Ondernemen betekent bezig zijn met de toekomst. Maar wat gebeurt er als u wegvalt? Hoe overleeft de onderneming dan? Zes voorzorgsmaatregelen om uw bedrijf verder te laten draaien zonder u.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Zorg dat uw bedrijf niet stil komt te staan

U staat er waarschijnlijk liever niet bij stil, maar wat gebeurt er met uw bedrijf als u onverhoopt wegvalt, bijvorbeeld door een ongeval of een ernstige ziekte? Klanten en leveranciers zullen in het begin vaak nog wel begrip en geduld tonen. Maar als het allemaal te lang duurt, haken ze een voor een af.

Zes voorzorgsmaatregelen

Met deze zes voorzorgsmaatregelen kan uw bedrijf ook zonder u verder.

  1. Wijs een vertegenwoordiger aan
    Klanten en leveranciers hebben dan hun aanspreekpunt: ze weten bij wie ze met hun vragen terecht kunnen.
  2. Maak cruciale informatie toegankelijk voor meerdere mensen
    Wat is de code van de kluis? Hoe log je in op de boekhouding? Het komt nog te vaak voor dat niemand bij de financiën kan, simpelweg omdat de inlogcodes voor bankrekeningen of de computer alleen bekend zijn bij de ondernemer zelf. Vindt u het niet wenselijk dat deze nog voordat er iets aan de hand is verspreid worden? Een verzegelde envelop in de kluis of bij de notaris of accountant kan dan een goede oplossing zijn.
  3. Documenteer de bedrijfsprocessen
    Iedere ondernemer doet er goed aan om vanaf de start dit al te regelen. Hij moet tenslotte ook met vakantie kunnen.
  4. Stel een calamiteitenvolmacht op
    Hierin regelt de ondernemer dat, indien hij plotseling wegvalt, anderen gerechtigd zijn om zijn belangen te behartigen.
  5. Maak een draaiboek
    Hoe werken bepaalde zaken? Wie is de contactpersoon bij welke zakelijke relatie? Het werkt veel efficiënter wanneer de (tijdelijke) opvolger eenvoudig kan beschikken over telefoonnummers en aanspreekpunten. Zo’n draaiboek hoeft niet vreselijk lang te zijn. Denk hierbij aan één A4’tje.
  6. Benoem een executeur
    In geval van overlijden is dit de persoon die de nalatenschap afwikkelt. Meestal is dat de bedrijfsopvolger. Maar ook kan er sprake zijn van verschillende executeurs. Voor de voortgang van het bedrijf is het van belang dat ook het ondernemingsvermogen onder de bevoegdheden van de executeur terechtkomt zodat die de zaken draaiende kan houden.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Heb je een goed idee en overweeg je om samen met een goede vriend, een familielid of je partner een bedrijf te starten? Ondernemen met mensen die je…
Een sterke bedrijfsstrategie is de sleutel tot succes en groei. Deze geeft je niet alleen een duidelijke koers, maar ook een basis voor concrete…
Wist je dat de overheid jaarlijks voor miljarden euro’s inkoopt bij ondernemers zoals jij? Van kantoorartikelen tot complete ICT-systemen – er liggen…
Je bedrijf laten groeien is voor bijna elke ondernemer een droom: meer klanten, hogere omzet en misschien wel uitbreiding naar nieuwe markten. Maar…
Het einde van het jaar is hét moment om je medewerkers te bedanken voor hun inzet en prestaties. Maar in plaats van een standaard borrel of diner, kun…
Een strategie ontwikkelen is één ding, maar de uitvoering ervan bepaalt of je je doelen ook echt bereikt. Dit artikel biedt praktische handvatten om…