Categorieën

In samenwerking met
De boekhouding wordt vaak ten onrechte gezien als een noodzakelijk kwaad. Tijdrovend en ingewikkeld en alleen bedoeld voor de Belastingdienst. Ten onrechte. Want een goed georganiseerde boekhouding zou een essentiële rol moeten spelen bij het nemen van strategische beslissingen voor jouw onderneming. In dit artikel zetten we uiteen waarom en hoe.

Inhoudsopgave

Heb jij vragen over het opstarten van een bv of holding? Bekijk gratis de webinar en krijg direct antwoord op al je vragen.

 

Het maakt niet uit of je zzp’er bent of een grotere onderneming leidt: als ondernemer sta je voor talloze strategische beslissingen die van invloed zijn op het succes en de groei van je bedrijf. Jouw belangrijkste hulpmiddel bij het nemen van deze beslissingen’, is je boekhouding. De financiële gegevens geven jou namelijk het meest betrouwbare inzicht in de prestaties van je bedrijf. 

Inzicht in financiële prestaties

Een solide boekhouding biedt duidelijk overzicht van de financiële prestaties van je bedrijf. De data in je boekhouding vormen de basis om je investeringsmogelijkheden te evalueren, groeiplannen te ondersteunen en kostenbeheersing te bevorderen. Op basis van deze financiële gegevens kun je gerichte beslissingen nemen die de groei en het succes van je bedrijf bevorderen. 

Door nauwkeurige en up-to-date financiële rapporten te analyseren, zoals de winst- en verliesrekening en het kasstroomoverzicht, debiteuren en crediteuren standen kun je de huidige financiële positie van je bedrijf beoordelen. Zo kun jij strategische beslissingen nemen en een inschatting maken van de impact van die beslissingen op de financiële gezondheid van je bedrijf.

Beoordelen van investeringsmogelijkheden en groeiplannen

Voor de meeste ondernemers gaat groei gepaard met investeringen. In personeel, bedrijfspanden of andere assets. Bij het overwegen van investeringen is het belangrijk dat je de potentiële rendementen en risico’s goed kunt inschatten. Uit je boekhouding haal je de financiële gegevens die je kunt analyseren om de haalbaarheid en winstgevendheid van verschillende investeringsmogelijkheden te evalueren. Denk bijvoorbeeld aan historische prestaties, toekomstige kasstromen en rendementsberekeningen. Op basis van deze inzichten kun jij weloverwogen beslissingen nemen over waar je je kapitaal het beste kunt inzetten.

Ook je groeiplannen kun je beoordelen door middel van boekhoudanalyse. Je kunt kijken naar de beschikbaarheid van financiële middelen, kostenimplicaties en potentiële opbrengsten. Zo kun je strategische groeibeslissingen nemen die passen bij de financiële mogelijkheden van je onderneming. Bijvoorbeeld wel of niet uitbreiden naar nieuwe markten, het ontwikkelen van nieuwe producten of het vergroten van de operationele capaciteit. 

Kostenbeheersing en efficiëntie

Jouw boekhouding biedt je ook de gegevens om je te helpen bij het identificeren van inefficiënties en mogelijkheden voor kostenbeheersing. Door het analyseren van kostenpatronen en het identificeren van uitgaven die niet in verhouding staan tot de bedrijfsresultaten, kun je gerichte maatregelen nemen om de kosten te verlagen en de efficiëntie te verbeteren. Dit kan variëren van het heronderhandelen van leverancierscontracten tot het optimaliseren van interne processen. Alles kan bijdragen aan de efficiëntie van je bedrijfsvoering en de winstgevendheid van je bedrijf.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.


Solide boekhoudsysteem

Daarom is het van cruciaal belang dat je een solide boekhoudsysteem gebruikt en samen werkt met een professionele boekhouder om ervoor te zorgen dat de financiële gegevens betrouwbaar en accuraat zijn. Door jouw boekhouding strategisch in te zetten, kun je een concurrentievoordeel behalen en je bedrijf naar nieuwe hoogten leiden.

Er komt veel kijken bij het oprichten van een bv. Tijdens dit gratis webinar krijg je antwoord op al je vragen, kijk wanneer het jou uitkomt!

Picture of Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
ENTRPRNR

Entrpnr, partner van De Zaak

Entrpnr is het innovatieve administratiekantoor voor gedreven ondernemers. Met de modernste software verwerken wij automatisch de administratie van meer dan 2000 zzp’ers en ondernemers in het mkb. Zo besparen we ondernemers tijd en geld en geven wij hen real-time inzicht in hun data om succesvol te ondernemen.

Bekijk alle artikelen van Entrpnr >

Lees ook…
i.s.m.
Financieel beheer vormt een van de grootste uitdagingen voor ondernemers. Het effectief managen van financiën kan het verschil maken tussen het…
Hoe gezond is je financiële huishouding? En hoe winstgevend is je onderneming? De rentabiliteit is een belangrijke ratio voor het succes van je…
Een overzichtelijke administratie opzetten is een belangrijk onderdeel van het starten van je eigen bedrijf als zzp’er. We helpen je met een helder…
Excel rekent met heel veel decimalen. Bij de uitkomst toont het programma echter niet altijd alle decimalen. Dat hangt namelijk af van hoe Excel…
i.s.m.
Gefeliciteerd! Je hebt je eenmanszaak omgezet in een bv. Een slimme keuze als je onderneming groeit en meer winst gaat maken. Maar heb je ook bedacht…
Staat jouw bedrijf op het punt om te groeien en denk je aan het aannemen van personeel? Dan is dit hét moment om actie te ondernemen op het gebied van…