hoe vind je een goede boekhouder? Waar moet je op letten? De belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Inhoudsopgave

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Een professionele boekhouder biedt uitkomst. Door jouw administratie uit te besteden aan een boekhoudkantoor, zijn je cijfers altijd up-to-date en worden je aangifte correct en op tijd ingediend. Ontdek direct je opties.

Boekhouder zoeken of niet?

Boekhouden is een vak apart. Zelf je belastingaangifte doen is niet eenvoudig. Hiervoor is veel specifieke kennis nodig. Bijna ieder jaar veranderen de regels. De meeste ondernemers schakelen daarom een boekhouder of accountant in. 
 
Maar, wat laat je allemaal over aan de boekhouder? Er zijn allerlei mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld:
  • de volledige boekhouding en belastingaangiften uitbesteden
  • de boekhouding zelf doen en belastingaangiften uitbesteden
  • de boekhouding en de btw-aangifte zelf doen en alleen de inkomstenbelasting (eenmanszaak) of vennootschapsbelasting en loonbelasting (BV) uitbesteden.

Het is belangrijk te realiseren dat je niet álles wat met financiën te maken heeft kunt uitbesteden. Het inzicht in cijfers en de verantwoordelijkheid blijven bij jou. Al betaal je de boekhouder 350 euro per uur, als hij vergeet om aangifte te doen, ben je zelf verantwoordelijk. Daarnaast ben je de enige die de ins en outs van je business kent.

 
Je zult dus ook zelf conclusies moeten trekken op basis van je cijfers. Inzicht in cijfers kun je dus ook niet delegeren aan je boekhouder of accountant. De basis van boekhouden moet je zelf kennen.
 

Uitbesteden aan de boekhouder?

Om te kunnen bepalen wat je zelf doet en wat je uitbesteedt, zijn de volgende vier punten van belang:

1. Betrokkenheid

Je wilt zicht houden op de cijfers van jouw onderneming. Cijfers geven inzicht in de ontwikkeling van de omzet, de kosten en de marge. Ze geven aan of je onderneming levensvatbaar is. Ze laten zien of je klanten op tijd betalen en hoe het bedrijfsvermogen zich ontwikkelt. Als je alles uitbesteedt, loop je het risico het zicht op de cijfers te verliezen.

2. Tijd en energie

Boekhouden is ongetwijfeld niet je passie. Anders was je wel boekhouder geworden. Waarschijnlijk geef je je tijd en energie liever aan iets anders. De boekhouding uitbesteden kan dan ook een verstandige keuze zijn. Maar pas op, wanneer je alles uitbesteedt en je het zicht op de cijfers verliest, kan het zomaar gebeuren dat de financiën je meer tijd gaan kosten dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

3. Juistheid

Alles zelf doen, zonder verstand van zaken, is misschien niet handig. Want wanneer de cijfers niet kloppen, heb je geen goed stuurmechanisme en kloppen de belastingaangiftes ook niet.
 
4. Kosten
Het beperken van de kosten is voor veel ondernemers een belangrijk aandachtspunt. Een accountant is duurder dan een boekhouder. En alles zelf doen, kost niets. Behalve wanneer je het fout doet, dan kan het ineens een heel duur geintje worden.
 

De juiste expert en methode kiezen

Bij de meeste ondernemers is het volgende scenario waarschijnlijk. Je wilt betrokken blijven bij je cijfers, je wilt er niet té veel energie in stoppen, de cijfers moeten kloppen en de kosten binnen de perken blijven. Wat nu? Je moet twee belangrijke keuzes maken. Wie neem je in de arm en volgens welke methode ga je werken?
 

Boekhouder of accountant?

‘Accountant’ (AA of RA) is een beschermd beroep. Dat betekent dat je er vanuit mag gaan dat de accountant zijn kennis op peil houdt. Een accountant is over het algemeen wel duurder dan een boekhouder.
 
Iedereen (ook jij) kan morgen een administatiekantoor beginnen. Je bent boekhouder. Kennis en verstand van zaken zijn dus niet gegarandeerd. Sommige administratiekantoren leveren perfect werk, maar er is veel kaf onder het koren.
 

Goede boekhouder?

Hoe kom je erachter of je een goede boekhouder te pakken hebt? Stel veel vragen. Vraag hoe de boekhouder zijn kennis op peil houdt. Vraag collega-ondernemers naar hun ervaring. Vraag bij welke beroepsgroep de boekhouder is aangesloten en wat dat in de praktijk betekent.
 
Vraag ook of het administratiekantoor de bankafschriften automatisch inleest. Een kantoor dat bankafschriften nog handmatig verwerkt, maakt geen gebruik van de technologische mogelijkheden. Voor deze inefficiëntie betaal jij de kosten. En, belangrijk, spreek tenminste twee boekhouders, accountant- en/of administratiekantoren; alleen dan kun je een goede keuze maken.
 

Methode kiezen

Een tweede keuze die je moet maken, is de methode waarmee je wilt werken. Soms ben je gebonden aan de methode die de gekozen expert hanteert, maar wellicht doe je er goed aan om een expert te kiezen die de door jou gekozen methode ondersteunt. Welke opties zijn er?
 

1. Online pakket

Er zijn diverse betaalbare online pakketten op de markt. Het grote voordeel van het gebruik van een online-pakket is dat jij en de boekhouder bij de cijfers kunnen en een taakverdeling kunnen maken.
 
Zo kun je ervoor kiezen om zelf de boekhouding en btw-aangifte te doen. De expert controleert de door jou gevoerde boekhouding en doet de eindejaarsaangifte (btw en inkomstenbelasting in geval van een eenmanszaak en btw, vennootschapsbelasting en loonbelasting in geval van een bv).
 
Je kunt er ook voor kiezen om je boekhouder de volledige boekhouding te laten voeren. Je hebt dan door het online-pakket wel zelf zicht op hoe je er financieel voor staat.
 
2. Alles uitbesteden
Wanneer je alles uitbesteedt, lever je maandelijks alle bonnen, facturen en bankafschriften in bij de boekhouder. De boekhouder verwerkt alles in de boekhouding en verzorgt de belastingaangiften. Deze methode kost je waarschijnlijk de minste energie, maar je bent dan ook het minst betrokken.
 
Het is zaak om af te stemmen hoe je betrokken blijft bij de cijfers. Heldere maandelijkse rapportages en eens per kwartaal samen door de cijfers lopen kan de oplossing zijn.

3. Excel

Wanneer je onderneming nog erg klein is, kun je er voor kiezen om de facturen in excel bij te houden. Van een echte boekhouding is alleen geen sprake. De kans is reëel dat de boekhouder alle facturen alsnog in zijn boekhouding gaat verwerken om de belastingaangifte(n) te kunnen doen.
 

Boekhouder zoeken in jouw regio?

Ben je op zoek naar een boekhouder? Hoe duur is een boekhouder eigenlijk? Ontvang tot 4 prijsopgaven van boekhouders uit de buurt.

Op zoek naar professionele hulp voor je administratie en boekhouding? Ontdek direct je opties.

Lees ook…
Een goede bedrijfsadministratie vormt het financiële hart van alle bedrijfsmatige activiteiten – dat geldt zowel voor zzp’ers als mkb’ers. Naast…
Staat jouw bedrijf op het punt om te groeien en denk je aan het aannemen van personeel? Dan is dit hét moment om actie te ondernemen op het gebied van…
Een liquiditeitsbegroting is een belangrijk instrument voor elke ondernemer. Het biedt inzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf en helpt…
Excel rekent met heel veel decimalen. Bij de uitkomst toont het programma echter niet altijd alle decimalen. Dat hangt namelijk af van hoe Excel…
i.s.m.
Voor veel ondernemers, met name de kleinere, speelt de prijs van boekhouding een belangrijke rol bij het maken van een keuze. Begrijpelijk, maar vaak…
Het urencriterium is de sleutel tot veel fiscale voordelen die als ondernemer hebt. Begrijp jij de fijne kneepjes van deze regeling? In dit artikel…