Het bedrijf werd in 2019 bovendien verkozen tot één van de twaalf winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds. De Zaak praat met Richard en Elsbeth Rensen over hun familiebedrijf en over de balans tussen denken en doen.
“We zijn begonnen als pandjeshuis”, vertelt Richard, die het handelen in zijn bloed lijkt te hebben. “Toen we verhuisden naar een nieuwe locatie, bleek dat helaas niet zo’n goede keus en besloten we online te gaan verkopen. Dat betekende een hele hoop pakketjes en op alles moest een etiket. Dat was lastig en duur en we vroegen ons af of het niet anders kon. Zo zijn we begonnen.”
Richard en Elsbeth moesten de etiketten groot inkopen. “Veel groter dan we nodig hadden en ik kon me voorstellen dat meer bedrijven dat probleem hadden. Ik ben er toen kleinere pakketjes van gaan maken en heb ze op E-bay gezet. Binnen een paar uur hadden we er al een hele hoop verkocht.”
Meegroeien
Inmiddels is het bedrijf in Haaksbergen een online etikettendrukkerij met de nieuwste digitale UV inkjet- en stanstechnologie. Daardoor kunnen ze binnen 24 uur leveren. “We zijn sinds 2007 heel gestaag gegroeid. Heel continue. Steeds het volgende stapje, zonder al te veel financiering.”
Elsbeth vertelt: “Het begint met geluk. Als mensen behoefte hebben aan je product, dan zit je goed.” Richard: “We zijn meegegroeid met de E-commerce. 12 jaar geleden was die een stuk kleiner en wij dus ook. Een bedrijf als Coolblue was toentertijd één van onze eerste klanten. Nu is het een van onze grootste.”
Maar er is meer nodig dan gunstige timing. Elsbeth vertelt: “Het belangrijkste is onze samenwerking. Richard is echt een ondernemer. Die ziet kansen, pakt het moment. Hij wil altijd kijken hoe het beter kan. Ik ben wat behoudender. Ik stel de vragen en ben gericht op continueren.” Die balans blijkt een uitstekende basis om op te groeien. Richard met een lach: “Als er eens iets fout gaat, komt dat meestal doordat ik niet goed heb overlegd.”
“Wij zijn geen mensen die op een troon zitten, we hebben iets moois neergezet, maar realiseren ons ook dat we andere mensen nodig hebben als we nóg meer willen bereiken.”
Zolemba is een familiebedrijf. Elsbeth en Richard zijn getrouwd en hebben kinderen en daarnaast een bedrijf met zo’n vijftig medewerkers. Ze geven toe dat samenleven en samenwerken niet altijd vanzelf gaat.
Elsbeth: “Er zijn altijd momenten die spanning opleveren, maar we hebben allebei dezelfde ambitie om iets groots te bereiken. We hebben ieder onze eigen taken en kunnen elkaar daarin ook loslaten.”
Richard: “Het is topsport en we hebben echt wel zware jaren gehad. Het trekt hoe dan ook een wissel.”
“Maar dan bereik je samen je eerste 100.000, je eerste miljoen, je eerste Gazelle award of je staat samen op de bedrijfsbarbecue met je mensen. Dan zie je wat je bereikt hebt. Daar zijn we trots op.”
Een mooi product over de grens brengen
Onlangs nam Zolemba CEO Marthijn Kieneker aan en maakte Elsbeth plaats voor een financieel manager. “Wij zijn geen mensen die op een troon zitten”, vertelt ze. “We hebben iets moois neergezet, maar realiseren ons ook dat we andere mensen nodig hebben als we nóg meer willen bereiken.” Richard: “We weten waar we goed in zijn. Zoeken naar handel. Het bevalt uitstekend dat we andere taken nu hebben overgedragen.”
“Als je ondernemer bent, dan wil je ondernemend zijn. Maar dat betekent niet dat je geen hulp mag vragen. Die is er gewoon.”
Dat zoeken naar handel maakte ze een uitstekende kandidaat voor het Oranje Handelsmissiefonds. Elsbeth: “In Nederland wordt veel waarde gehecht aan innovatie, hightech en ICT. Maar gewoon een mooi product de grens overbrengen, dat is de basis.” Met het netwerk en het advies van het Oranje Handelsmissiefonds, is Zolemba nu bezig een locatie op te zetten in Frankrijk. Engeland staat op de planning.
Richard: “Frankrijk is onze zwarte piste. We willen graag de oversteek maken naar Amerika, maar daar zitten veel haken en ogen aan. We hebben gezocht naar het lastigste alternatief binnen Europa. De wetgeving en de taal maken van Frankrijk een uitdaging. Perfect voor een pilot dus. Als we het daar redden, redden we het overal.”
Het Oranje Handelsmissiefonds ondersteunt elk jaar een aantal bedrijven die over de grens willen ondernemen. Elsbeth: “Een heel fijne club mensen waar we heel veel aan hebben. Het is heel mooi dat er organisaties als deze bestaan. Niet alleen het OHMF, maar ook de NBSO’s, het RVO en de ambassades.”
“Toen het allemaal begon in China, voorzag ik de gevolgen.”
“We hebben vrij veel ervaring in het buitenland en hebben zelfs een tijd in China gewoond, maar toch zijn wij ons dat pas laat gaan realiseren.” Richard: “Als je ondernemer bent, dan wil je ondernemend zijn. Maar dat betekent niet dat je geen hulp mag vragen. Die is er gewoon.”
Een investering waarmee je altijd goed zit
De coronacrisis maakt het voor veel bedrijven, nationaal en internationaal, moeilijk om te overleven. Mede doordat de E-commerce de afgelopen periode is gegroeid, geldt dat niet voor Zolemba. Maar dat was niet alles. Richard: “Toen het allemaal begon in China, voorzag ik de gevolgen.
Als de fabrieken zouden sluiten in China, zouden mensen nieuwe leveranciers moeten zoeken. Die leveranciers zouden wij kunnen zijn. Maar ik wist ook dat grondstoffen een probleem konden worden, wat ook bleek toen Europa op slot ging. Ik heb dus vijf in plaats van één truck per week aan grondstoffen laten komen.”
Elsbeth geeft toe dat zij degene was die behoudend reageerde. Richard: “Ik heb wel even moeite moeten doen, ja. Maar er zijn investeringen die je veilig kunt doen. Waarmee je goed zit, ook als het fout gaat.
Die vijf trucks zouden op de lange termijn toch wel gebruikt worden. Dan hoefde ik gewoon een tijd geen nieuwe te bestellen. Door de drukte is de voorraad meer dan nodig geweest en hadden we geen truck minder moeten bestellen.”
Ondanks alles besloot Zolemba streng te zijn over betalingen. Richard: “We hebben het er natuurlijk over gehad, maar uiteindelijk besloten geen termijnen toe te staan. Dat leverde aan het begin wat weerstand op. Maar bedrijven gaan failliet en verzekeringsmaatschappijen trekken hun handen ervan af. Daardoor gaan leverende bedrijven ook weer failliet.”
“We zijn heel ver gekomen met bevlogenheid en doorpakken. We zijn geen dromers. Als wij iets willen, gaan we ervoor.”
Bevlogen doorpakken
Ondertussen meldde Elsbeth zich aan om te ondersteunen in de zorg. “Ik reageerde op een oproep naar mensen met een medische of paramedische achtergrond. Ik ben van huis uit fysiotherapeut. Uiteindelijk heb ik zes weken in een verzorgingstehuis gewerkt, waar alle bewoners en veel personeel besmet waren geraakt.”
Richard: “Ik vind het echt heel stoer van Elsbeth. Er waren best mensen die het gek vonden. ‘Straks word je ziek!’ Maar Elsbeth vond gewoon dat je die mensen niet kon laten zitten.” Zij: “Het idee dat er niemand voor ze kon zorgen… Ik ben blij dat ik het kon doen. Het was een heel indrukwekkende ervaring.”
Vanaf september begint het grote Franse avontuur en Engeland moet rond zijn vóór het einde van het jaar. Elsbeth en Richard hebben er zin in. “We zijn heel ver gekomen met bevlogenheid en doorpakken. We zijn geen dromers. Als wij iets willen, gaan we ervoor.”
Tekst: Yanaika Zomer
Foto’s: Zolemba
Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.