In samenwerking met
De boekhouding wordt vaak ten onrechte gezien als een noodzakelijk kwaad. Tijdrovend en ingewikkeld en alleen bedoeld voor de Belastingdienst. Ten onrechte. Want een goed georganiseerde boekhouding zou een essentiële rol moeten spelen bij het nemen van strategische beslissingen voor jouw onderneming. In dit artikel zetten we uiteen waarom en hoe.

Inhoudsopgave

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Of je nu je volledige boekhouding uit handen wilt geven, je jaarcijfers wilt laten opmaken of je inkomstenbelasting aangifte wilt uitbesteden, een boekhouder biedt uitkomst. Ontdek direct je opties.

Het maakt niet uit of je zzp’er bent of een grotere onderneming leidt: als ondernemer sta je voor talloze strategische beslissingen die van invloed zijn op het succes en de groei van je bedrijf. Jouw belangrijkste hulpmiddel bij het nemen van deze beslissingen’, is je boekhouding. De financiële gegevens geven jou namelijk het meest betrouwbare inzicht in de prestaties van je bedrijf. 

Inzicht in financiële prestaties

Een solide boekhouding biedt duidelijk overzicht van de financiële prestaties van je bedrijf. De data in je boekhouding vormen de basis om je investeringsmogelijkheden te evalueren, groeiplannen te ondersteunen en kostenbeheersing te bevorderen. Op basis van deze financiële gegevens kun je gerichte beslissingen nemen die de groei en het succes van je bedrijf bevorderen. 

Door nauwkeurige en up-to-date financiële rapporten te analyseren, zoals de winst- en verliesrekening en het kasstroomoverzicht, debiteuren en crediteuren standen kun je de huidige financiële positie van je bedrijf beoordelen. Zo kun jij strategische beslissingen nemen en een inschatting maken van de impact van die beslissingen op de financiële gezondheid van je bedrijf.

Beoordelen van investeringsmogelijkheden en groeiplannen

Voor de meeste ondernemers gaat groei gepaard met investeringen. In personeel, bedrijfspanden of andere assets. Bij het overwegen van investeringen is het belangrijk dat je de potentiële rendementen en risico’s goed kunt inschatten. Uit je boekhouding haal je de financiële gegevens die je kunt analyseren om de haalbaarheid en winstgevendheid van verschillende investeringsmogelijkheden te evalueren. Denk bijvoorbeeld aan historische prestaties, toekomstige kasstromen en rendementsberekeningen. Op basis van deze inzichten kun jij weloverwogen beslissingen nemen over waar je je kapitaal het beste kunt inzetten.

Ook je groeiplannen kun je beoordelen door middel van boekhoudanalyse. Je kunt kijken naar de beschikbaarheid van financiële middelen, kostenimplicaties en potentiële opbrengsten. Zo kun je strategische groeibeslissingen nemen die passen bij de financiële mogelijkheden van je onderneming. Bijvoorbeeld wel of niet uitbreiden naar nieuwe markten, het ontwikkelen van nieuwe producten of het vergroten van de operationele capaciteit. 

Kostenbeheersing en efficiëntie

Jouw boekhouding biedt je ook de gegevens om je te helpen bij het identificeren van inefficiënties en mogelijkheden voor kostenbeheersing. Door het analyseren van kostenpatronen en het identificeren van uitgaven die niet in verhouding staan tot de bedrijfsresultaten, kun je gerichte maatregelen nemen om de kosten te verlagen en de efficiëntie te verbeteren. Dit kan variëren van het heronderhandelen van leverancierscontracten tot het optimaliseren van interne processen. Alles kan bijdragen aan de efficiëntie van je bedrijfsvoering en de winstgevendheid van je bedrijf.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe verkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Solide boekhoudsysteem

Daarom is het van cruciaal belang dat je een solide boekhoudsysteem gebruikt en samen werkt met een professionele boekhouder om ervoor te zorgen dat de financiële gegevens betrouwbaar en accuraat zijn. Door jouw boekhouding strategisch in te zetten, kun je een concurrentievoordeel behalen en je bedrijf naar nieuwe hoogten leiden.

Op zoek naar professionele hulp voor je boekhouding, jaarcijfers of belastingaangifte? Ontdek direct je opties.

ENTRPRNR

Entrpnr, partner van De Zaak

Entrpnr is het innovatieve administratiekantoor voor gedreven ondernemers. Met de modernste software verwerken wij automatisch de administratie van meer dan 2000 zzp’ers en ondernemers in het mkb. Zo besparen we ondernemers tijd en geld en geven wij hen real-time inzicht in hun data om succesvol te ondernemen.

Bekijk alle artikelen van Entrpnr >

Lees ook…
Hypotheken en zzp’ers zijn geen match made in heaven. Veel gedoe, lastige banken en als zelfstandige kun je maar een fractie van een hypotheek krijgen…
Een resultatenrekening, ook wel winst- en verliesrekening, exploitatierekening of staat van baten en lasten genoemd, is een vast onderdeel van het…
Als ondernemer ben je de term ‘proforma factuur’ vast en zeker eens tegengekomen. Vaak wordt dit vergeleken met een conceptfactuur of offerte, terwijl…
Welk uurtarief kan ik vragen als zzp’er? Niet alleen starters, maar ook ervaren zzp’ers worstelen met deze vraag. Wij laten zien hoe je stap voor stap…
Wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen, moet je de aanschafkosten over meerdere jaren uitsmeren. De berekening vindt plaats op basis van de…
i.s.m.
Voor veel ondernemers, met name de kleinere, speelt de prijs van boekhouding een belangrijke rol bij het maken van een keuze. Begrijpelijk, maar vaak…