Een bestelauto waarin een bijrijderstoel in aangebracht is, mag niet automatisch in de bijtelling komen, zo heeft de Hoge Raad beslist.

Inhoudsopgave

Fiscale bijtelling

Als u in een auto van de zaak rijdt of er een beschikbaar hebt gesteld aan uw werknemer, krijgt u te maken met de fiscale bijtelling. Deze regeling geldt voor zowel de personen- als de bestelauto. De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat het voertuig ook privé kan worden gebruikt. Dat voordeel wordt gezien als loon in natura en daarover moet via de loonheffing belasting worden betaald, de zogeheten fiscale bijtelling.

Aantal zitplaatsen in bestelauto

Om hieraan te ontsnappen moet in het geval van een bestelauto kunnen worden aangetoond dat hij ‘door aard en inrichting’ niet geschikt is voor privégebruik, bijvoorbeeld omdat hij over slechts één zitplaats beschikt.

Dit betekent dat een bestelauto met een bijrijderstoel voor de fiscus automatisch in de bijtelling terechtkwam. Dan kan hij ook voor privéritten gebruikt worden, zo wordt geredeneerd.

Uitspraak Hoge Raad

De Hoge Raad heeft nu echter beslist dat dat niet meer mag. Zij stelde namelijk een bloemiste die niet wilde dat haar bestelauto automatisch in de bijtelling kwam, in het gelijk. Gesteld werd onder meer dat “het gegeven dat er een tweede stoel in de bestuurderscabine aanwezig is, bestemd voor de bijrijder of hulp bij het laden en lossen van bloemen en planten, maakt volgens het Hof niet dat geen sprake meer is van een auto die (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen.”

Verder werd erop gewezen dat er in de bestelauto vaste stellages zaten om bloemen en planten te kunnen vervoeren, wat aangeeft dat het voertuig ‘nagenoeg uitsluitend’ voor goederenvervoer bedoeld is.

De fiscus mag dus voortaan niet meer automatisch de bijtelling toepassen alleen maar omdat een bestelauto over een bijrijderstoel beschikt.

Lees ook…
Bij het woord belasting staan ondernemers meestal niet direct te juichen. Toch is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en wetgeving….
Je bedrijf heeft een financiële meevaller of zelfs een goede winst behaald en jullie besluiten om die reden een goed doel te steunen. Dit is niet…
Weinig of geen aanvullend pensioen opgebouwd? Je bent niet de enige ondernemer. Gelukkig kun je fiscaalvriendelijk je pensioenpot spekken via de…
Zo bereken je de bijtelling van je zakelijke auto Bijna iedereen zal ongetwijfeld wel eens van bijtelling hebben gehoord. Het is verstandig om je eens…
Heb je het btw-nummer nodig van een klant of leverancier? Dan zijn er verschillende manieren om dit te achterhalen. Daarbij is belangrijk om het…
Goed nieuws voor onder andere start-ups en scale-ups: de regeling voor aandelenopties wordt per 1 januari versoepeld. Wat verandert er precies en hoe…