Over doorlopende posten, ofwel de bedragen die u uw afnemers voorschiet, berekent u geen btw. Belangrijk is wel dat er een rechtsverhouding bestaat tussen uw afnemer en degene aan wie u betaalt.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Geen btw berekenen

Wanneer u als ondernemer wordt betaald, zoals voor een dienst of product, dan moet u daar btw over berekenen.

In sommige situaties is dit echter niet het geval, bijvoorbeeld bij subsidies of schadevergoedingen.

De betaling wordt dan niet gezien als een vergoeding waarover btw moet worden afgerekend. Op een eventuele factuur vermeldt u dan ook geen btw.

Rechtsverhouding is essentieel


Dit geldt ook voor doorlopende posten, waarbij u “op naam en rekening van de afnemer” betaalt. Dat is het geval als u namens een opdrachtgever aan een derde partij een bedrag betaalt, en dat vervolgens apart in rekening brengt bij uw opdrachtgever. Wanneer het een doorlopende post betreft, rekent u geen btw.

Om een bedrag als doorlopende post op te kunnen nemen, is het afzonderlijk doorberekenen van kosten echter niet voldoende. Er moet namelijk ook sprake zijn van een rechtsverhouding tussen uw afnemer en deze derde. Als er geen rechtsverhouding is, moet u wél btw rekenen.

Een aantal voorbeelden

1. Een aannemer betaalt de gemeentelijke leges voor een bouwvergunning die op naam komt te staan van zijn opdrachtgever. Het bedrag van de gemeentelijke leges is dan voor de aannemer een doorlopende post, aangezien er een rechtsverhouding bestaat tussen de gemeente die de bouwvergunning uitgeeft en de opdrachtgever op wiens naam hij staat.

2. Een advocaat betaalt griffierecht bij de rechtbank voor zijn cliënt, en brengt dat vervolgens bij die cliënt in rekening. Het griffierecht is voor de advocaat een doorlopende post, aangezien er een rechtsverhouding bestaat tussen de cliënt en de rechtbank.

3a. Een eigen rijder betaalt in het buitenland tolgeld voor het gebruik van wegen, bruggen, veerponten e.d. Dit tolgeld is géén doorlopende post voor de eigen rijder. Er bestaat namelijk geen rechtsverhouding tussen zijn opdrachtgever en de instantie die het tolgeld heft. De eigen rijder moet het tolgeld daarom mét btw in rekening brengen. Zijn opdrachtgever kan deze btw weer aftrekken.

3b. Het zou echter wél een doorlopende post zijn voor de eigen rijder als de opdrachtgever vooraf het gebruik van de weg of brug zou hebben geregeld, en de eigen rijder uit praktische overwegingen het tolgeld betaalt.

Andere doorlopende posten

  • Assurantiekosten die u de klant afzonderlijk in rekening brengt, maar die u zelf weer afdraagt aan de verzekeraar;
  • Invoerrechten en andere heffingen die u op uw naam, maar voor rekening van uw klant heeft betaald;
  • Overdrachtsbelasting en notariskosten die u voor uw rekening neemt bij verkoop ‘vrij op naam’.
  • Statiegeld op retourverpakking;
  • BPM van personenauto’s en motorrijwielen als de margeregeling niet van toepassing is;
  • De leges voor een kentekenbewijs die de leverancier van een motorrijtuig heeft betaald en doorberekend aan de koper.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Weinig of geen aanvullend pensioen opgebouwd? Je bent niet de enige ondernemer. Gelukkig kun je fiscaalvriendelijk je pensioenpot spekken via de…
Als ondernemer krijg je in Nederland te maken met arbeidskorting. Dit is een mooie meevaller: een verlaging op de inkomstenbelasting en premie…
Ben je een ondernemer met een holdingstructuur? In dit artikel leggen we uit hoe je met de deelnemingsvrijstelling in fiscale zin flink kunt besparen….
Benieuwd of de relatiegeschenken die je aan klanten en opdrachtgevers geeft ook fiscaal aantrekkelijk zijn voor je onderneming? In dit artikel ontdek…
2024 brengt nogal wat veranderingen in de wereld van belastingen. Van wijzigingen in box 1 tot nieuwe regels voor directeuren-grootaandeelhouders en…
Internationaal zakendoen opent deuren naar onbegrensde mogelijkheden, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. In dit artikel duiken we in de…