In een tijd waarin 90 procent van de start-ups de eerste vijf jaar niet overleeft, is een onderscheidend merk het verschil tussen overleven en ten onder gaan. Terwijl grote bedrijven miljoenen investeren in merkstrategie, moet jij slimmer te werk gaan. Dit artikel biedt een praktische aanpak voor ondernemers die met beperkte middelen een krachtig merk willen bouwen.

In het kort

  • Bepaal je missie, kernwaarden en merkbelofte om een duidelijke identiteit te creëren.
  • Richt je op specifieke klanten en speel in op hun behoeften en problemen.
  • Ontwikkel een unieke visuele identiteit met een sterk logo, huisstijl en consistente beeldtaal.
  • Gebruik storytelling en een pakkende slogan om je merk emotioneel te verbinden met klanten.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is branding?

Bouwen aan je merk heet ook wel branding. Het draait om het creëren van een unieke identiteit voor jouw bedrijf. Branding omvat alles wat jouw merk onderscheidt van de concurrentie: van je logo en huisstijl tot je missie en boodschap. Een sterk merk vertelt een verhaal dat (potentiële) klanten aanspreekt en ze aantrekt tot jouw producten of diensten.

Waarom is branding belangrijk?

Onbekend maakt onbemind geldt ook voor merken. Zonder een duidelijke identiteit en boodschap is het lastig om op te vallen in een concurrerende markt. Branding helpt je om zichtbaar te worden en zorgt ervoor dat klanten je merk onthouden en loyaal blijven. Sterke merken zoals Coca-Cola en Apple hebben bewezen dat effectieve branding essentieel is voor groei en succes.

Stappenplan voor het bouwen van een sterk merk

1. Begin met een sterke fundering

Om een sterk merk te ontwikkelen, begin je met de basis:

  • Missie en visie: wat is het doel van je bedrijf en welke impact wil je hebben?
  • Kernwaarden: waar staat je merk voor? Denk aan waarden zoals duurzaamheid, innovatie of focus op de klant.
  • Merkbelofte: welke belofte doe je aan je klanten? Bijvoorbeeld snelle levering, een hoogwaardig product of persoonlijke service.


Je merkidentiteit begint bij het helder beantwoorden van deze vragen. Dit vormt de basis voor alle communicatie en helpt je een duidelijke boodschap te formuleren.

Lees ook: Waarom elke ondernemer een sterke bedrijfsstrategie nodig heeft

2. Ken je doelgroep

Een veelvoorkomende fout is je pijlen richten op iedereen. Het is belangrijk je te focussen op een specifieke doelgroep met overeenkomende kenmerken.

Onderzoek wie je potentiële klanten zijn en wat hen aanspreekt. Welke problemen lossen jouw producten of diensten op voor deze doelgroep(en)? Door dit te begrijpen, ontwikkel je een merk dat aansluit bij de behoeften van je klanten. Daardoor zullen zich door jouw bedrijf aangetrokken voelen.

3. Creëer een unieke visuele identiteit

Je visuele identiteit beïnvloedt hoe klanten jouw merk waarnemen. Denk aan:

  • Logo: een herkenbaar en professioneel beeldmerk.
  • Huisstijl: kleuren, lettertypen en designs die aansluiten bij jouw merk.
  • Beeldtaal: consistente beelden die je boodschap ondersteunen.


Een sterk visueel profiel zorgt voor herkenning en een professionele uitstraling. Denk aan een merk als Coolblue, waar kleur en design verbonden zijn met de merkidentiteit.

4. Bepaal je merkpositionering

Hoe wil je jouw merk in de markt zetten? Dit hangt af van je unieke verhaal en onderscheidend vermogen. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat maakt jouw merk uniek ten opzichte van de concurrentie?
  • Hoe communiceer je dit verschil helder?
  • Welke emoties wil je bij je klanten oproepen?


Sterke merken hebben een duidelijke focus en positioneren zich als de beste optie voor hun doelgroep.

5. Ontwikkel een heldere boodschap

Consistentie is cruciaal voor branding. Zorg ervoor dat je boodschap op je website, social media en advertenties overeenkomt met je merkidentiteit.

Gebruik zoveel mogelijk dezelfde woorden, toon en stijl in je communicatie. Dit zorgt ervoor dat klanten jouw merk als uniek gaan zien.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

6. Versterk je merk met storytelling

Jouw unieke ondernemersverhaal spreekt klanten aan. Vertel over de reis van jouw bedrijf, de uitdagingen en wat jouw producten of diensten bijzonder maakt. Klanten voelen zich aangetrokken tot authentieke bedrijven.

7. Zorg voor een duidelijke pay-off

Een pay-off of slogan vat de essentie van je merk samen in een paar woorden. Denk aan ‘Just Do It’ van Nike of ‘Even Apeldoorn bellen’ van Centraal Beheer Achmea. Een goede pay-off is kort, krachtig en blijft hangen. Neem de tijd om een slogan te bedenken die de merkbelofte versterkt.

8. Blijf je merk ontwikkelen

Branding is een continu proces. De markt verandert en klanten ontwikkelen zich, dus blijf flexibel. Evalueer regelmatig je strategie en pas deze aan wanneer nodig. Dit kan betekenen dat je je huisstijl aanpast, je kernwaarden aanscherpt of een nieuwe doelgroep aanspreekt.

Bouw in je eigen tempo en hou vol

Het ontwikkelen van een succesvol merk vraagt tijd en toewijding, maar de resultaten zijn de inspanning waard. Met een stevige fundering, consistente boodschap en een onderscheidende visuele identiteit zet je jouw merk krachtig in de markt.

Of je nu een nieuw merk opzet of een bestaand merk versterkt – met focus en een uniek verhaal kun je de concurrentie voorblijven. Een sterk merk trekt klanten aan en zorgt ervoor dat ze keer op keer voor jou kiezen.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Foto van Martin De Coninck

Martin De Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.
Lees ook…
Droom je van een eigen winkel? Dat lijkt misschien achterhaald in het online tijdperk, maar niets is minder waar. Met de juiste aanpak en voorbereiding…
Een tweede onderneming starten klinkt spannend: nieuwe avonturen, extra inkomsten, meer groei. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet vastloopt in regels,…
Als je een bedrijf start moet je inzicht hebben in het financiële plaatje. Wat kost het om een bedrijf te beginnen? Van een professionele werkplek tot…
Een eigen bedrijf starten is een avontuur vol uitdagingen en kansen. Maar hoe ambitieus je ook bent, zonder de juiste voorbereiding kun je tegen…
Je eigen baas te zijn – voor velen klinkt het als muziek in de oren. Je bouwt aan iets wat écht van jou is en hebt de vrijheid om je eigen koers te…
Droom je ervan om je eigen bedrijf te beginnen? Met deze praktische gids zet je goed voorbereid de eerste stappen richting ondernemerschap. Van het…