Met de jaarwisseling voor de deur wil je misschien nog actie ondernemen, zodat je 2022 financieel optimaal kunt afsluiten. Om je op weg te helpen, geven we 11 eindejaarstips op het gebied van financiën, belastingen en administratie. Zo is jouw onderneming helemaal klaar voor het nieuwe jaar.

Inhoudsopgave

Wist je dat 30% van de Nederlandse ondernemers per jaar tot wel 138 uur op hun financiële taken kunnen besparen? Download het gratis e-book en leer hoe jij je bedrijfsuitgaven kunt stroomlijnen, tijd en geld kan besparen én het risico op financiële fouten kan minimaliseren.

Tip 1. Gebruik aftrekposten om de fiscale winst te drukken

Over de fiscale winst betalen ondernemingen uiteindelijk inkomstenbelasting. Dankzij gunstige aftrekposten kun je de winst verlagen (drukken). Met als resultaat een lagere fiscale winst.

Door ondernemersaftrek betaal je dus minder belasting aan het einde van de rit. Het kan daarom zeer aantrekkelijk zijn om aan het einde van dit boekjaar nog enkele investeringen te doen, zodat je in aanmerking komt voor deze aftrekposten. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Waarom doen veel zelfstandigen vaak aan het einde van jaar nog enkele (grote) investeringen? Dat heeft te vooral te maken met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

In veel gevallen is het fiscaal veel aantrekkelijker om nog dit boekjaar bedrijfsmiddelen aan te schaffen. Zeker als je daarmee de magische grens van € 2401 overschrijdt, waarbij elke investering minimaal € 450 bedraagt.

Voldoe je ook aan de overige voorwaarden? Dan mag je gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, ook wel bekend als kleine investeringsaftrek. Met deze gunstige aftrekpost mag je een flink deel van het investeringsbedrag van je winst aftrekken!

Een dubbel voordeel, want je schrijft een investering natuurlijk ook jaarlijks af. Wil je weten hoe je aan alle voorwaarden voldoet en welk percentage/bedrag je van de winst mag aftrekken? Lees dan ook ons uitgebreide artikel over kleinschaligheidsaftrek.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie wordt via de Energie-investeringsaftrek (EIA) beloond door de overheid. Het bedrijfsmiddel dat je aanschaft moet wel op de energielijst 2022 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan.

Op deze lijst vind je allerlei bedrijfsmiddelen die gebruikmaken van duurzame energie, de CO2-uitstoot verminderen of energiezuinig zijn. Staat jouw bedrijfsmiddel op de lijst? Dan mag je 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van de winst.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Ook als je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kun je gebruikmaken van gunstige aftrekposten. Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) mag je tot 45 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de winst.

Dit percentage verschilt per bedrijfsmiddel en hangt af van de gunstige milieueffecten en gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. De VAMIL wordt vaak in één adem genoemd met de MIA. Beide regelingen kun je namelijk combineren.

Dankzij de VAMIL mag je op een willekeurig moment een milieu-investering afschrijven (tot 7 procent van de aanschafwaarde). Door dit jaar (2022) sneller én meer af te schrijven, verlaag je op 2 manieren de fiscale winst waardoor je minder belasting betaalt.

Tip 2. Ben je starter? Dan mag je versneld afschrijven

Koop je een nieuwe laptop of werkplek voor je onderneming? In je administratie zijn dit geen kosten, maar investeringen. Kosten mag je direct van je winst aftrekken, waarmee je dus je fiscale winst verlaagt.

Investeringen – bedrijfsmiddelen van meer dan € 450 – schrijf je in een periode van doorgaans 5 jaar af. Maar wacht even, als starter mag je versneld afschrijven! Je mag investeringen dan in slechts 2 jaar afschrijven. En met deze hogere afschrijvingskosten kun je dit jaar nog je fiscale winst fors verlagen.

Tip 3. Stop je dit jaar met ondernemen? Zet je stakingswinst om in lijfrente

Stop je met ondernemen in 2022 en wil je niet meteen een fors bedrag aan belasting afdragen? Zet dan je stakingswinst om in een lijfrente.

Pas als je lijfrente wordt uitgekeerd, betaal je de verschuldigde inkomstenbelasting. Op de site van de Belastingdienst lees je meer over het doorschuiven stakingswinst.

Tip 4. Bedrijfsmiddel verkocht? Gebruik de Herinvesteringsreserve (HIR)

Heb je een bedrijfsmiddel verkocht in 2022? Vergeet dan niet dit bedrag te reserveren in de HIR. Hiermee verlaag je – net als bij andere fiscale aftrekposten – je fiscale winst (deel waar belasting over wordt betaald).

Belangrijke voorwaarde is dat je van plan bent een vervangend bedrijfsmiddel aan te schaffen met het geld dat je ontvangt uit de verkoop. Het aanschaffen van een of meerdere andere bedrijfsmiddelen moet binnen 3 jaar gebeuren. Zodra dat gebeurt, wordt de reserve opgeheven en betaal je alsnog belasting. De HIR is een gunstige aftrekpost die leidt tot uitstel van belasting.

Tip 5. In 2023 grote uitgaven gepland? Vorm een voorziening

Weet je nu al dat je volgend jaar of later een grote uitgave gaat doen? Vorm dan in 2022 een voorziening waarin je het bedrag reserveert.

Dit mag je namelijk van de belastbare winst dit jaar. De Belastingdienst klopt pas aan in het jaar waarin de voorziening wordt gebruikt. Voorwaarde is wel dat het voornemen voor de uitgave dit jaar concreet genoeg is.

Tip 6. Fiscale winst verlagen. Hoe zit dat met eventuele toeslagen?

De hoogte van je fiscale winst kun je in veel gevallen dus verlagen door gebruik te maken van gunstige ondernemersaftrek. Vergeet niet hierbij rekening te houden met toekomstige toeslagen waarvoor je eventueel in aanmerking komt.

Je fiscale winst in 2022 maximaal verlagen en zo min mogelijk belasting betalen dit boekjaar kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de hoogte van toeslagen in 2023.

Bijvoorbeeld: dit jaar versneld afschrijven voor starters is minder verstandig als je volgend jaar gebruik maakt van kinderopvang en hier toeslagen voor ontvangt. Je wil dan juist in 2023 (en later) de fiscale winst zoveel mogelijk verlagen, voor een zo hoog mogelijke kinderopvangtoeslag.

Tip 7. Dit kun je doen als je winst nét in de hoogste inkomstenschijf valt

Heb je in 2022 een goed jaar gedraaid met een mooie winst en eindig je daarmee nét in het hoogste belastingtarief? Dan kan het aantrekkelijk zijn om aan het einde van het jaar je winst te verlagen door wat meer kosten te maken of een geplande investering naar voren te halen.

Zo valt je winst misschien niet langer voor een deel in de hoogste belastingschijf waar je 49,50 procent belasting betaalt over alle fiscale winst boven de € 69.398.

Tip 8. Je kunt nog één keer gebruik maken van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Een bedrag doteren aan de fiscale oudedagsreserve wordt in 2023 stopgezet. Dit jaar mag je nog wel geld toevoegen aan dit fiscaal aantrekkelijke spaarpotje.

Zo kun je in één keer 9,44 procent van je winst (maximaal € 9.632) reserveren voor een oudedagvoorziening met belastingvoordeel. Over het bedrag betaal je pas veel later belasting, namelijk als het bedrag vrijkomt op je oude dag.

Tip 9. Te veel of te weinig btw afgedragen in een van de tijdvakken in 2022?

Het kan iedereen overkomen: de aangifte omzetbelasting blijkt achteraf niet helemaal te kloppen. Je hebt te veel of te weinig btw afgedragen. Het verschil moet je corrigeren.

Bij bedragen lager dan € 1000 mag je het verschil rechttrekken in een volgend tijdvak. Bedragen hoger dan € 1000 corrigeer je in een speciale ‘suppletieaangifte’. In dit artikel leggen we uit hoe btw-suppletie werkt.

Tip 10. Hoe zit dat ook alweer met de btw-correctie van een auto van de zaak?

Rijd je een auto van de zaak die je ook gebruikt voor privédoeleinden? Vergeet dan niet om een correctie door te voeren in de laatste btw-aangifte van het boekjaar (Q4).

Tenzij je het werkelijke privégebruik nauwkeurig hebt bijgehouden, bedraagt de correctie 2,7 procent van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm). Voor auto’s die al langer dan 5 jaar zakelijk worden gereden, geldt een lager correctiepercentage van 1,5 procent van de catalogusprijs.

Tip 11. Jaaromzet niet meer dan € 20.000? Vraag de kleineondernemersregeling (KOR) aan

Draai je niet meer dan € 20.000 omzet per jaar? Bespaar jezelf dan de administratieve handelingen rondom btw en vraag de kleineondernemersregeling (KOR) aan. Je hoeft dan geen btw in rekening te brengen aan je klanten en je hebt ook geen recht op btw-aftrek.

Dat scheelt een hoop gedoe. Als je in 2023 gebruik wil maken van de KOR, moet je je hiervoor dit jaar nog aanmelden bij de Belastingdienst.

Schakel een goede boekhouder in

Tot zover de lijst met eindejaarstips waarmee je zo goed mogelijk het jaar 2022 afsluit. Ben je zelf geen kei in het bijhouden van je administratie? Schakel dan een specialist in, bijvoorbeeld een boekhouder. Die weet precies op welke gebieden je dit jaar nog winst behaalt, hoe je gebruik maakt van gunstige aftrekposten en bepaalde subsidies aanvraagt.

Een goede boekhouder verdient zichzelf vaak terug, omdat hij of zij helemaal up-to-date is van alle mogelijke fiscale voordelen en belastingregels. Zo profiteer jij maximaal van alle voordelen. 

Ben jij veel tijd kwijt met het verwerken van bonnetjes, declaraties en facturen? Download gratis e-book: Zo bespaar je tot 138 uur per jaar op je bedrijfsuitgaven en ga direct aan de slag!

Martin De Coninck

Martin De Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.
Lees ook…
i.s.m.
In het huidige zakelijke landschap is de perceptie van klanten als absolute ‘koning’ of ‘koningin’ aan het verschuiven. Hoewel klanten van het…
Twijfel je over de financiële haalbaarheid van je nieuwe bedrijf of project? Stel dan een exploitatiebegroting op. Die helpt je bij het in kaart…
Je voert succesvol debiteurenbeheer als de debiteurenpost ten opzichte van je omzet zo laag mogelijk is. Met andere woorden, als de facturen op tijd en…
Tijdens het ondernemen wil je zo veel mogelijk inzicht in je financiën en je geldzaken. Dit krijg je door een jaarlijkse begroting te maken. Naast het…
Een scherpe prijs is een belangrijk onderdeel van een winnende offerte. Maar hoe reageren consumenten op prijsveranderingen? Dit is waar…
Het runnen van een webshop brengt veel uitdagingen en keuzes met zich mee. Ook als het gaat om de administratie. Het is belangrijk dat je je…