1. Oranje-mannen of Oranje-vrouwen?
“Ik neem aan dat we het nu over voetbal hebben, hahah. Ik heb heel veel respect voor de vrouwen, dat ze in zo’n betrekkelijk korte tijd op het hoogste wereldniveau een rol van betekenis spelen. Het mooie van de Oranje-vrouwen is, dat ze een enorme vechtlust hebben én een grote teamverbondenheid laten zien. Daar kunnen de Oranje-mannen best nog veel van leren. Hoewel ik dat nu ook meer zie in het huidige Oranje-mannen-elftal. Overigens kun je je – net als in het bedrijfsleven – afvragen of er überhaupt nog steeds een scheiding gemaakt moet worden tussen de mannen en de vrouwen.”
2. Jezus of Boeddha?
“Als oud-katholiek ben ik natuurlijk meer opgegroeid met Jezus, dan met de vier eeuwen eerder geboren Boeddha. Later ben ik echter gaan inzien, dat de werkelijke kracht zit in het geloven op zich. Volgens mij maakt het dus eigenlijk niet uit waarín je gelooft. In die zin zie ik beiden als vergelijkbare spiritueel leiders, die voor grote groepen mensen een rolmodel, een voorbeeld, een houvast en een geestelijk kompas bieden.”
3. Wijsheid of rijkdom?
“Persoonlijk ga ik eerder voor wijsheid, want dat is in mijn optiek echte rijkdom! Je leven lang leren is voor mij dus ook niet zomaar een losse kreet. Dat geldt in mijn persoonlijk leven, waarin ik op latere leeftijd nog ben gestart als PhD-student; dat past ook binnen ons instituut, waar we concreet inhoud geven aan het leven lang leren-concept.”
|
|
---|---|
Drs. Karel Knoester is oprichter van SenSolid Training & Coaching, het instituut voor Zelf-ontwikkeling in Groningen en in Elspeet. Karel is afgestudeerd als Gedragswetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen en is PhD-student aan dezelfde universiteit.
SenSolid verzorgt NLP-opleidingen en NLP-coaching en begeleidt professionals en zelfstandige ondernemers om hun doelen te bereiken en zichzelf verder te ontwikkelen.
|
4. Songfestival in Rotterdam of Maastricht?
“Tsja, Duncan heeft wel wat binnengehaald. Op zich wel vermakelijk om te zien hoe de grote(re) steden zich aanvankelijk als enthousiaste gegadigde spontaan en met veel bravoure naar voren schuiven, om zich daarna één-voor-één een schoorvoetend weer terug te trekken. Ik ben wat dat betreft ook wel weer van het compromis. Dus waarom niet de voorrondes in Maastricht en de finale in Rotterdam, of andersom. Kortom, hierin heb ik geen voorkeur. Het wordt sowieso komend jaar een prachtig jaar voor Nederland, met het Eurovisie Songfestival, maar ook de GP in Zandvoort.”
5. Trump of Poetin?
“Dit is voor mij een onmogelijk dilemma, want beide mannen vertegenwoordigen een deel van een bevolkingsgroep waar ik weinig mee heb. In mijn beeld is een wereldleider een verbinder, een innovator, maar bovenal een inspirator! Iemand die bruggen bouwt in plaats van muren. Als ik zie waar deze mannen hun accenten leggen, dan is dat juist het tegenovergestelde van wat ik van een echte wereldleider verwacht.”
6. Driedelig pak of joggingpak?
“Nu voel ik me even een outsider, want de tijd dat ik zelf in driedelig pak rondliep, ligt al wel heel lang achter mij en een joggingpak is ook nooit aan mij besteed geweest. Ik ben meer van de casual met jeans.”
7. Vaccineren of vertrouwen op eigen immuunsysteem?
“Het is altijd mooi om op je eigen immuunsysteem te kunnen vertrouwen én gelukkig zijn er wetenschappers die geneesmiddelen en medicijnen ontwikkelen die daar een prachtige aanvulling op kunnen zijn. Ik kies hier dus duidelijk voor vaccineren. Tegelijkertijd ben ik me ook bewust van de macht van de farmaceutische industrie, die wat mij betreft flink aan banden mag worden gelegd.”
8. Leiden of dienen?
“Dienend leiderschap is wel een hele mooie vorm van leiden. Ik geloof in de zelfverantwoordelijkheid van de mensen, dus je grootste uitdaging als leider is om je mensen zó te motiveren dat ze zelfstandig hun ding kunnen doen, hun bijdrage aan de continuïteit van je bedrijf kunnen leveren. Dat streef ik ook na binnen ons eigen team binnen SenSolid.”
9. Absolutisme of relativisme?
“Hier kies ik absoluut voor het relativisme. Ik denk dat alles met elkaar in relatie staat en dat er misschien wel een absolute werkelijkheid/waarheid bestaat, maar dat we die als mens nooit in de volle omvang kunnen aanschouwen/bevatten. We ervaren altijd maar een klein deel van de werkelijkheid. Dit houdt meteen in dat ik ook niet zo van dogma’s ben. Wat dat betreft ben ik redelijk pragmatisch: iets is waar, totdat het tegendeel is bewezen. Of nog praktischer: werkt iets, ga daar vooral mee door en werkt het niet, doe dan vooral iets anders.”
10. Marco Borsato of Rammstein?
“Dan kies ik duidelijk voor Borsato. Ongelooflijk hoe hij al jaren in staat is om steeds opnieuw en ook steeds samen met andere nieuwe talenten grote groepen mensen weet te boeien. Ook zakelijk gezien waardering voor hem. Hoe hij met financiële tegenslagen weet om te gaan. Chapeau!”
11. Succesvolle onderneming of een rijk sociaal leven?
“Als je je dromen nastreeft en erop focust, kan succes niet uitblijven en dat kan wel eens ten koste gaan van een rijk sociaal leven. Grootste uitdaging is om daar een goede balans in te vinden. Dit is wat ik ook altijd aan mijn coaches voorhoud. Aan de andere kant is succesvol ondernemen natuurlijk onmogelijk zonder een rijk sociaal netwerk.”
12. Tour de France of Wimbledon?
“Ik heb dit jaar van de Wimbledon-finale genoten. Zowel van de korte vrouwenfinale van nog geen uur, waar de 26 jarige Simona Halep te sterk bleek voor favoriete Serena Williams, als van de bijna vijf uur durende veldslag bij de mannen, waarin favoriet Roger Federer net iets te kort kwam voor Novak Djokovic. Dit jaar heb ik vanwege andere bezigheden nog niet zoveel van de Tour meegekregen.”
13. Delegeren of zelf de touwtjes in handen nemen?
“Ideaal gezien zeg ik natuurlijk meteen delegeren. Uit eigen ervaring weet ik dat dit niet altijd even gemakkelijk is. Als je medewerkers in dienst hebt, blijft het altijd goed te beseffen, dat je ze hebt aangetrokken om jouw werk te verlichten en als dit anders uitpakt, weet je dat er iets scheef zit en dat het tijd wordt om actie te ondernemen.”
14. Vertrouwen in de politiek of sceptisch over ons landsbestuur?
“Met mijn lokale politieke achtergrond uit het verleden, heb ik toch nog altijd vertrouwen in onze democratie en het zelfreinigend vermogen op dat vlak. Dat geldt voor mij dus ook voor de landelijke politiek.”
15. EU of VN?
“Eigenlijk appels met peren vergelijken. Overeenkomst is natuurlijk de eenheidsgedachte, zo van: samen staan we sterk! De EU staat wat dichter bij mij dan de VN. Ook al omdat we sinds 2015 bedrijven begeleiden met financiële ondersteuning van de Europese Unie in het kader van Duurzame Inzetbaarheid van Medewerkers. Daarnaast vind ik het een mooie gedachte én heb ik de ervaring dat we via de EU het wereldburger-gevoel hebben. Dus toch meer nog de verbondenheid, dan apartheid of afscheiding.”