Categorieën

Zwetend op het werk? Dat hoeft niet de norm te zijn in jouw bedrijf. Een koele werkplek is niet alleen een kwestie van comfort, maar beïnvloedt ook de productiviteit en gezondheid van je team op warme dagen. In dit artikel kijken we hoe je de temperatuur in je bedrijf aangenaam kunt houden. Van airco tot watermeloen: zo houd jij je werkplek én je medewerkers koel op warme dagen.

In het kort

  • Zorg voor ventilatie door ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds laat ramen en deuren open te zetten.
  • Gebruik buitenzonwering, gordijnen en reflecterende raamfolie om direct zonlicht buiten te houden.
  • Installeer airco’s om een stabiele omgevingstemperatuur te behouden; mobiele airco’s kunnen ook nuttig zijn.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Het belang van een koele werkplek

Door klimaatverandering krijgen we vaker te maken met extreem weer. Hittegolven komen niet alleen vaker voor, maar worden ook intenser. En die hoge temperaturen komen met nadelen, zeker op de werkvloer.

We functioneren het best bij een temperatuur tussen de 20 en 22 graden. In de zomer kunnen we wennen aan een paar graden extra, maar wanneer het warmer wordt dan 26 graden nemen prestaties snel af. De meeste mensen zijn sneller moe, kunnen zich minder goed concentreren en er is kans op uitdroging en hittestress. Door te zorgen voor een koele werkplek, kun je de productiviteit en het welzijn van je werknemers dus aanzienlijk verbeteren.

Gezondheidsvoordelen van een koele werkplek

Een koel kantoor of een koele werkruimte biedt veel voordelen, waarvan de belangrijkste zijn:

  • Een verbeterde concentratie. Koelere lucht helpt de hersenen beter te functioneren, waardoor collega’s zich beter kunnen concentreren.
  • Verminderde gezondheidsrisico’s. Een koele plek om te werken vermindert het risico op hittegerelateerde problemen, zoals duizeligheid, vermoeidheid en hoofdpijn.
  • Betere gezondheid. Een fijne temperatuur om te werken draagt bij aan het algehele welzijn en de tevredenheid van werknemers.


Daarnaast is het voor je medewerkers ook een stuk prettiger om op hun werk te zijn, als ze zeker zijn van een koele werkplek tijdens warme dagen. Zo kunnen medewerkers ook bij hoge temperaturen het hoofd koel houden.

Praktische tips die de werkplek koel houden

Goede ventilatie

Door goed te ventileren, zorg je ervoor dat er koele lucht binnenkomt. Zet deuren en ramen open als het buiten kouder is, bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat. Overdag kun je er met een ventilator voor zorgen dat de lucht in beweging blijft. Dan voelt het als een briesje, waardoor de gevoelstemperatuur omlaag gaat.

Direct zonlicht buiten houden

Met buitenzonwering en gordijnen kun je direct zonlicht zo veel mogelijk buiten houden. Hierdoor blijft het binnen een paar graden koeler. Denk aan zonneschermen en rolluiken voor de buitenkant, maar ook aan reflecterende raamfolie die je binnen kunt aanbrengen. Goede zonwering kan de warmte-inval verlagen met 60 procent.

Airconditioning

De snelste en meest efficiënte manier om de temperatuur op de werkplek laag te houden, is een airco. Met een airco kun je een stabiele omgevingstemperatuur garanderen. Dit kan voor het hele bedrijf, maar als in een specifieke ruimte de hitte oploopt, kun je ook werken met een mobiele airco. Ook met een airco is het belangrijk om de ramen alleen tijdens de koelste momenten van de dag open te doen en de gordijnen zoveel mogelijk gesloten te houden om direct zonlicht te weren.

Meer groen om te koelen

Planten zorgen niet alleen voor een gezonder binnenklimaat door CO2 te absorberen en zuurstof te produceren. Ze kunnen een ruimte ook koelen. Ze absorberen zonlicht en geven koele waterdamp af, wat kan leiden tot een daling van de omgevingstemperatuur. Hierdoor zijn vooral planten met grote bladeren geschikt, omdat die veel water verdampen. Bijkomend voordeel: de schaduw van grote planten kan direct zonlicht op warme plekken tegenhouden.

Schakel elektrische apparaten uit

Elektrische apparaten en verlichting kunnen veel warmte afgeven. Schakel apparaten die je niet gebruikt uit en overweeg energiezuinige verlichting die minder warmte produceert.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Praktische tips om medewerkers koel te houden

Naast de werkruimte koel houden, kun je ook kijken hoe medewerkers het hoofd koel kunnen houden in de warmte. Want tijdens een hittegolf dringt de hitte vaak toch je werkplek binnen. Hoe zorg je dan dat medewerkers verkoeling vinden?

Pas werk- en pauzetijden aan op de hitte

Hoe vroeger in de ochtend, hoe lager de temperatuur. Hier kun je werktijden op aanpassen met een tropenrooster. Zo profiteer je van de koelere periode op de dag en hebben medewerkers na werk tijd elders verkoeling te zoeken. Naast werktijden kun je ook pauzetijden aanpassen. Moedig werknemers aan om vaker pauze te nemen en rust te zoeken op koele of schaduwrijke plekken.

Kijk kritisch naar kledingvoorschriften

Is een lange broek echt nodig als een medewerker de hele dag geen afspraken heeft? Of kan een korte broek ook? Niemand kijkt gek op van luchtigere kleding tijdens een hittegolf, maar het is wel belangrijk dat het passend blijft. Maak hierover regels, zodat medewerkers zich gepast kunnen kleden.

Tijdelijk andere werkplekken

Niet overal op kantoor of in een werkruimte is het even warm. Kijk of je tijdelijk meer werkplekken kunt creëren op de koelere plekken. Dit is misschien niet altijd ideaal qua indeling of looproute, maar het kan medewerkers wel tijdelijk een koelere plek bezorgen. Heeft een medewerker op zijn thuiswerkplek wel airco? Dan kun je ook overwegen of thuiswerken een optie is.

Zorg voor voldoende vocht

Zorg dat medewerkers voldoende water drinken. Voldoende hydratatie is extra belangrijk tijdens de warmere dagen. Lauwwarm water, maar ook warme dranken zoals thee, kunnen ervoor zorgen dat je koel blijft. Van warme drank ga je zweten, waardoor je lichaam sneller afkoelt. Naast genoeg water kan ook voeding voor hydratatie zorgen. Fruit zoals watermeloen bevat veel vocht, waardoor het ideaal is om dit op warme dagen ergens neer te zetten waar iedereen het kan pakken.

Houd polsen, voorhoofd en nek koel

Bij de polsen, enkels, het voorhoofd en de nek zitten grote bloedvaten dicht aan het huidoppervlak. Door deze gebieden te koelen, kan je de temperatuur van het bloed dat door deze vaten stroomt effectief verlagen. Dit kan door je polsen onder een koude kraan te houden of door een natte handdoek in je nek te leggen. Ook een USB-ventilator kan een optie zijn om individuele medewerkers af te koelen.

Het verschil tussen een koel kantoor of een warme ruimte

Die ene ventilator of dat uurtje doortochten in de ochtend gaat niet voor een drastische temperatuurverlaging zorgen, maar kan er wel voor zorgen dat de warmte draaglijk blijft. Willen mensen liever thuiswerken? Dan kun je deze tips ook met hen delen, want ook op een thuiswerkplek blijft het koeler met zonwering en een ventilator.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Foto van Lian de Snoo van Zon

Lian de Snoo van Zon

Als ondernemer heb je het druk genoeg. Daarom vind ik het belangrijk om ingewikkelde informatie om te zetten in praktische, makkelijk leesbare artikelen, zodat jij snel weer verder kunt.
Lees ook…
Duurzaam ondernemen is niet langer een trend, maar een noodzaak. Wil je weten hoe je direct kunt beginnen met een groener bedrijf? Deze 9 praktische…
Zonnepanelen plaatsen is een populaire groene keuze, maar zijn ze anno 2024 een slimme investering voor jouw bedrijf? Wat zijn de voordelen? Hoe…
Als ondernemer kun je niet meer om duurzaamheid heen. Of het nu komt door je eigen groene ambities, de verwachtingen van je klanten of omdat…
Wetenschappelijke studies tonen aan dat een groene werkplek voor je medewerkers net zo cruciaal is voor de mentale gezondheid als een goede stoel voor…
In een wereld waar de focus steeds meer ligt op duurzaam ondernemen, moeten bedrijven meegaan om competitief te blijven. Uiteraard kost verduurzamen…
Wil je als ondernemer je steentje bijdragen aan een betere wereld? Begin met iets simpels: afval scheiden binnen je bedrijf. Dit is niet alleen goed…